Hírek

Knap Gábor

2024. május 15.

A balatongyöröki Promenád Kávéház Balatoni mámor nevű fagylaltját választották idén a Balaton Fagyijának. A receptet megalkotó Vadócz Jenő azt ígéri, a diós-fügés finomság egész nyáron kóstolható lesz.

Tizenegyedik alkalommal választották meg a Balaton Fagyiját, idén 24 édességet neveztek a tó környékén működő cukrászatok.

A Balatoni Turizmus Szövetség versenyének nyertese a balatongyöröki Promenád kávéház Balatoni mámor nevű vörösboros fügeöntetes diófagylaltja lett. Vadócz Jenő, a Promenád vezető cukrásza a Magyar Konyhának elmondta, áprilisban kezdtek kísérletezni a Balatoni mámor receptjén, amelynek megalkotásakor az egyik legfontosabb szempont a helyi alapanyagok használata volt.




A díjazott édesség egy dió fagylalt, karamellizált vörösboros füge öntettel és ugyancsak karamellizált dió szórással. A balatongyöröki cukrászok a szomszédos gyenesdiáson termő dióból és a helyi lapos fügéből állították össze a fagylalt alapját, a felhasznált vörösbor pedig a hegymagasi 2 HA borászattól származik.

Vadócz Jenő tájékoztatása szerint a Balatoni Turizmus Szövetség honlapjára felkerül majd a fagyi részletes receptje, így a jövőben bárki kísérletezhet az elkészítésével. A Promenádban egyébként máris érzik, sokan keresik a Balatoni mámort, épp ezért úgy tervezik, a nyári szezonban végig a kínálat része lesz.

A versenyen három műhely is kapott különdíjat. A balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó Fűszeres nyári este nevű alkotásáért, a balatonmáriafürdői Pingvin fagyizó és cukrászda a CsuDIjÓ nevű, ugyancsak diós fagyijáért és a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó különdíjasának neve pedig Pesztós ricotta zamatos fügével.

Kapcsolódó cikkek