Hírek

Knap Gábor

2024. április 30.

gasztromorzsák

1353 pálinka versenyez Gyulán, vegán vacsoraesten bukkan fel a 2025-ös Bocuse d’Or magyar aspiránsa, mennyire bizarr ötlet kimchivel sört főzni? Az elmúlt hét gasztronómiai híreiből szemezgettünk.


Alkímia a konyhában - vegán vacsoraesteknek ad helyet a Table


Május 6-án és 7-én este a budapesti Table Suite Restaurant & Event Space lakásétteremben két rendhagyó vacsora is lesz. 6-án, hétfőn Tóth Pál séf főztjeit kóstolhatjuk. Az Alkímia a konyhában című könyv szerzője korábban a szegedi Alabárdos, jelenleg pedig budapesti a River Diva konyháját vezeti.


7-én, kedden pedig Kelemen Roland és Fodor Noel veszik bitrokba a konyhát. Kelemen Roland képviseli Magyarországot a 2025-ös Bocuse d’Or világbajnokságon Fodor Noel segédletével, miután idén a hatodik helyen végeztek az európia válogatón, és elnyerték a legszebb tál díját.

A séfek mindkét napra más-más, ötfogásos vegán menüsorral készülnek.


Sosem neveztek még ennyi pálinkát a gyulai versenyre


Rekordszámú nevezés érkezett a Gyulai Pálinkafesztiválon belül meghirdetett Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre. Az idei 1353 mintából a legtöbb, 219 párlat szőlő és szőlőeredetű termék. Az év gyümölcséből, a birsből pedig 97 mintát küldtek be.


A versenyre érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is. A pálinkákat 23 tagú, hazai és nemzetközi bírálókból álló zsűri értékelte április elején. Megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozták.

Gyulán díjazzák a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. A 24. Gyulai Pálinkafesztivált május 17-19. között rendezik meg, a verseny eredményeit 18-án, szombaton 16 órakor hirdetik ki a Hungest Hotel Erkelben.


Mit keres a kimchi a sörben?


Erjesztett, fűszeres, savanyú, sós és nagyon egészséges. A kimchire gyakran hivatkoznak szuperélelmiszerként, viszont most egy egészen szokatlan felhasználási módja következik.

Az erjesztett, koreai zöldségek nem csak köretként, hanem fűszerként is nagyszerűen működnek, elég ha csak az ezzel készülő szendvicsekre, levesekre vagy egytálételekre gondolunk. Felhasználásuk lehetőségei szinte végtelenek, arra viszont kevesen számítanának, hogy sört is lehet kimchivel készíteni.


Pedig kevés olyan élelmiszeripari alapanyag van, aminek sörbe főzésével a craft főzdék még ne próbálkoztak volna. A kimchiben többek között rengeteg erjesztőbaktérium van a Lactobacillus családból, amelyek manapság divatos, törtélelmi sörtípusokban is felbukkannak (ld. Berliner Weisse). Szóval – technológiailag – miért ne működne a kimchis sör?

Az íze már más kérdés. A savasság biztosan jól áll a sörök egy részének, a káposzta, a fokhagyma vagy a chili pedig már ízlés kérdése. A Beer and Brewing azt írja, hogy az Untappd, közösségi sörértékelő oldal adatai alapján egyébként a legtöbb, kimchivel készülő sör Oroszországban születik.


Újabb étterem jutalmazza, ha a vendég nem mobilozik



Ingyen palack borral lepi meg azokat a vendégeket a veronai Al Condominio, akik érkezéskor leadják a telefonjukat. Angelo Lella, az étterem tulajdonosának célja olyan étterem megvalósítása volt, amely több szempontból is különbözik a többitől, ezért döntöttek amellett, hogy megpróbálják telefonmentessé tenni a helyet.

A mobil, sokak számára olyan mint a drog, de nálunk lehetőség nyílik rá, hogy a vendégek megszabaduljanak tőle, és inkább igyanak egy jó bort – mondta Lella a The Guardian-nek.

A dolog úgy működik, hogy a kuncsaftok erre a célra szolgáló, zárható dobozban helyezhetik el a telefonjukat a bejáratnál. Az ajándék palack kérésekor pedig a telefontartó kulcsát kell megmutatni a pincérnek, aki már hozza is a bort.

Az Al Condominio akciójának nagy a sikere, a tulajdonos szerint a hozzájuk látogatók mintegy 90 százaléka választotta telefon helyett a bort.

Kapcsolódó cikkek