Hírek

Horváth Balázs

2021. november 26.

„A hír igaz, elfáradtunk, és bezárjuk az éttermet, meghoztuk ezt a döntést” - mondta Ádám Csaba a Magyar Konyha Online kérdésére, de nem kívánta továbbiakban kommentálni az információt.

Az Olimpia december 31-én zárja be a kapuit. Ezzel egy olyan hazai gasztronintézmény és műhely fejezi be, ahol több neves fiatal séf is megszerezte a jártasságot abban, hogy a minőségi alapanyagokat nap mint nap kreatívan használja, és folyamatosan alkalmazkodjon az éppen aktuális szezonális hozzávalókhoz.

Az Alpár utcai nem éppen turistamágnesnek számító lokációban az Olimpia inkább

a beavatottak kedvenc étterme volt,

annak idején még Takács Lajos indította. Az újdonság az volt, hogy a francia bisztrókonyhákra jellemző koncepció szerint étlap nélkül működtek, és minden nap a piacon elérhető kínálatból főztek, így éppen csak addig tartották meg az ételeket, amíg éppen csúcsminőségű volt az áru.
Ez az irányvonal azóta sok helyen megjelent bizonyos fokig, de ilyen tisztán nem vitték máshol, hiszen ez óriási energiákat és alkotókészséget kíván meg ilyen színvonalon. A stafétát aztán Ádám Csaba vitte tovább, így továbbra is Budapest biztos gasztronómiai pontja volt, az étterem, ahol a saját stílusának megfelelően az ázsiai, japán konyhát, a hazai ízekkel és a klasszikus francia konyhával ötvözte. Ezután pedig ügyvezető séfként eggyel hátrébb is lépett, hogy fiatal szakácsok is megmutathassák a tehetségüket.

A koronavírus azonban ennek a műhelymunkának alaposan betett. Még tavaly az éttermek kötelező bezárásakor megkerestük a séfet, hogy hogyan tervezik a jövőt, de már akkor nem volt optimista: mint elmondta: a vállalkozásban bennmaradt tőkét elosztja a dolgozóik között, és majd meglátják hogyan folytatják. Miután az éttermek idén ismét kinyitottak, ők is elindultak, de az erejükből végül eddig tartott. Úgy tudjuk, hogy a döntés mindenesetre nem friss, már márciusban megszületett, ezért is lehet tudni, hogy

december 31. után egy arab étterem működik majd a helyükön.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra