Hírek

S. N.

2021. február 23.

Érdekes fejleménynek lehetünk tanúi: azok, akik eddig piacon, illetve házhoz szállítással kötötték össze a hazai termelőket a vásárlókkal, boltokat nyitnak.

A járvány sokféle szempontból csavart egyet az élelmiszerek piacán. Az egyik fejlemény például az volt, hogy – bár  a piacok nyitva maradhattak – megnövekedett azon vásárlók száma, akik jó minőségű termékeket kezdtek házhoz rendelni, illetve az előre összerakott dobozokat átvevőpontokon „megszerezni”. Most viszont egy ezzel ellentétes jelenségnek is tanúi lehetünk:

a NekedTerem webshop és a Pancs Gasztroplacc is boltot nyitott.


És bár ezek az üzletek nem tudnak annyiféle árut tartani, mint amennyi megrendelhető, és a hétvégi piacozás élményét sem adják vissza, nagy előnyük, hogy bármikor elsétálhatunk oda és betérhetünk körülnézni, vásárolni.

A NekedTerem üzemeltetői a Bécsi úti raktárjuk egy szegletében nyitottak boltok azon magyar gazdák és termelők áruiból, akikkel már jó ideje együtt dolgoznak. 2012 óta működnek házhoz szállítós rendszerben: kezdetben szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel rakták tele a dobozokat, de a webshopban azóta húsok, tejtermékek, feldolgozott élelmiszerek sokaságából válogathatunk.
Hetente többször szállítanak az egész ország területére. A járvány kezdetén megnőtt az amúgy is folyamatosan gyarapodó vásárlóközösség, emiatt is költözött el nyáron a NekedTerem raktára a Bécsi útra, egy jóval nagyobb helyiségbe. A vásárlók unszolására pedig kialakítottak egy üzletet is a csarnok egyik sarkában.


A bolt átvevőhelyként is funkcionál, illetve itt meg lehet nézni azokat a portékákat, amelyeket később szeretnénk megrendelni. Tartós élelmiszerek, füstölt áruk, sajtok, lekvárok, szörpök, müzlik, borok, zöldségek és gyümölcsök sorakoznak a polcokon, emellett egy csomagolásmentes részt is kialakítottak a magvaknak, hüvelyeseknek. Olyan népszerű magyar termékek találhatók itt meg, mint a Szorgos Gazda zöldségkészítményei, a Venyige Tanya szörpjei, lekvárjai, Beh Mariann teái, a Míves Manufaktúra tojásmentes tésztái, a Pásztói Malom biolisztjei, a Heppenheimer család tanyasi tojásai, a Ghaurved mustárok – olyan portékák, amelyek csak kevés helyen kaphatók Budapesten, ha egyáltalán elérhetők.
A járványveszély elmúltával a bolt teraszán majd kávézni is lehet és termelői vásárokat is szeretnének tartani.



A másik, új helyen is elérhető kistermelői kincsesbánya a Pancs Gasztroplacc, amelynek kedvelt portékáit már a Tompa utcai Pancs Boltban is megtalálhatjuk. Az Élesztőházban működő kistermelői piac új egysége low waste üzletként működik, vagyis igyekeznek amit csak lehet csomagolásmentesen árusítani. A boltban rengeteg hozzávalót kaphatunk kimérve: magvakat, dióféléket, tésztákat, zöldségeket, kolbászokat. A kovászos kenyereket Szabadfi Szabolcs, a lisztet a Garat Malom, a tejtermékeket a Kicsiny Gomba Major, a tojásokat a Thanya szállítja.




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra