Hírek

Orbán Szilvia

2022. április 21.

brit , francia , borvidék , taxi , taxik , bortúra , bortaxi , Wine Cab

A „bortaxik” most Bordeaux organikus borászatait járják sorra.

A brexittel Franciaország és a britek újra kissé eltávolodtak egymástól, ugyanakkor a két nép története és kultúrája olyan sok ponton találkozik, hogy nincs abban semmi különös, ha az átlagemberek szintjén az egymás iránti érdeklődés továbbra is töretlen. A britek például most is ugyanolyan kedvvel járnak át a szomszédba, és keresik a jóféle borokat, míg a franciák éppolyan örömmel fogadják a fontot, mint régen.

Ezt a köteléket használja ki egy élelmes francia vállalkozó, aki mostanában klasszikus angol taxikon kalauzolja körbe a Bordeaux-i borvidék iránt érdeklődőket. Antoine Beucher, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött, 2015-ben végül megelégelte azokat a – véleménye szerint – lelketlen bortúrákat, amelyeket a régió az odalátogató turistáknak kínált. Elindította Wine Cab, vagyis Bortaxi szolgáltatását, ami egy kis brit csavart visz az érdeklődők körében máig népszerű élményprogramba, írta meg a TheDrinksBusiness



A Beucher által használt három taxi mindegyike egy-egy Fairway FX4-es modell, amelyeket a vállalkozó Franciaországban kutatott fel, és helyi tulajdonosoktól vásárolt meg. Aztán az ikonikus járműveket egy ötlettől sugallva mini kóstoló szobákká alakította.

Ezek az autók ugyanis tágas utastérrel és egymással szemben elhelyezett ülésekkel rendelkeznek – olyanok, akár a zömök limuzinok.



„A jó hangulat alapja maga a jármű felépítése.

Az, hogy a tágas térben az utasoknak lehetősége van a valódi beszélgetésekre; egymás szemébe nézni, látni az arckifejezéseket. Viszont ami az i-re felteszi a pontot, és amitől az egész élmény különleges lesz, az a minibárunk” – fejtegetik a Wine Cab oldalán.

„A sofőr gondoskodik mindenről: vezeti az autót, de ami még fontosabb, a kóstolást is. A mellette található borhűtőben lapulnak a megfelelő palackok, amelyek a megfelelő pillanatban természetesen bontásra is kerülnek.”



A Bortaxi jelenleg hét különböző túrát kínál az érdeklődőknek. A kezdőár személyenként 150 dollár, nagyjából ötvenezer forint, és egy-egy programra 2-4 fő jelentkezhet. Léteznek egyszerűbb túrák, ilyen például a Saint-Emilionba vezető, illetve kifejezetten tematizált – pl. női borászok – utak is.

A The Tasting Marathon nevű út alatt pedig minimum 15 különböző francia borból kap kóstolót az, aki a taxiba ül.



A szolgáltatás legújabb élményprogramja a Bordeaux-i borvidék organikus borászatait ismerteti meg az érdeklődőkkel – a túra két, organikus gazdasági tanúsítvánnyal rendelkező borászat, illetve egy további, vidéki kóstolót tartalmaz. A taxi háztól-házig szolgáltatással, illetve egy, az utazás során készített fotókkal megpakolt emlékkönyvvel is kedveskedik a borturistáknak.

A Bortaxi egyébként nyitott az egyedi, személyre szabott túrákra is – végtére is, egy taxiban az utas mondja meg, hova szeretne menni, nem igaz?

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra