Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 24.

Geranium , Dánia , Koppenhága , Michelin-csillag , Rasmus Kofoed , húsmentes , fine dining

A világ egyik legjobb éttermének tartott Geranium mostantól a növényi alapú és a halas ételekre fókuszál.

A Dániában működő Geranium néhány hete a World’s 50 Best nagy presztízsű éttermes listáján az előkelő második helyen végzett, most azonban egy teljesen más téma miatt került ismét a figyelem középpontjába. A hírek szerint ugyanis a vendéglátóhely épp újragondolja a kínálatát, és a menüről gyakorlatilag száműzi a húsokat – helyettük inkább növényi alapú ételekben gondolkodik.



S bár a növényi alapú fogások már egyáltalán nem számítanak újdonságnak a szektorban, az még mindig meglepő, ha egy valódi elitétterem dönt úgy, hogy a jövőben egy ilyen típusú fogásokat kínáló menüre fókuszál.

Ez a szemlélet egyre több, a fine dining vendéglátás csúcsát képviselő étteremben ver tanyát.

Még májusban robbant például a bomba, hogy Daniel Humm séf az általa irányított, három Michelin-csillagos – és 2017-ben a Wold’s 50 Best listájának élén végzett – Eleven Madison Park menüjét változtatja teljesen növényi alapúra.



November elején pedig már azzal volt tele a gasztrosajtó, hogy Humm otthagyja londoni éttermét, miután a helynek otthont adó Claridge hotel a nemtetszését fejezte ki a vegán menü miatt.

„Az elmúlt 18 hónapban folyamatosan azon gondolkodtam, merre mozduljak, mi legyen számunkra a következő fejezet” – írta a séf az Instán. „Soha nem volt ennyire világos, hogy változik a világ, és hogy ezzel nekünk is változnunk kell. A jövő szerintem a növényi alapú ételeké. Ez a küldetésünk, de sajnálatos módon jelen pillanatban nem az az irány, ami megegyezik a Claridge elképzelésével, így bejelentem, hogy közös döntést követően, az év végével külön utakon folytatjuk majd tovább” – sokkolta november közepén a szakmát Humm.

„Hiszünk ebben az ügyben, így nem tudunk kompromisszumokat kötni. Soha, a karrierem során nem voltam még ennyire izgatott, és soha nem vártam ennyire, mit tartogat számunkra a jövő.

Hamarosan jelentkezem.”

Most pedig a szintén három Michelin-csillagos, dániai Geranium jelentette be, hogy jövő januártól húsmentes – legalábbis szárazföldi állatok húsától mentes, mert a halakat azért az étlapon tartják – menüt kínál.

„A konyhám már hosszú ideje leginkább a zöldségekre, a halakra és tengeri herkentyűkre fókuszál, nagyon kevés hússal dolgozunk” – magyarázta Instagram-oldalán a 2011-es Bocuse d’Or győztese, Rasmus Kofoed, konyhafőnök.



„Az étlap a saját tükörképem, megmutatja, hogy ki vagyok, és hogy mennyit fejlődtem az idők során séfként, és emberként is.

Az elmúlt öt évben otthon sem fogyasztottam húst, így teljesen logikus a lépés, és természetes, hogy a Geraniumban sem készítek többé ilyen ételeket.”

A döntés értelmében a Geranium több ikonikus fogásától is búcsúzni fognak 2022-ben.



„Én úgy tekintek erre, mint egy kihívásra. Új ételeket megalkotni, amelyek a vizeink gazdagságát és a helyi zöldségek sokféleségét ünneplik, és a Skandináviában, Dániában virágzó organikus, biodinamikus farmok munkáját éltetik, csodálatos dolog” – ecseteli a séf, aki úgy nyilatkozott, hogy az elhatározás egy éjjel hasított belé, amikor álmából felébredve, reggelig fejben összerakott 15 új, húsmentes ételötletet. „A változás jó – fejlődünk általa, tanulunk belőle, kilépünk miatta a komfortzónánkból. Köszönöm, ha ennek az utazásnak ti is a részesei lesztek; örömmel osztom meg ezt az új fejezetet veletek.”