Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 3.

gelato , fagylalt , fagyi , olasz , Olaszország , kézműves

Az olasz képviselők azt fontolgatják, hogy megbírságolják azokat az árusokat, akik mesterséges anyagokkal turbózott fagylaltot árulnak.

Aki járt már Olaszországban, valószínűleg megcsodálta az ottani fagyizók elképesztően színes, csalogató kínálatát, sőt, lehet, hogy pár szelfit is lőtt magáról, ahogyan egy megvásárolt, óriási kupacokba tornyozott édes hűsítőt nyalogat.

Az olasz honatyák szerint a gelato ma már egyértelműen az ország egyik gasztroszimbólumává vált, így a törvényhozás a hírek szerint most azt fontolgatja, hogy szigorúan fellép azon elárusítóhelyek ellen, ahol valamilyen silány vagy mesterséges hozzávalóval rontják az ikonikus desszert renoméját.

A Telegraph arról ír, hogy hat képviselő indítványozta: a honatyák hozzanak törvényt, ami tiltaná, hogy a fagyikészítés során a masszához – a könnyedebb állag elérését segítő – extra levegőt adagoljanak, illetve mesterséges aromákat, színezőanyagot, hidrogénezett zsírt keverjenek.

Ha a beadványt elfogadják, az olasz fagylaltba csak tej és származékai, illetve tojás és friss gyümölcs, illetve magvak lesznek keverhetők.

Azokat pedig, akik megsértik a rendelkezést, akár tízezer eurós bírsággal is sújthatnák a jövőben.

„Az olasz fagylalt régóta országunk egyik gasztronómiai szimbóluma, ugyanúgy, mint a pizza vagy az olasz tészta, a pasta. De a törvényeink eddig egyáltalán nem védték az igazi, kézműves olasz gelatót, sem a készítőit” – magyarázta a helyzetet Riccardo Nencini szenátor.


Az Il Messaggero című lap azt írta, hogy jelenleg

az olasz kézműves fagyik nagyjából 20-30 százaléka levegő, ami annak hozadéka, hogy a készítők a gelato hozzávalóit erőteljesen keverik, ezzel szemben az „ipari” változatok készítéséhez eleve sűrített levegőt használnak, így az ilyen fagyik levegőtartalma akár a 80 százalékot is elérheti.

„Lényegében a levegőért fizetsz” – jegyzi meg a cikk írója. A most benyújtott tervezet ezért a fagylalt levegőtartalmát 30 százalékban maximalizálná.

Stefano Ferraro, akit az ország egyik legkiválóbb fagyikészítőjeként tartanak számon, támogatja egy olyan törvény megszületését, ami elismeri és védi a kézműves fagylaltot készítők munkáját, szemben azokkal, akik előre elkészített fagyitömbökből és sűrített levegőből ügyeskednek.

„Egy olyan törvény, ami mind az igazi kézműveseket, mind pedig a vásárlókat védi, hasznos lenne” – nyilatkozta. „Közülünk sokan folyamatosan kutatják, hol szerezhetnék be például a legjobb, az ő ízlésükhöz, módszerükhöz leginkább passzoló kakaómasszát, de ennek az égvilágon semmi értelme sincs, ha olyanokkal kell versenyezniük, akik egy jóval egyszerűbb, de silányabb utat választanak.”


Egy másik fagylaltmester szerint a mesterségesen levegőssé tett fagyi még a kisebbik baj. Úgy gondolja, hogy

még ennél is többet ártanak a szektornak azok a fagyik, amiket mesterséges aromákkal turbóznak fel.

„A hozzávalók listáján gyakran az utolsó elem a kulcs” – fejtegette Alberto Manassei.

„Ha egy pisztácia fagyi hozzávalói között nem találsz pisztáciát, ott azért elég komoly gondok vannak.”

Úgy tudni, hogy a beadványt az olasz képviselők már benyújtották a parlament kereskedelmi és turisztikai bizottságához, amit ha elfogadnak, a legközelebb Olaszországban vásárolt fagyink már lehet, hogy kevésbé virít majd élénken a fotókon, de biztosan nem lesz tele mindenféle, nem belevaló dologgal, és a színét, ízét csak a nevét adó friss gyümölcsöknek köszönheti.

Kapcsolódó cikkek