Hírek

Debrecen téli programkínálatának évek óta meghatározó eseménye a Debreceni Advent, ami a város szívében várja a látogatókat lenyűgöző díszkivilágítással, hangulatos karácsonyi vásárral, meghitt ünnepi koncertekkel, nem utolsósorban nélkülözhetetlen karácsonyi ízekkel és illatokkal.


A város legnépszerűbb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál mellé joggal iratkozhat fel a kihagyhatatlan programok sorába a négy héten át tartó Debreceni Advent, hiszen a magával ragadó látvány és az ünnepi hangulat mindenkit azonnal elvarázsol. Így volt ezzel a Travelmag nemzetközi utazási magazin is, ami tavaly Európa legszebb karácsonyi vásárai közé választotta a debrecenit olyan városok mellett, mint Krakkó, Bruges vagy Lisszabon.




Az előkelő listára persze nem kerülhetett volna fel Debrecen pusztán a látvány miatt, a hagyományaira büszke város gondosan ügyel arra, hogy a helyi jellegzetességek szerves részét alkossák a kínálatnak. Ennek jegyében nemcsak a karácsonyi vásárok elengedhetetlen ízei, a forralt bor és a kürtőskalács jelenik meg a gasztronómiai palettán, de olyan helyi jellegzetességek is, mint a debreceni mézeskalács, a páros kolbász és a hajdúsági töltött káposzta.




Az évszázadokon át nagyszabású vásárairól híres Debrecen egyik legnépszerűbb, messze földön híres vásári portékája a mézeskalács, ami sok más európai országgal ellentétben nemcsak a karácsonyi időszakra jellemző finomság, hanem minden helyi kézműves vásár elmaradhatatlan kelléke a mai napig. Az igazi debreceni mézeskalács itt míves, aprólékos gonddal faragott ütőfával készül. A több generáció óta mézeskalácsossággal foglalkozó debreceni Radics család ma is ilyen, muzeális értékű ütőfákkal készíti termékeit, amik között minden típus megtalálható a gazdag színezéssel ellátott baba, huszár, szív alakzatú mézeskalácstól a város jelképeit, például a Református Nagytemplomot ábrázoló mézes tányérig. A Radics mézeskalács különlegessége, hogy titkos családi receptúra alapján készül, a mai napig azzal a technológiával és olyan formákban, ahogy évszázadokkal ezelőtt az első mézeskalácsos mesterek megalkották.




A debreceni gasztronómia másik jól ismert terméke az utóbbi években reneszánszát élő debreceni páros kolbász. Ne tévesszen meg senkit a nagy áruházláncokban kapható, sokszor silány minőségű változat, az igazi, mely se nem puha, se nem kemény, nem száraz és nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, csak Debrecenben érhető el. A Debrecziner, ahogy német nyelvterületeken a mai napig ismerik, igazi street foodként indult hódító útjára anno, hiszen a nagyvásárok közkedvelt étke volt. Nem véletlen hát, hogy Debrecen legjobb étterme, a Michelin tányérral büszkélkedő Ikon folyamatosan étlapon tartja és a karácsonyi vásár idején hétvégenként food truckjában árulja friss házi kenyérrel és helyi kézműves tormával.




A karácsonyi asztalról szinte egy családban sem hiányozhat a töltött káposzta, amiből természetesen Debrecennek is megvan a saját variációja. Az igazi helyi változat a Hajdúságra jellemző savanyított káposztából készül füstölt szalonnával és kolbásszal ízesítve, melyre vékony, úgynevezett degrasszált (a felszíni zsiradéktól megszabadított) rántást készítenek. A hajdúsági asszonyok szerint a legjobb töltött káposztát mázatlan cserépfazékban lehet főzni, de akár bográcsban is elkészíthető, mint a legtöbb helyi ételspecialitás a szürkemarhagulyástól a slambucig.




Apropó slambuc. A hortobágyi pásztorok kedvelt étke, a pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készülő slambuc szintén bográcsban, szabadtűzön készítve az igazi, ám ha valaki megkívánja, nem kell a Hortobágyig szaladnia, elég, ha letér a debreceni főtérről az első mellékutcába, ahol a város egyik legrégebbi vendéglátóhelye, az Egri Borozó tulajdonosa minden csütörtökön és pénteken készít egy nagy adagot.




A kulináris élvezetek mellett a debreceni karácsonyi vásár persze más okból is megéri a látogatást. A Kossuth téren magasodó Református Nagytemplomban meghitt adventi koncertek, az ünnepi fények alatt hangulatos korcsolyapálya, a Dósa nádor téren kivilágított, barokk körhinta gondoskodik többek között arról, hogy a látogatók varázslatos környezetben hangolódjanak az ünnepekre.




További információk a Debreceni Advent programjairól ide kattintva érhetők el. Debrecenről további információt a Visit Debrecen oldalon talál!







Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek