Mrs. Patmore iránymutatásait követve az 1910-es évek brit arisztokratáinak legkedvesebb fogásait mi is könnyen az ünnepi asztalra varázsolhatjuk.
A helyszín Yorkshire, a Crawley család nagybirtoka – egészen pontosan az ebédlő: az asztalt körülülők nem csak ínyenc fogásokat ízlelnek, de egymásba is belekóstolgatnak kicsit. Passzív-agresszív sznobéria, elmés adok-kapok szócsaták, fájdalmas szerelmi szálak bonyolódásának színhelye a pompás terem, illetve egész Downton Abbey, amely a brit tévéfilmgyártás legújabb korszakának büszkesége, egyben a világ egyik legnézettebb sorozata is.
De térjünk vissza a konyhába, hiszen arisztokrata lét mindennapjainak egyik fénypontja mégiscsak a vacsora. S bár úgy tűnik, mintha a család mindent megtenne azért, hogy a karcos modorú szakácsnő, Mrs. Patmore által gondosan összeállított menüsorról, a csodás ételekről elvonja a figyelmünket, a főzés iránt érdeklődők az epizódok nézése közben időről időre megállapíthatják, hogy a mindig nett személyzet által felszolgált fogások olyan étvágygerjesztőek, hogy gyakorlatilag bármelyiket elfogadnák akár saját ünnepi asztaluk díszeként is.
Akinek a széria luxus ételei miatt futott már össze nyál a szájában, most örülhet, ugyanis elkészült a hivatalos Downton Abbey karácsonyi szakácskönyv, amelyet nagyjából 7200 forintos áron kínálnak – pillanatnyilag még csak előrendelésre – az Amazon oldalán, a valódi megrendelési időszak október 21-én nyílik majd meg.
Az már biztos, hogy a könyvben többek között megtalálható lesz a hagyományos sült paszternák, a lazacfasírt, a fácánleves, a yorkshire-i karácsonyi pite, a mogyorós-kávés torta, vagy a vörösboros kakas receptje is, de ezeken kívül még
Kis ízelítő a tartalomból: