Hírek

MKO

2021. január 5.

szenzációs! , európai únió

Izgalmas és ingyenes szakácskönyvet publikáltak a téli szezonra: az Európai Unió legjobb ízeit szedték össze és a tagországok kiemelkedő séfjeit kérték fel, hogy egy-egy receptben mutassák be az speciális, eredetvédett alapanyagokat.

Kontinensünk egyedülálló földrajzi sokszínűséggel rendelkezik: a finn Lappföld dombjaitól kezdve a Murcia melletti sivatagig, az alpesi hegyvidéken keresztül az Ír-tengerig sok minden megtalálható a területén.

A termőföld sokfélesége nagyon változatos kulináris kultúrát eredményez: a dán sajttól a francia szilváig, a bolgár kolbásztól a portugál zöldségekig, számos termék rendelkezik földrajzi árujelzéssel. Ez az Európai Unió minőségbiztosítási rendszere, amely az egyedi jellemzők, a földrajzi eredet és a hagyományos elkészítési mód alapján oltalom alá helyezi az egyes termékek elnevezéseit.  

Magyarországon a gyulai kolbász is ilyen eredetvédett termék – az ingyenesen letölthető, pdf formátumú, azaz telefonon vagy a tableten

a konyhában is kiválóan használható e-könyvben Palágyi Eszter mutatja meg egy kreatív felhasználását a gyulainak.

Az ő receptje mellett még rengeteg, a tagországokra jellemző finom fogás megtalálható a Szenzációs! című gyűjteményben. (A könyvben levő infó a séfünkkel kapcsolatban viszont hibás: már nem a Costesben dolgozik.)

Belga jambon d' Ardenne sonka, cseh Všestary hagyma ugyanúgy benne van, mint a finn füstölt törpemaréna – töltsék le, olvasgassák, próbálják ki – a könyvben szereplő alapanyagok közül több is elérhető itthon. Az uniós szakácskönyv inspirálódni is remek: jó ötleteket és okos praktikákat tanulhatunk a kontinens profi séfjeitől.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra