Hírek

Orbán Szilvia

2022. február 13.

Nagy-Britannia , brit , kocsma , pub , legrégebbi , legöregebb , Ye Olde Fighting Cocks , koronavírus , csőd

A pub matuzsálem tulajdonosai bíznak a visszatérésben.

Az, hogy egy adott városban, országban melyik a legrégebben működő étterem vagy bár, nem is olyan egyszerű dolog. Legyen szó New Yorkról vagy Japánról, a címre mindig sokan pályáznak, a döntés pedig – általában az írásos bizonyítékok hiánya miatt – meglehetősen nehéz. Nincs ez másképp az Egyesült Királyságban sem, de az mindenesetre biztos, hogy a hivatalos Guinness-rekordot a 793-ban alapított Ye Olde Fighting Cocks nevű hely tartja. A patinás kocsma rekorder titulusa most viszont komoly veszélybe került – a hely ugyanis csődgondnokság alá került.

Azt biztosan lehet tudni, hogy az ivó már az 1700-as években működött, ahogyan azt is, hogy a kocsmának helyet adó épületet a VIII. században építhették, míg a jellegét adó, ma is látható faszerkezettel néhány évszázaddal később egészítették ki.



A kocsma működtetője február elején jelentette be, hogy a vállalkozás csődbe ment, amiért a „hosszú ideje fennálló, extrém kihívást jelentő működési feltételeket” okolják – nyilvánvalóan a világjárványra utalva, amely az elmúlt időszakban több patinás brit pubnak is megásta a sírt.

„A csapatommal minden erőnkkel azon voltunk, hogy megmentsük a kocsmát. Az elmúlt két év megpróbáltatásai példa nélküliek voltak a brit vendéglátás történetében, és mi kudarcot vallottunk, hiába teljesítettünk erőnkön felül, hogy ezt a többszörös díjnyertes pubot megóvjuk a bezárástól” – írta a Facebookon a kocsmát működtető Chirsto Tofalli.

„Mondanom sem kell, hogy megszakad a szívem: ez a hely annyival több volt a számomra egy egyszerű üzletnél. Elképesztő megtiszteltetés nekem, hogy több évszázados történelmében nekem is jutott egy parányi szerep.”

A fájdalmas bejelentés után Tofallit és csapatát elárasztották a támogató, szeretetteljes üzenetek. 

„Sosem tapasztaltam még ehhez foghatót” – mesélte Tofalli. „A kedves üzenetek önmagukért beszélnek – valamit igenis nagyon jól csináltunk. Látni, hogy mekkora hatással voltunk az emberekre, elképesztően megtisztelő.

Fontos tagjai voltunk a közösségnek… igazi családdá váltunk. A mi számunkra itt a vége, de mindent megteszünk azért, hogy az átadás zökkenőmentes legyen.”



A működtető kijelentése utal arra, hogy a kocsma matuzsálem – amelynek neve a XIX. században általa rendezett kakasviadalokra utal – az idők során oly sok mindent megélt már, túlélt háborúkat, túlélte a pestist, hogy bízhatunk benne: a mostani viszontagságokon is sikerül valahogyan felülemelkednie.

Az ingatlan tulajdonosa a Mitchells and Butlers ugyanis Nagy-Britannia legnagyobb pub-csoportja, és képviselőjük azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy látnak esélyt arra, hogy egy új csapattal a kocsma újranyisson valamikor a jövőben. Tofalli megerősítette: ha a pub újra nyit is, nem vele és csapatával:

„Mind a legjobbat akarjuk ennek a helynek, de ha újranyit, ezt új tulajdonosokkal teszi majd. Csak remélhetem, hogy megőriznek majd valamit a mostani szellemből.”



Hiába tehát a patinás kor – a pub nemsokára ünnepelné 1230. születésnapját – semmi sem biztosíték az üzleti stabilitásra. Még egy világhíres, többszörös díjnyertes kocsmának sem; ez pedig sokat elárul arról, hogy az elmúlt néhány év mennyire nehéz volt a vendéglátásban dolgozóknak, s mennyire ellehetetlenítette a vállalkozásokat.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra