Hírek

A James Beard Alapítvány idén is megnevezte azt a hat éttermet, amely kiérdemelte a megtiszteltetést.

Az elmúlt 24 évben a James Beard Alapítvány keresztül-kasul járja az Egyesült Államokat olyan vendéglátóhelyek után kutatva, amelyek ugyan általában nem kerülnek a reflektorfénybe, de az az odaadás és szív, amellyel nap mint nap tevékenykednek, illetve az általuk kínált menüsor, amellyel megörvendeztetik törzsközönségüket, mégis komoly figyelmet érdemel. Ezek az időtlen vonzerővel bíró éttermek lettek Amerika Klasszikusai

Az 1998 óta élő hagyomány idén is tovább folytatódott, és az alapítvány bizottsága február közepén megnevezte 2022 hat, leginkább figyelemreméltó „új klasszikusát”. Az idei kitüntetettek között éppúgy megtaláljuk a kaliforniaiak kedvenc mexikói éttermét, mint Wisconsin ikonikus falatozóját, vagy azt az atlantai kávézót, ami korábban egy híres polgárjogi harcos-ikon törzshelyeként vált ismertté.

Nézzük az idei listát:

Casa Vega (Sherman Oaks, Kalifornia)

A 66 éve, családi vállalkozásként működő hely kiváló, mexikói konyhájáról – enchilada, tamales, tostadas – ismert. Nevét egykori alapítójáról, Rafael „Ray” Vegáról kapta.

Corinne’s Place (Camden, New Jersey) 



A Corinne Bradley-Powers által, 1989-ben alapított étterem az eltelt évek során a házikoszt kis paradicsomává nőtte ki magát a helyiek körében, s a közösségi élet mindennapjainak is szerves része lett. Tavaly az állam kormányzója is méltatta a vendéglátóhely járványhelyzetben mutatott közösségi erőfeszítéseit, például azt, amikor egy közeli, üresen álló telken az első vonalban dolgozók számára állítottak fel melegkonyhát.

Solly’s Grille (Milwaukee, Wisconsin)

Létezik más étterem – Wisconsinon belül és kívül – is, amelynek menüjében megtaláljuk az állam ikonikus butter burgerét, de a Solly’s az, ahonnan a vajáztatta, hagymával megpakolt, ellenállhatatlan szendvics 86 évvel ezelőtt hódító útra indult.

Wo Hop (New York City, New York) 



A neves Wo Hop még 1938-ban nyitott a Chinatownban, és saját bevallása szerint „régimódi, chop suey-stílusú” ételkínálatáról vált ismertté. A James Beard Alapítvány ugyanakkor kevésbé szerénykedik, amikor a helyet dicséri: a bizottság szerint a Wo Hopban olyan ételt ehet az ember, „amelyhez foghatót sehol máshol a világon nem kap”.

The Busy Bee Café (Atlanta, Georgia) 



Az elmúlt évtizedekben a Szorgos Méhecske Martin Luther King Jr. és más polgárjogi vezetők törzshelyeként is elhíresült – King kedvence állítólag a sült csülök volt. Az éttermet 1987 óta Tracy Gates vezeti, aki a konyhában sikeresen ötvözi a hagyományos és a kortárs vonalat.

„Imádok régi szakácskönyveket bújni, és legszívesebben az 1800-as évek afrikai-amerikai konyhájáról, gasztrokultúrájáról olvasok”

– osztotta meg korábban a Chowhound olvasóival.

Florence’s Restaurant (Oklahoma City, Oklahoma) 



Amikor 1952-ben Florence Jones Kemp megnyitotta éttermét, azt mondja, nem volt egyebe, mint két csirke és egy ima. Az elmúlt 70 évben viszont nagyot fordult a világ, és a hely ma már a közelbe látogatók számára a „mindenképp látni kell” státuszba küzdötte magát. Az Amerika Klasszikusa cím megszerzése mellett a Florence’s egyébként az állam ezidáig egyetlen James Beard-díjának is büszke tulajdonosa.

Amerika 2022-es klasszikusait – az alapítvány éttermi és séf díjazottjai mellett – június 13-án, egy hivatalos ceremónián is megünneplik majd.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra