Hírek

Orbán Szilvia

2022. július 28.

Spanyolország , spanyol , étterem , lopás , bor , bűntény , Atrio

Letartóztatták azt a párt, akik egy menő spanyol étterem neves pincéjéből nyúltak le méregdrága borokat. A rendőrség szerint az akciót aprólékosan megtervezték.

Egy átlagos éttermi csalásnál – amikor a vendég rendel, aztán fizetés nélkül lelép – a vendéglátóhely nemigen tehet mást, mint hogy a vacsorát veszteségként könyveli el. Más a helyzet azonban akkor, ha a vendégek egy 1,6 millió dollárt érő „borszámlát” hagynak kiegyenlítetlenül; ilyen hatalmas összegnél az étterem már természetesen a hatóság segítségét kéri. Ez történt Spanyolországban is, és – bár a csalók utáni hajsza 9 hónapig tartott – a rendőrök most végül sikerrel jártak.

Tavaly októberben egy átlagosnak tűnő, kedves párocska került a világsajtó címlapjára azzal, hogy

a két Michelin-csillagos, Atrio nevű spanyol étterem pincéjéből 45 palack drága bort sikerült meglovasítaniuk – 1,6 millió dollár (mintegy 625 millió forint) összértékben.

Úgy tudni, hogy a férfi és a női elkövető mindent alaposan megtervezett: még a vacsora előtt, hamis adatokkal, párként jelentkeztek be az étteremnek is otthont adó hotelbe. A szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy a duó pontosan tudta, mit keres Caceres városában.

Az ellopott palackok többsége ugyanis elképesztő borritkaság:

ilyen például a Chateau d'Yquem 1806 és 1901 közötti évjáratú, 10 palackja vagy a Romanée-Conti több mint 20 üvege, írta meg a Decanter. Ez utóbbi burgundi márka tartja egyébként a valaha eladott legdrágább palack rekordját



Az inews úgy tudja, hogy az 1806-os Chateau d'Yquem palack már önmagában is 138 millió forintos áron szerepelt az étterem itallapján.

A letartóztatást követően a spanyol rendőrség megosztotta a szerintük mesterien kidolgozott akció részleteit: a pár szépen megvacsorázott, majd kérte, hogy vezessék őket körbe a borospincében. Az este végeztével fizettek és visszavonultak a szobájukba. Később azonban a férfi visszaosont a pincéhez, míg a nő elvonta a személyzet figyelmét – úgy tudni, hogy a konyha bezárását követően, a finom vacsorára hivatkozva, némi ráadást kért. Közben a férfi egy lenyúlt kulccsal bejutott a pincébe, majd szépen összeválogatta a fontos borokat, és három nagy hátizsákba pakolta őket. A palackok köré szállodai törölközőket tekert, majd a kezeiben egy-egy, és a hátán a harmadik hátizsákkal kisurrant, és visszatért a kivett szobába.



A július végi letartóztatást követően a spanyol rendőrség megosztott egy rövid videót is a saját Twitterén, amely a férfi be- és kijutását rögzítette.

A tolvajok aztán másnap korán, hajnali 5:30-kor kicsekkoltak, majd pár nap múlva az országot is elhagyták.

„A spanyolországi, illetve nemzetközi nyomozásnak köszönhetően a gyanúsítottakat végül sikerült azonosítanunk. Segítségünkre volt, hogy a professzionalizmus, amivel az akciót elkövették, a specializálódás és a tökéletes tervezés eléggé leszűkítette a lehetséges elkövetők számát” – írják a rendőrségi közleményben. „Közben azt is felfedeztük, hogy a pár három alkalommal is járt a helyszínen, hogy a lehető legjobban feltérképezzék a terepet.”

Filmbe illő sztori
A hírek szerint a női gyanúsított Priscila Lara Guevara, ismert mexikói szépség, aki 2016-ban az országát is képviselte a Miss Earth nevű versenyen.




A tolvajokat végül Horvátországban sikerült nyakoncsípni, azután, hogy egy szemfüles szemtanú kiszúrta őket, ahogyan Montenegró felől épp beléptek az országba. A letartóztatás egyébként egy komoly, nemzetközi összefogás eredménye, a spanyol rendőrök komoly segítséget kaptak az Interpoltól és az Europoltól is. A The Telegraph úgy tudja, hogy a férfi gyanúsított (Constantin Gabriel Dumitru) azonosításában az is segített, hogy őt már korábban is letartóztatták egy hasonló bűncselekményért.

De hiába a letartóztatás, a fő kérdésre – Hol vannak az Atrio ritka, méregdrága borai? – még mindig nincs válasz.



„Hivatalosan még semmit sem tudunk. Remélem, hogy még mindig épségben vannak” – nyilatkozta az El Mundónak az étterem egyik tulajdonosa, Jose Polo, aki a lopást követően még arra is hajlott, hogy visszavásárolja a borritkaságokat. „Még mindig reménykedünk benne, hogy legértékesebb palackjaink egy napon visszakerülhetnek hozzánk.”