A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Zirig Árpád

2019. augusztus 2.

A fűszeres-olajos lében úszó sajt ideális kísérő a sör mellé – mivel nyáron aránylag sok sör fogy, érdemes most megosztani a legendás cseh kocsmai étel, a nakladaný hermelín egyik lehetséges elkészítési módját.

Két nagy tévedés merül fel gyakran ezzel a rendkívül egyszerű fogással kapcsolatban. Az egyik, hogy az alapját adó hermelín egy tipikus, önállóan létező, speciális sajtfajta, a másik, hogy van egy receptje, amitől nem illik eltérni.

A fórumokban gyakran előkerül az, hogy magyar camembert-ből nem az igazi, pedig egy csomó a mieink közül megegyezik azzal, amit a cseheknél hermelín néven árulnak –

a gyártó és az eljárás ugyanaz, csak a csomagolás változik.

Ennek oka, hogy egy régi márka mára köznevesült; ismerünk ilyet mi is, ugye a Husqvarna láncfűrészt is stihlfűrésznek hívja boldog-boldogtalan.

A csehek első camembert-e a Přibyslavský camembert volt, amely az első világháború után vált népszerűvé – jogi viták miatt viszont később új névre volt szükség. A keresztapa Josef Hojdar mérnök volt, aki a bársonyos fehér bunda miatt a hermelinről nevezte el a sajtot. A kreatív ötlet sikert aratott, s mostanra jó mélyen beivódott a köznyelvbe.

S hogy miért nincsen receptje? Azért, mert az olajban marinálás egy technológia, amelyet használ spanyol és francia, imádja a portugál, praktizálja a cseh.

Az eljárás alkalmazása szabad stílusú, a hozzávalók és az anyaghányadok házanként változók, pont, ahogy az érlelési idő is

– a kocsmákban általában egyhetesen szolgálják fel, de otthon simán adjunk neki két hetet. Három hét után már csak kanállal ehető, de nincs is csodálatosabb annál, amikor olajosan és hagymásan átemeljük a forró pirítósra.

A magyar sörös fórumokban néha késhegyre menő viták alakulnak ki, hogy mi a tökéletes recept. Sokszor mókás helyzetek születnek, mert

sokszor olyanok verik dühödten a billentyűzetet, akik atomgagyi ipari pirosarannyal meg erőspistával dolgoznak, ízét vesztett száraz fűszerekkel pocsékolva meg a sajtot.

Éppen ezért úgy gondolom, senki ne görcsöljön rá, felesleges. Ha pár alapszabályt betartunk, a sör mellé tökéletes falatkáink születnek.

Milyen sajtot vegyünk? Lényeges kérdés, de van rá válaszunk. Minél kevésbé érett a camembert, vagyis hófehér és sima bundájú, annál tovább állhat a hűtőben olajban. Ha tisztességes, illatosabb, markáns franciába futunk bele, hamarabb krémesedik szét.

Na és az olaj? A spanyolok queso en aceite-nél olívát használnak, de a legtöbben úgy vagyunk vele, hogy az ide túl savas – a repceolaj tökéletes,

az én kedvencem viszont a hidegen sajtolt napraforgó,

ami a kellemesen szotyolás (a miskolciak kedvéért makukás) aromájával ügyesen kiegészíti a hagymát meg a sajtokat. Fogyasztás után érdemes leszűrni, nyugodtan felhasználhatjuk újra egy következő adaghoz, vagy salátákhoz – sütni kevésbé alkalmas, mindig kerül bele annyi fehérje, hogy az edényben hamarabb odakapjon.

Vágjuk horizontálisan félbe a sajtot. Nagyon jól megy hozzá a minőségi piros paprika, így apróra vágott

fokhagymából, sóból, csepp olajból és a paprikából remek pépet zúzhatunk le a kés lapjával.

A két szelet közé kenjük, összetapasztjuk – ha van otthon jó ízű, édes, kiskanizsai lilahagyma, én néha azt is teszek közé, naná, hogy nem rontja el.

Hagymát, pórét, aprítok, de ha gondolják, pikáns chilit, vagy egyéb csípős okosságot is tehetünk az edénybe – abból viszont érdemes olyat választani, amiből később könnyű kiszedni a sajtot, de mégis jól kitölti. A mi háztartásunkban legjobban a kerekített szélű fagyis doboz vált be.

Ha nincs a kertben vagy az erkélyen zöld fűszer, érdemes venni cserepeset, télen is van a hiperekben, s abból dobni az olajba. Bors is jó lehet, nem rontja el, sőt. A szárított babérlevél helyett ideális a friss – ilyenkor sokan mennek tengerhez kirándulni, érdemes egy kis papírzacskóban

hozni zöldet, forró serpenyőbe dobni, hogy kiadja az aromáit,

majd zsupsz bele az olajba.

Higgyék el, nem nagyon van szabály, hogy miből mennyit, felesleges receptekért túrni az internetet – csinálják ízlés szerint, kreatívan, adjanak neki időt, majd pattintsanak fel egy jó cseh világos sört és élvezzék a nakladaný hermelín ízeit.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek