Hírek

Magyar Konyha

2024. május 22.

Sajt és sör összekóstolás, pilseni víz, tartályból csapolt és először kóstolható sörök, izgalmas street food: szombatra egész nap különleges programmal készlnek a magyar kisüzemi sörfőzdék.

Május 25-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A kezdeményezés célja az, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék a sörkészítés alapanyagait, folyamatát, és a különféle sörtípusokat.

A rendezvényen résztvevő kisüzemekben ezért lehetőség lesz a főzde bejárására, sörkóstolásra és -vásárlásra is.

Az Őrségben működő, ŐriBird Sörfőzdében interaktív workshop keretében mutatják meg, hogyan készíthető el otthon az egyik legnépszerűbb termékük.

Csempeszkopácson, a Krenner Beernél nem csak a sörfőzde lesz bejárható, felelevenedik majd a középkori vásárok hangulata is. A Vaskakas Sörfőzde Győrújbaráton ingyenes főzdetúrákat tart, Pannonhalmán, a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde pedig a Pannonhalmi Szent Orbán Borpiknik kísérőprogramjaként nézhető meg és a Főapátság arborétumából indul a program.




Balatonföldváron, a Helka Sörfőzdében vadonatúj söröket mutatnak be, Cecén pedig az egyik legmodernebb hazai sörüzemet nézhetik meg a vendégek. A Pécsi Sörfőzdénél pizzákat sütnek a sörök mellé, és három különlegesség is kóstolható lesz: a Szalon Tiszta Malátás sör, a Pécsi IPA és a Szűretlen Szalon is.

Hatvanban a Nyitott Főzdék Napja sörfőzdeavatót hoz: nyitóbulit tart szombaton a Csupor Craft Beer, Ózdon a Bolyki Serházban két új, tavaszi sörrel is megismerkedhetnek a látogatók, Miskolcon, a Gyertyános Sörfőzdénél pedig az is kiderül, hogyan készül a pilseni víz.




Tokajban, a BAZ Beernél négy főzdetúra is indul, Hajdúböszörményben, a Hajdú Serháznál a házigazdák elmondják, hogyan készítettek saját árpából malátát, és hogyan főztek belőle märzen típusú sört, emellett pedig a Hajdúsági Múzeum kiállítása is megtekinthető lesz.

Békésszentandráson, a Szent András Sörfőzdében félóránként indulnak üzemlátogatások szombaton, a sörökön kívül pedig hopszódát is kóstolhatnak az érdeklődők.

A fővárosban három sörfőzde készül programmal a Nyitott Főzdék Napjára. Az újpesti First Craft Beer többek között sajt- és sörkóstolót, illetve rum- és sörkóstolót rendez. Kőbányán, a Monyo Brewing óránként indít üzembejárást, melyek előtt vagy után vadonatúj, kisszériás söreik is kóstolhatók lesznek. A Horizont Brewingnél a főzdetúrákon kívül sörpremier, különleges akciók és beerpong is lesz.

Idén a Nyitott Főzdék Napja kiemelt témája a „sör és a fűszer”. A különféle fűszerek használata ugyanis évszázadok óta végigkíséri a sörfőzés történetét. A Nyitott Főzdék Napja látogatói a rendezvény napján a www.nyitottfozdek.hu oldalon szavazhatnak kedvenc fűszeres sörükre. A program honlapján pedig térképen is látható, mely helyszíneken várják a vendégeket.


Kapcsolódó cikkek