Magyar Konyha
2023. július 30.Kalumba koktélverseny , koktél , Kalumba , Schweppes , Vígh Bence , Madagaszkár
A Vígh Bence által készített koktélkülönlegesség vitte el a fődíjat a Kalumba Madagascar Gin koktélversenyén. A fűszeres gin és a hűsítő nyári italok szerelmesei egy különleges kihíváson mutatták be mixertudásukat július 17-én az A38 Hajó Schweppes teraszán.
Népszerű koktélok újragondolva, furfangos párosítások, meglepő fűszerezések és fantasztikus ízélmények – ezekre mind lehetőséget teremtett a Kalumba és a Schweppes versenye. A nevezők a tökéletes koktél elkészítésére törekedtek, amelynek legalább 30ml Kalumba Gint, valamely Schweppes üdítőt és összesen legfeljebb hat különböző összetevőt kellett tartalmaznie, a jeget és a díszítést nem számítva. A döntőbe az online pályázat tíz legizgalmasabb italkölteménye került, végül a bartenderek neves zsűri előtt, az A38 Hajó egyedi lounge bárjában mérték össze tudásukat.
A döntősök hat percben adhatták elő koktéljuk történetét és meséltek inspirációjukról, miközben elkészítették versenyitalukat. A kreációkat Monori Anett és Tengely Norbert, a Magyar Bartender Szövetség tagjai, valamint Gulyás Csaba, a Zwack párlatszakértője bírálták a koktél ízvilága, kreativitása, valamint a prezentáció eredetisége, találékonyság és fantázia alapján.
A dobogó harmadik fokára Vitai Ádám, a High Note SkyBar bartendere léphetett Spiced Delight névre keresztelt koktéljával.
A második helyet Majlinger László, a győri Higgi the Tiki bartendere nyerte el Lunatic italával.
A zsűri Vígh Bence a budapesti Gin Corner bartendere által készített Madagascar Dream koktéljának és magával ragadó prezentációjának ítélte az első helyet, aki a Kalumba ajándékcsomag mellett berlini utazást nyert a Bar Conventre.
„A Zwack Unicum és márkái számára kiemelten fontos, hogy a hagyományőrzés mellett innovatív, trendteremtő italokat hozzunk létre és új ízélményeket térképezzünk fel. Ezt képviseli a Kalumba Madagascar Ginek sokszínűsége is, hisszük, hogy ez fűszerezi meg igazán a szakmát és a nyári hangulatot. Örömmel valósítottuk meg az elképzelésünket a Schweppes-szel, hogy az alkotófolyamatba fogyasztóinkat is bevonjuk – mondta el a koktélverseny szervezéséről Kiss Virág, a Kalumba senior brand managere.
Idén nyáron egyébként közös díszdobozzal mutatkozott be együtt a két brand: az üdítőital-márka újdonságát, a Pink Tonic-ot állították párba a klasszikus Kalumba White Ginnel, a rózsaborsos Mango-val, valamint a mirtuszpárlattal készülő vérnarancsos Blood Orange-dzsel.
Madagascar Dream – A győztes koktél receptje
40 ml Kalumba White Gin
10 ml Muyu Chinotto Nero
5 dash Neroli
2 dash Rózsabors Bitter
2 bárkanál cukorszirup
Schweppes Citrus Mix hab kalumbagyökérrel.
„A Kalumba White Gin magában is egy tökéletes párlat, pontosan ezért nem is szerettem volna elnyomni, inkább csak a számomra legfinomabb ízeket kiemelni belőle. A hab a tortán – pontosabban a koktélon – pedig egy Schweppes üdítőből készült hab, egy kis csavarral: a gin nevét ihlető kalumbagyökérrel” – mesélte a koktéljáról Vígh Bence (lásd a fenti kélpen).
A Kalumba Ginről érdemes tudni, hogy Madagaszkárról és Afrikából származó gyógy- és fűszernövények felhasználásával készül, a lepárlás a kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában történik. Az ital a nevét a világon elsőként feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta, a márka védjegye a szigetország ikonikus állata, a gyűrűsfarkú maki. A Kalumba Spiced 17-féle, míg a Kalumba White, Mango és Blood Orange változatok több mint 20-féle gyógy-és fűszernövényt tartalmaznak.