Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 26.

Amazon , AmazonOne , palmscanning , innováció , biometrikus

Az Amazon boltjaiban hamarosan biometrikus azonosítást alkalmazó technológiával fizethetnek a vásárlók.

Az új, kontaktmentes fizetési lehetőséget már szeptember óta tesztelik két seattle-i Amazon Go üzletben, és a tervek szerint hamarosan újabb helyszíneken lesz elérhető.

Az Amazon One lényegében az úgynevezett „swipe and go”, vagyis az érintés nélküli, leolvasó segítségével történő fizetés ötletén alapul, viszont jelen esetben nem egy bankkártya, sem egy mobilapplikáció bonyolítja a vételár kiegyenlítését, hanem a regisztrált vásárló saját tenyere.


„Azon tűnődtünk, hogyan lehetne a pénztári fizetéseket, a hűségkártyák bemutatását vagy stadionokba, munkahelyekre történő beléptetést könnyebbé, élményszerűbbé tenni”

– magyarázta Dilip Kumar, az Amazon technológiai fejlesztésekért felelős alelnöke. „Így született meg az Amazon One, ez a gyors, megbízható és biztonságos módszer arra, hogy az emberek könnyedén azonosíthassák magukat, úgy, hogy közben nem kell megakadniuk a feladataikban."


A The Verge információi szerint, az Amazon hosszas mérlegelés után arról határozott, hogy a tenyérszkenneléses fizetési módot teszteljék a Whole Foods nevű áruházlánc üzleteiben – vagy legalábbis az egyikben, egyelőre. A hírek úgy szólnak, hogy az Amazon One már elérhető a Madison Broadwayen lévő, seattle-i boltjukban, s idén még további hét, környékbeli üzletet terveznek bevonni a projektbe.

Azokat az amerikaiakat, akiket érdekel ez az újszerű, biometrikus fizetési rendszer, arra kérik, hogy a boltokban kihelyezett pultoknál regisztráljanak, így összekötik a tenyérlenyomatukat a bankkártyájukkal. A The Verge megjegyzi azt is, hogy az Amazon One felhasználói összekapcsolhatják megadott adataikat az Amazon Prime fiókjukkal is, így onnantól az ott érvényesíthető kedvezmények is – szó szerint – egyetlen legyintésre elérhetőek lesznek.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a vásárlók tenyerét olvassák be az azonosítás elvégzésekor, Kumar elmagyarázta:

a tenyér ideális testrész abból a szempontból, hogy „jóval privátabb, mint más biometrikus alternatíva, hiszen egy tenyér képéből önmagában nem tudjuk megmondani, kiről van szó, ellenben például egy beszkennelt arccal”.

„Ráadásul a tenyérrel történő fizetés feltételez egy akaratlagos mozgást is, amivel a kezünket a leolvasó elé tartjuk. Mindemellett pedig még érintkezésmentes is, ezt, úgy gondolom, pillanatnyilag minden vásárló nagyra értékeli.”


A Reuters rámutatott: az Amazon One bevezetése nem jár együtt a kasszák és a pénztárosok számának automatikus csökkenésével, ugyanis az árukat valakinek ugyanúgy le kell húznia az új fizetési módszer megtörténte előtt.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, vajon hányszor sütik majd el a „csiribí-csiribá”, az „abrakadabra”, vagy a „Szezám, tárulj!”- féle poénokat az első időszakban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra