Hírek

Orbán Szilvia

2021. március 22.

borospince , érlelt bor , Argentina , víz alatt , érlelés

Argentínában lényeges különbséget tapasztaltak a borospincében és a tengerben érlelt borok között – az utóbbi javára.

Korábban egy palack bor csak akkor került az óceán mélyére, ha egy szerencsétlenül járt teherhajó rakományaként a tengeri járművel együtt elsüllyedt. A sós vízben való érlelés azonban a mai borászatban mármint gyártási innováció tűnik fel, és az eredmények meglehetősen biztatóak.

Egy argentin borászat legalábbis el van ragadtatva az első eredményektől, írja a FoodAndWine.
A Rio Negro térségében működő Wapisa még tavaly jelentette be, hogy izgalmas kísérletbe kezd:

2017-es Malbec-cuvée-jének 1500 magnum palackját meríti víz alá, átlagosan 6-15 méter mélységbe, Las Grutas partjainál.

A palackokat 9 hónapnyi pihenés után, nemrég emelték ki az Atlanti-óceán habjaiból, és rögtön összevetették a kontroll palackokkal, amelyeknek az elmúlt időszakban az „unalmas” és szokásos borospince adott otthont.


„Arra voltunk kíváncsiak, hogy a tengeri érlelés vajon képes-e arra a bravúrra, hogy az újbort az érett borok erényeivel ruházza fel” – magyarázta a Decanternek a borászat alapítója, Patricia Ortiz.

„A tengerben érlelt italokat és a kontrollcsoport borait vakon kóstoltuk, és a különbség megdöbbentő volt: az előbbiek sokkal elegánsabbak és ’kerekebbek’ voltak, ugyanakkor megmaradt gyümölcsös frissességük is.”


A Wapisa weboldalán olvasható leírás szerint, a tengerben való érlelés előnye, hogy állandó, egyenletesen alacsony hőmérsékletet biztosít, amelyet kiegészít a víz nyomásából eredő, a hagyományostól eltérő borászati élmény.

„A tudósok azt állítják, hogy egy évnyi tengervízben való érlelés körülbelül három esztendőnyi hagyományos, pincében való érleléssel ér fel.”

A borászat Insta-oldalán kicsit bepillanthatunk a folyamatba, KATT IDE videóért.

A tudományos véleményektől függetlenül, a kísérlet során alkalmazott technika remekül működik marketingszempontból is. Ortiz ugyanis elmondta, hogy borászata újabb adag bort tervez az Atlanti-óceánba süllyeszteni – ezúttal már egy új, továbbfejlesztett tárolórendszer segítségével – és arra készül, hogy az így érlelt borokat majd hagyományosan érlelt, azonos típusú és évjáratú palackokkal együtt csomagolva értékesíti, ezzel is arra ösztönözve a vásárlókat, hogy maguk tapasztalják meg a két ital közötti, szerintük egyértelmű különbségeket.


A Decanter egyébként rámutatott, hogy a víz alatti érlelés egy egyre népszerűbb trend a nagyvilágban, erre utal legalábbis, hogy a technológiának már világkongresszusa is volt 2019-ben, sőt, a következőt is szervezik: az esemény honlapján az áll, hogy idén majd Spanyolországban találkozik a témára nyitott borásztársadalom.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra