Kitzinger Szonja
2023. június 21.2023 június 20-án éjjel 11-kor Valenciában ünnepélyes keretek között derült fény arra, melyik a világ 50 legjobb étterme (The 50 World's Best Restaurants).
A világ 50 legjobb étterme 2002 óta közvetíti a gasztronómia világának sokszínűségét. A világ legrangosabb éttermeinek éves listája a globális gasztronómiai trendek fokmérője, egyúttal iránytűje az egyedülálló kulináris élményeket kínáló helyeknek is.
A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott rangsor integritását és hitelességét.
Az alábbi listát elnézve nyugodtan levonhatjuk a következtetést, miszerint spanyol ajkú hatalomátvétel zajlik a gasztronómiában. A világ legjobb étterme a Limában működő Centrál, a második a barcelonai Disfrutar, a harmadik a Diverxo Madridban. (A Magyar Konyha július-augusztusi számában a Disfrutar séfjével exkluzív interjút közlünk, Oriol Castro Madary Orsolyának nyilatkozott, melyből lebilincselő interjú készült).
A környékünkről a legjobb eredményt a bécsi Steirereck érte el, amely a 18. helyen végzett.
Andoni Luis Aduriz baszk séf és a rettenthetetlen élelmiszer-innovátor nyerte el a világ 50 legjobb étterme 2023-as ikon díját.
Pía Salazar, az ecuadori Nuema színeiben hozta el A világ legjobb cukrásza díját.
A világ legjobb női séfje 2023 díjat Elena Reygadas kapta Mexikóváros egyik kiemelkedő éttermében, a Rosettában végzett munkájáért.
Miguel Ángel Millán, a madridi Diverxo-tól kapta a Beronia World's Best Sommelier-díjat.
A Gin Mare Art of Hospitality díjat a koppenhágai Alkimista tudhatja a magáénak..
1. Central, Lima
2. Disfrutar, Barcelona
3. Diverxo, Madrid
4. Asador Etxebarri, Antxondo
5. Alchemist, Copenhagen
6. Maido, Lima
7. Lido 84, Gardone Riviera
8. Atomix, New York
9. Quintonil, Mexico City
10. Table by Bruno Verjus, Paris (Highest New Entry)
11. Trèsind Studio, Dubai
12.. A Casa do Porco, SãoPaulo
13.. Pujol, Mexico City
14.. Odette, Singapore (also Estrella Damm Chefs' Choice Award)
15.. Le Du, Bangkok
16. Reale, Castel di Sandro
17. Gaggan Anand, Bangkok
18. Steirereck, Vienna
19. Don Julio, Buenos Aires
20. Quique Dacosta, Denia
21. Den, Tokyo
22. Elkano, Getaria
23. Kol, London
24. Septime, Paris
25. Belcanto, Lisbon
26. Schloss Schauenstein, Fürstenau
27. Florilège, Tokyo
28. Kjolle, Lima
29. Boragó, Santiago
30. Frantzén, Stockholm
31. Mugaritz, San Sebastian
32. Hiša Franko, Kobarid
33. El Chato, Bogota
34. Uliassi, Senigalia
35. Ikoyi, London
36. Plénitude, Paris
37. Sézanne, Tokyo
38. The Clove Club, London
39. The Jane, Antwerp
40. Restaurant Tim Raue, Berlin
41. Le Calandre, Rubano
42. Piazza Duomo, Alba
43. Leo, Bogota
44. Le Bernardin, New York
45 Nobelhart & Schmutzig, Berlin
46. Orfali Bros Bistro, Dubai
47. Mayta, Lima
48. La Grenouillère, La Madeleine-sous-Montreuil
49. Rosetta, Mexico City
50. The Chairman, Hong Kong
A 100-as lista 51-100. helyezettjeiről itt írtunk.