Hírek

Orbán Szilvia

2021. július 8.

A szárnyasok potyadékát összegyűjtik, és végül ital készül a segítségével – Lahti városának megannyi zöld kezdeményezése közül talán ez a legbizarrabb.

A kézműves sörkészítés elmúlt 40 éve alatt, főként pedig az extra felfutást produkáló utóbbi bő egy évtizedben már annyi mindent láttunk. Olyan vad dolgokat, szokatlan összetevőket – bálnahányadék, bonsai fa nyesedék, paprikaspray vagy sült csirke – hogy azt hinnénk, minket már nem lehet meglepni. Pedig még mindig van új a Nap alatt: Finnországban már gyártják a lúdürülékkel készülő sört.


A Wasted Potential (kb. kihagyott/elpazarolt lehetőség) Imperial Stout névre hallgató ital az Ant Brew új büszkesége, amelyet a mikrofőzde otthonául szolgáló finn város, Lahti ihletett. A Helsinkitől nagyjából egyórányi útra, északra fekvő Lahti birtokolja ugyanis az Európa Zöld Városa címet 2021-ben.

A település egy olyan sörrel szeretett volna ünnepelni, amely egyértelműen világossá teszi: Lahti tényleg komolyan veszi a pazarlásmentes gazdaság megvalósítását,

ezért kereste meg együttműködésre a helyi, kézműves sörfőzdét.

Bár a kiadott sajtóközleményekben olvasható, hogy az új sör megalkotása során számos, kissé szokványosabb összetevőt – például vad fűszernövényeket – is felhasználtak, az érdeklődő tekintetek természetesen a meghökkentően szokatlan lúdpotyadékra irányultak elsősorban.

„Az ürüléket az egészségre teljesen biztonságos módon használjuk fel, lényegében a malátát füstöljük vele, így készül a mi különleges stoutunk”

– magyarázza a bejelentés. „A lúdtrágyát a helyi parkokból gyűjtjük, ahol egyébként kifejezett gondot okoz a jelenléte. Ezáltal a parkok, közterületek is tisztábbak, mi pedig bemutathatunk egy különleges nyári sört, ami remek választás mondjuk egy napfényes parki piknikhez – így a kör be is zárult. Igazi ’két legyet egy csapásra’ megoldás született.”

„Lahti városával csodásan ment a munka. Folyamatosan keressük azokat az utakat, amelyekkel tovább fejleszthetjük a tudásunkat, keressük az újabb hozzávalókat, amelyek valami extrát adnak a söreinkhez, és nem félünk attól, hogy a megszokott kerékvágásból kilépjünk” – fejtegette a sörfőzde álláspontját Kari Puttonen. „Ez a széria a mi hozzájárulásunk ahhoz, hogy fontos párbeszédek induljanak a sörkedvelők között az élelmiszerpazarlás, a hulladékfelhasználás, a városi termelés, illetve a helyi és vadon termő élelmiszerek tárgykörében is.”


Bár már sok finn sörivó jelezte, hogy szívesen megkóstolná az új, extrém sört, erre azonban az érdeklődőknek még kicsit várniuk kell: a Wasted Potential szériából először más söröket dobnak a piacra, a lúdkakis változatot leghamarabb nyár közepére-végére ígérik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra