Hírek

S. N. Fotók: Ki mint vet

2021. december 19.

Kreatív receptek a legjobb hazai alapanyagokból – megjelent a Ki mint vet című termelői szakácskönyv.

Óriási munkát végzett Kárai Dávid, az eredmény pedig szívet és szemet gyönyörködtető. 9 hónap, 4300 kilométer utazás, 15 termelői történet, 75 szezonális recept – így foglalható össze a KI MINT VET című könyv. A szép kiállítású, 280 oldalas kötet a Termelői szakácskönyv a farmtól az asztalig alcímet viseli, és pont erről is szól: bemutatja azokat a gazdálkodókat, akik nélkül nem lenne gasztronómiai megújulás, és mindegyik mellé tesz öt olyan receptet, amiket a portékáikból lehet elkészíteni.


A Magyar Konyha olvasói már jól ismerik az Élő Bolygó Gazdaság, a Fajszi Paprika Manufaktúra, a Panyolium vagy a Szorgos Gazda termelőit, azokat a családokat, amelyeknek a története is érdekes, de aki kóstolta már

az általuk termelt és készített vegyszermenetes élelmiszereket, az kimondottan keresi is őket.

Ha pedig inspirációt is kapunk arra vonatkozóan, hogy miket is tudunk készíteni ezekből az alapanyagokból, akkor kerek egésszé áll össze a történet: gyömbéres tésztasaláta, babkrémes sabich, csicsókás pite, mákfagyi, mogyorós friand – csak néhány a kötetben szereplő 75 recept közül.


Kárai Dávidnak még egyetemistaként vált szenvedélyévé a főzés, majd blogot kezdett írni kulináris kalandozásairól. Aztán a marketinges pályát elhagyva a főzés a hivatásává is vált, ezzel együtt úgy érzi, még rengeteg felfedezni való áll előtte. Ennek az utazásnak a tapasztalatait és élményeit osztja meg az olvasóival, most például egy ilyen termelői szakácskönyv formájában.

„A hazai alapanyagokkal rengeteg élelmiszer-kilométert spórolhatunk,

jóval kevesebb a csomagolással és szállítással járó környezeti teher, s persze megvásárlásukkal támogatjuk a helyi gazdák sokszor igen küzdelmes munkáját” – írja a könyvről. Megtudhatjuk, milyen történet van egy láda friss cukkini mögött, milyen elhivatottság kell ahhoz, hogy a nyers akácméz az üvegbe kerüljön, vagy mi a mozgatórugója annak a megtörhetetlen motivációnak, ami a legmelegebb nyári napon is talpon tart a paprikaföld közepén kapálva.


Emellett azonban ne felejtsük el, hogy mindennek a célja az, hogy finomat együnk. Hogy élvezzük az ízeket a családi asztalnál, hogy egyszerű technológiákkal dolgozzuk fel mindazt, amit hazaviszünk a piacról. A könyvből pedig ehhez nagyon sok ötletet kapunk. (Minden kötet árából 1000 forintot a Felelős Gasztrohős alapítvány Palánták programjára megy.)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra