Hírek

Magyar Konyha

2022. szeptember 1.

A hónap hazai gasztroeseménye a Stílusos Vidéki Éttermiség éves nagyrendezvénye, amire két év kényszerpihenő után kerül sor újra. Az eseményen a Magyar Konyha szerkesztősége kiállítóként is jelen lesz.

Kétéves kényszerpihenőt követően újraéled a nagy SVÉT rendezvény. A 2022. szeptember 10–11-i gasztroünnepen a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai az ország minden szegletéből összegyűlnek, és egyszerre kínálják a vidéki gasztronómia javát, saját alkalmi fogások formájában. A házigazda ezúttal Tata és a Platán csapata, helyszín a tatai Öreg-tó mellett lévő Esterházy-kastély parkja. A környezet tálcán kínálja a vezértémát, amely nem más, mint a főúri konyha. Az eseményen a Magyar Konyha termelői díjainak átadására is sor kerül, szeptember 10-én pedig szerkesztőségünk is kitelepül a helyszínre.

Standunkat felkeresve az érdeklődők a Pap Kolbászműhely termékeiből kóstolhatnak, kedvezményesen előfizethetnek a Magyar Konyha magazinra, továbbá könyveinket jelentős árengedménnyel vásárolhatják meg. Jó hír, hogy standunk vendége lesz e havi lapszámunk interjúalanya, Borbás Marcsi, aki saját könyveit nálunk dedikálja.


A főúri konyha tematika konyha szabadon értelmezhető. Pár értelmezést az alábbiakban ismertetünk.


Pajta, Őriszentpéter, Farkas Richárd:

"Az első fogásunk mangalicamáj lesz kovászos uborkával, kenyérrel, mustárral és sörrel. A sör, sörös kenyér és sörecettel savanyított mustármag formájában jelenik meg benne. Ez egy péntek reggeli piacozások ihlette kombináció. Sokak számára ismerős élmény lehet, mégha nem is pont ilyen összeállításban. Nagyon komoly kovászos uborkakészítés várható nálunk a következő pár hétben. A kovászos uborkahab vélhetően több vendégünk számára meghökkentő elem lesz majd. Emellett lesz egy teljesen húsmentes ételünk is, a tojásos nokedli salátával és szarvasgombával. Ennek alapja a csepegtetett kefirrel készült nokedli. Rengeteg helyi tojást adunk hozzá. Tojáshabbal, szuvidált tojássárgájával, és füstölt, sózott tojássárgájával fogjuk tálalni. Salátából is többfajtát használunk, ahogy a savanyítóléhez is különböző házi vadfűszerekből készült ecetet. Alapanyagként megjelennek benne a vadon nőtt növények is. A tetejére pedig nagy halom friss, magyar szarvasgomba kerül, lehetőleg Somogy megyéből, mint a hozzánk legközelebb eső magyar nagy szarvasgombatermő-területről, ahol voltunk is a csapattal szarvasgombatúrán."


Nomád Hotel, Noszvaj, Balogh Barbara:

"Amikor ízlelgettem a főúri konyha és az Esterházyak témáját, beugrott Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyve is. Végül a csapattal arra gondoltunk, hogy azokhoz az alapanyagokhoz is hozzányúlunk, amelyek csak a főúri vonalon voltak elérhetőek. Akkoriban például az átlagember fekete teához, citromhoz nem juthatott hozzá. A nyúlhús gyakoribb volt, mert rendkívül sokat jártak vadászni. Mi fekete teás jus-vel hozzuk vissza a nyulat a vadászatból. A szezonból adódóan pedig almát és csicsókát kínálunk mellé. A levesünkhöz a karfiolt a technológia miatt választottuk, mert a főúri időkben a tartósítás nem hűtőben zajlott. Helyette ment a füstölés, a konfitálás és a szárítás. Nagy kedvencünk a füstölt karfiolleves, amire a most szezonális sült szőlőt tesszük. A sültfagyi is főúri huncutság volt a Czifray könyv szerint. A mi verziónk a lemon curd lesz."


Rosinante, Szigetmonostor, Szikora Eszter:

"Előételnek egy mangalicarilette-et viszünk magunkkal házi kovászolt kenyérrel és fermentált zöldségekkel. A főételünk egy szarvasvadas lesz, szuvidált szarvasnyakból, köretként egy szalvétagombóc utánérzéssel. Ezt a rendezvény tematikája miatt választottuk, mert a vadhús abszolút hozzátartozott a nemesi-főúri élethez, mint a lakomák elengedhetetlen része. A desszert terepét átengedjük a fantasztikus cukrászműhellyel rendelkező társainknak.


Harrer Chocolat, Sopron, Harrer Bea:

"Az Esterházy-torta természetesen elkerülhetetlen az Esterházy-kastélyban, de a miénk picit más lesz, mint a megszokott. Az osztrák családi háttérből adódóan mi mogyoróval készítjük, és nem dióval.