Hírek

Gonda Mariann

2020. május 19.

A Gourmand World Cookbook Awards a világ egyik legrangosabb szakácskönyv versenye. Alapítója és elnöke az az Édouard Cointreau, aki apai ágon a híres keserűnarancs-likőr, anyai ágon pedig a Rémy Martin és Frapin konyakos dinasztiák leszármazottja.

1995-ös megalapítása óta a verseny küldetésének tekinti a “szavakkal főzők” elismerését, az olvasók és könyvkereskedők választásának megkönnyítését, a független kis kiadók támogatását, számukra a nagy (angol, kínai, német, spanyol és francia nyelvű) könyvpiacokon való megjelenéshez szükséges kapcsolati háló megteremtését, és nem utolsósorban a különböző kulináris kultúrák megismertetése és tisztelete révén a tolerancia erősítését.

E nemes célok elérése érdekében a nevezés a kiadvány nyelvétől független és ingyenes. A többlépcsős szelekciót követően nemzetközileg elismert gasztronómiai szakemberek, séfek alkotta zsűri ítéli oda a Best in the World címet a mezőny legjobbjainak. A megmérettetésen évek óta szerepelnek magyar kiadványok, nagyon szép sikerekkel, melyek néhány kivételtől eltekintve méltatlanul kevés figyelmet kapnak.



A 2019-es lista nagy meglepetése volt Bezzegh Éva 12 hónap című egyedülálló albuma, amely az itthon még nem elterjedt “coffee table book” stílust képviseli. A 2017-ben kiadott könyvet hazai és nemzetközi dizájndíjakkal ismerték el, ez adta az ötletet a szerzőnek, aki egyben az Artbeet kiadó alapítója is, hogy a Gourmand könyvversenyre is nevezze azt.

A szervezőbizottság rögtön nagy lelkesedéssel fogadta a művet, Évának a frankfurti könyvvásáron saját standjukon biztosítottak lehetőséget a bemutatkozásra.

A 12 hónap egy művészi kivitelű salátaenciklopédia, amely havi 8 recepten keresztül mutatja be a húsos, halas, vega, mediterrán, skandináv vagy akár távol-keleti ízvilágú saláták ezernyi variációs lehetőségét, varázslatos színét. A képi világ Török-Bognár Renáta nevéhez fűződik, a művészeti vezető Laki Eszter volt. A kiadvány nagynevű szerzőket és kiadókat maga mögé utasítva lett aranyérmes a Nemzetközi könyvek kategóriában,, de a Design és a Kelet-Európa szekciókban is a szűkített listáig jutott.

Valódi szenzáció, hogy egyedüli magyarként helyet kapott az alapítvány 25 éves fennállása alkalmából kiadott The Best of The Best 1995-2020 listán is.


Megerősítést nyert, hogy van igény a színvonalas tartalom mellett az esztétikumra is ugyanakkora hangsúlyt fektető munkákra, amelyek messze túlmutatnak a szakácskönyvek elsődleges funkcióján. A nemrégiben megjelent német nyelvű kiadás után az angol is tervben van, az elsőkönyves szerző-kiadó pedig tele van ötletekkel, reméljük, akár íróként, akár szerkesztőként hamarosan újra találkozunk vele.
Bezzegh Éva: 12 hónap - Saláták egész évre, ARTBEET Kiadó, 2017, 10500 Ft

Az igényes, ugyanakkor kiváló ár-érték arányú gasztronómiai művekre szakosodott BOOOK Kiadó rutinosnak számít a témában, minden évben több kiadványukat nevezik a versenyre, sőt előfordul, hogy a szervező nominálja könyveiket, ismerve az általuk képviselt nívót.

Eddigi legnagyobb sikerük Bereznay Tamás Hungarian Dessert Book című, külföldi olvasóknak szánt kötete, amely a 2017-es versenyben arany minősítést szerzett Desszert kategóriában.


Bereznay Tamás: Hungarian Dessert Book, BOOOK Kiadó, 2016, 4890 Ft

Ugyanebben az évben Bezselics Ildikó Magok című könyve a kelet-európai szekció ezüstérmét érdemelte ki, Dr. Andrási Nóra Mindenmentes 1. című receptgyűjteménye pedig Diéta és Vegán témákörben szerzett bronzot. 2019-ben Márk Szonjától a Kekszek és Iklódi Dórától a Cukormentes örömök jutott el a Házi édességek, illetve a Diéta kategóriák shortlistjéig. A 2020-as díjazottak listáját a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt rendhagyó módon az interneten tették közzé.

Az idei év újabb sikert hozott a kiadónak, ezúttal Kiss Dóri Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyvét tartotta a zsűri bronz minősítésre érdemesnek.

Kiss Dóri 2012-ben indította Gluténmentes élet elnevezésű blogját, amolyan naplóként, nem sokkal betegségének diagnosztizálása után. A hiánypótlónak számító blog a maga 53 ezer követőjével jól ismert a glutén- és laktózérzékenységgel élők körében. Első könyve, az Életem gluténmentesen öt év tapasztalatát dolgozta fel, hétköznapi szituációk, például az utazás vagy a vendégvárás köré gyűjtve a recepteket.



A Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyv a menütervezésben jelent praktikus segítséget, főétkezések és ételféleségek szerinti csoportosításban. A szerző nagy hangsúlyt fektet arra, hogy receptjei kompromisszumok nélkül adják vissza a megszokott ízeket, ételleírásait pedig személyes történetek színesítik. Magáról a betegségről szóló bevezetőt Szarka Dorottya dietetikus jegyzi, aki szakmai lektorként is közreműködött, a fotókat Kaszás Gergely készítette.
Kiss Dóri: Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyv, BOOOK Kiadó, 2019, 4390 Ft

Horváth Alexandra Hangulatfüggő című magánkiadásban megjelent cukrászkönyve a 2020-as válogatásban Fotó és Desszert kategóriában is felkerült a szűkített listára, ezüst minősítését végül a régiós bontás Kelet-Európa szekciójában kapta meg.

Könyvében otthon elkészíthető recepteket kínál merőben új megközelítésben, aktuális hangulatunkhoz igazítva válogathatunk a beszédes nevű - például Pezsgés vagy éppen Harmónia - fejezetekbe rendezett sütemények közül. A csodás hangulat- és süteményfotók Török-Bognár Renáta érzékeny és festői látásmódját tükrözik, aki Bezzegh Éva könyvét is fényképezte.



A szerző “civilben” Egy csipet torta nevű desszertműhelyében készít különleges alkalmakra egyedi tortákat friss és minőségi alapanyagokból, a könyvben is képviselt letisztult stílusban.
Horváth Alexandra: Hangulatfüggő, Bonex Press, 2018, 8800 Ft

Ugyan a Gourmand Awards-on a szűkített listáig eljutott, de végül minősítést nem szerzett Körner András Jewish Cuisine in Hungary című kultúrtörténeti gyűjteménye, besöpörte viszont a nagyon rangos amerikai National Jewish Book Award-on a Food Writing and Cookbooks kategória díját. A New Yorkban élő szerző a saját gyűjtésű 1945 előtti receptek mellett bemutatja a magyarországi zsidó konyha történetét, gazdag kulináris örökségét.
Körner András: A magyar zsidó konyha, Corvina Kiadó - CEU Press, 2017, 6640 Ft



A Gourmand Awards a gasztronómiát tágan értelmezve a Food mellett Drink kategóriákban is oszt díjakat. A 2020. tavaszi válogatásban Ripka Gergely TokajGuide-ja szerepel, amely Kelet európai bor kategóriában száll versenybe a 2021-es díjért. A független kétnyelvű kalauz a Tokaji borvidék értékeinek minél szélesebb körű megismertetését tűzte ki célul. A középpontban természetesen a tokaji bor egyediségének bemutatása áll, de az ismert és elismert pincék és boraik mellett szó esik a régió gasztronómiájáról, szálláshelyekről, kihagyhatatlan programokról, történelmi és természeti látnivalókról is.
Ripka Gergely: Tokaj Kalauz - Tokaj Guide, Scolar Kiadó, 2019, 4499 Ft



Szintén a 2021-es évadra fogja nevezni a BOOOK Kiadó az általunk is bemutatott Náray Tamás Utolsó reggeli Párizsban haute couture süteményeskönyvét és a hamarosan a boltokba kerülő Magyar Superfood című kötetet, melyet Szabó Adrienn dietetikus jegyez.
Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban, BOOOK Kiadó, 2020, 5090 Ft

Érdemes lesz tehát figyelni a jövő évi Gourmand díjkiosztóra, amelyre remélhetőleg újra ünnepélyes keretek közt kerülhet sor, a korábbi évek hagyománya szerint.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra