Hírek

Orbán Szilvia

2022. február 10.

gyorétterem , McDonald's , hack , TikTok

Egy séf megmutatta, ő hogyan emelt új szintre két szokványos mekis fogást – már 65 millióan nézték meg a videót.

A TikTokon megosztott kisfilmben egy Danny Kim nevű amerikai tartalomgyártó kért fel egy séfet, hogy két, gyorséttermi ételből készítsen olyan fogásokat, amelyek akár egy jobb étteremben is megállnák a helyüket.

Egy fiatal, marylandi séf, Ashish Alfred elfogadta a szokatlan kihívást, és alig egy óra alatt látványos ételeket rittyentett a McDonald’s alapkínálatában szereplő halas burgerből, sült krumpliból, és almás pitéből. A 26 éves séf keze alatt végül egy látványos hal mousse-quenelle készült légies tuile-lel, illetve egy finom almaszuflé.

A tuile egy csipkeszerű, ropogós, általában finoman ívelt ostya, amit leggyakrabban tésztából vagy sajtból készítenek. Lehet édes és sós is, tetszés szerint színezhető. Látványos díszítőelem a tányéron.

A főétel elkészítéséhez Ashish először a sült krumplit darabolja fel, majd egy edénybe teszi némi kakukkfű, tejszín, vaj, só és fehérbors kíséretében. Az edényt félreteszi, és hozzálát a halburger feldolgozásához.

A panírozott halszeletet kiveszi a buciból, megszabadítja a köpenyétől, és kisebb falatokra darabolja. Az így kapott halat kevés fésűkagylóval, még több hallal, tojásfehérjével és némi sóval konyhai robotgépbe teszi, majd tejszínt és vajat ad a keverékhez. A kész pépet egy sűrű szűrőn átpasszírozza – meg is van a halas mousse.

A burger bucikat turmixgépbe teszi, üt hozzá egy tojást, önt mellé némi tejszínt és vizet, megsózza, majd a hozzávalókat alaposan összemixeli. A keveréket aztán szilikonformára simítja, és sütőbe teszi – így készül Ashish tuile-je. Közben a sült krumplis keveréket a tűzhelyről átteszi a mixerbe, s kevés további tejszínnel és sóval burgonyapüré állagig turmixolja. A keverékhez még több tejszínt ad, és a folyékony mixet habszifonba önti, amit egy forró vízzel teli edénybe állít.



A mekis almás pitét a séf felnyitja, és a tésztából kikanalazza a gyümölcsös tölteléket. Az almát jobban összetöri, és kevés tejszínnel felmelegíti. Egy másik edénybe két tojást üt, ad hozzá cukrot, lisztet, kevés vizet, és híg tésztát kever belőlük. A felmelegedett almás tejszínt átszűri, és a folyadékot a tészta egy részéhez keveri, majd az egészet a tűzhelyen, állandóan kevergetve, lassan besűríti. Amikor eléri a krémes állagot, az edényt leveszi a tűzről és a korábban leszűrt almát hozzákeveri a tésztához, majd félreteszi hűlni. Tojásfehérjét ver habbá, amelyhez hozzákeveri a meghagyott tésztát, majd a keveréket szuflétálkákba önti és 230 fokra előmelegített sütőbe teszi 12 percre.

Amíg sül az almaszuflé, Ashish hal alaplevet tesz fel a tűzre redukálódni. Egy másik tálban a séf citromlével ízesített vizet melegít, ebben készíti el a halhabból a quenelle-t. Egy serpenyőben vajat olvaszt, és krémes szószt készít tejszín, tárkony, petrezselyem, kaviár, aprított mogyoró, illetve az alaplé felhasználásával.

Tálaláskor a halquenelle-eket a habszifonból kinyomott krumplipürére ülteti, és a szósszal körüllocsolva, a levélformájú tuile-lel kínálja. Az időközben szépen felemelkedett almaszuflét is tányérra teszi, és porcukorral meghintve tálalja.

Mutatjuk az eredeti videót:

A kisfilm cikkünk megírásáig már több mint 7,5 milló lájkot kapott, és 65 milliós megtekintésnél tart. A hatalmas sikeren felbuzdulva a tiktokker azóta több, hasonló videót is felvett, a profiljában lehet böngészni.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra