Hírek

Orbán Szilvia

2021. augusztus 10.

Julia , JuliaChild , gasztrotévé , tévés séf , dokumentumfilm

Julia címmel dokumentumfilm készül a televíziós ikonról, az első ízelítő már meg is érkezett.

Azt gondolnánk, hogy már mindent tudunk Julia Childról, hiszen annyian, annyiszor foglalkoztak már vele és úttörő munkásságával. Írtak róla számtalan cikket és tanulmányt, könyveket, és készült egy sztárokkal megpakolt, nagy sikerű mozifilm is. Azonban úgy látszik, hogy még mindig van mit feltárni a híres gasztrotévés múltjából, és Julia élete kimeríthetetlen tárháza a jó történeteknek.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, most forgatnak egy róla szóló, érdekesnek ígérkező HBO Max-sorozatot, és a Child-rajongók örömére, néhány napja már elérhető az a trailer is, ami egy másik projekthez készült, egy dokumentumfilmhez.

A film interjúkkal, soha nem látott felvételekkel, és Child saját szavainak felidézésével szeretne közelebbi képet adni a világszerte ismert televíziós szakács személyiségéről és korszakos hatásáról. Hiszen

bár nem Julia Child volt az első ember, aki kulináris fogásokra tanította a nézőket a televízióban, mégis őt tartják a ma már elképesztően népszerű főzőműsorok nagyasszonyának.


Annak a tévésnek, aki felemelte, és mesteri szinten űzte a műfajt. Egy olyan világban, ahol még nem léteztek a kábeltévék, nem volt internet, YouTube, sem tematikus csatornák, Child a kezébe vette a dolgokat, és a képernyőn kezdte el felfedezni, bemutatni és oktatni az európai konyhai technikákat az amerikaiaknak. Az első lépcsőfok 1961-ben megjelent könyve – Mastering the Art of French Cooking – volt, amit a siker okán alig két év múlva már követett is a mai napig emlegetett, sok jelenlegi sztárszakácsot is inspiráló televíziós sorozata, a The French Chef.

Julia Child innen indult világhódító útjára, s karrierje négy évtizede alatt a neve egybeforrt a gasztrotévézéssel.

Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ismerői szerint – a főzőtudományán túl – Julia sikerének valódi kulcsa a személyisége volt.

A nő, aki mindenkit elkápráztatott gyakorlatias konyhai tudásával – előtte nem nagyon lehetett látni a képernyőn csirkedarabolást és homárfeldolgozást – egyúttal mint ember is milliókhoz került közel.

Most a legenda még egyszer a reflektorfénybe kerül, hiszen a róla készülő dokumentumfilm újabb részleteket tár fel Childról, örökségéről, és az élelmiszer-, illetve a médiaszektorban még máig érezhető hatásáról.


A még tavaly bejelentett, és egyszerűen Julia névre keresztelt alkotás a Sony Pictures Classics és a CNN Films együttműködésében valósulhat meg, és a hírek szerint ötvözi az eredeti, még nem látott felvételeket és az interjúkat. Childon kívül olyan híres, mai séfek és hírességek is a kamerák elé álltak, mint például

José Andrés, Paul Bogaards, André Cointreau, Barbara Fairchild, Ina Garten, Marian és Russell Morash, Jacques Pépin vagy Jean-François Thibault.

Íme az első ízelítő a filmből:


„Dokumentumfilm a legendás szakácskönyvszerző és tévés szupersztárról, aki megváltoztatta azt, ahogyan az amerikaiak az ételekre, a televíziózásra, sőt, a nőkre tekintettek. Privát fényképek, eddig soha nem látott archív felvételek, Julia Child személyes megjegyzései, és természetesen ínycsiklandó ételfelvételek mutatják be a főzős műsorok királynőjének sokszor meglepő életútját és hatását, a kezdetektől egészen napjainkig. Az első könyv megszületését, publikálását övező nehézségektől egészen a Julia Child-jelenségig – egy nő felemelő történetéig, aki az 50-es éveiben vált igazán híressé” – áll a Sony ismertetőjében.


A filmet egy korábbi Oscar-jelölt (RBG) páros, Julie Cohen és Betsy West rendezi. A bemutató még idén várható.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek