Orbán Szilvia
2022. április 27.Noma , Dánia , Koppenhága , New York , popup , exkluzív , limitált , Rene Redzepi
Sokak szerint a világ legjobb étterme a Noma, amelynek extra ételeit, limitált ideig, most néhány szemfüles New York-i is megkóstolhatja.
A World’s 50 Best Restaurants lista élén álló, koppenhágai elitétterem nemrég jelentette be, hogy New Yorkba készül – ugyanakkor a vendéglátóhely ottani rajongóinak kifejezetten élelmesnek kell lenniük, ha asztalt akarnak majd szerezni, ugyanis a Noma popupja mindössze öt napon át, május 16. és 20. között várja majd a vendégeket, esténként alig 50 székkel.
A Travel + Leisure információi szerint a nem mindennapi vacsoraélmény kizárólag azoknak az American Express Platinum kártyatulajdonosoknak lesz elérhető, akik feliratkoztak a Global Dining Access programra is. Az asztalfoglaláshoz pedig csakis a Resy nevű foglalási szolgáltatáson keresztül vezet út.
A Noma popupja egy korábbi fémgyár épületében kap majd helyet, Brooklynban, közelebbről annak Dumbo városrészében – de a Noma világhíres séf-tulajdonosa, René Redzepi és csapata azt ígéri, hogy a helyszínre még a környékbeliek sem fognak ráismerni. A The Points Guy úgy tudja, hogy a popup az eredeti Noma hangulatát idézi majd: tele lesz zöld növénnyel, és az enteriőr skandináv minimalista, amolyan modern hygge stílusban készül.
Az élményprogramra Redzepi többfogásos tasting menüvel készül, amelyben természetesen helyet kapnak a séf legismertebb, legikonikusabb ételei, illetve alapanyagai (például vadvízi halak, helyi vadhúsok és mezőkről begyűjtött növények) is.
A séf állítólag most is tartja magát hitvallásához, és a „kiruccanás” ideje alatt ugyanúgy a helyi termelőktől fog vásárolni, mint otthon. Úgy tudni, hogy Redzepi már fel is vette a kapcsolatot több helyi céggel, köztük például a Long Island Cityben működő Regalis Foods-szal, és azt is tervezi, hogy a friss áru egy részét a Union Square Greenmarket standjairól szerzi majd be.
„A Noma csapata már alig várja, hogy New Yorkba érkezzen, és hogy megoszthassa az ételeit és mesterségének titkait a világ egyik legszenvedélyesebb vacsoraközönségével” – fogalmazott Redzepi. „Ez egy rendkívül ritka alkalom: általában nem szoktuk csak úgy felpakolni, és a világ másik végére utaztatni a Nomát.”
A kivételes vacsoraprogramra nem elég csupán a szemfülesség – nem árt, ha a pénztárcánk is tömve van. A vacsora ára személyenként ugyanis 700 dollárnál (nagyjából 243 ezer forint) indul, igaz, ebben már benne van a borajánlat is, amelyet a Noma vezető sommelier-je, Mads Kleppe párosított az ételekhez.
Mivel esténként csupán 50 szék lesz szabad, azok az eltökéltek, akik szeretnék megtapasztalni a Noma-élményt New Yorkban is, jó, ha bekészülnek egy jókora adag kávéval: a regisztráció ugyanis április 27-én, szerdán, pontban éjfélkor indul, a Resyn. Az esemény vonzerejéhez várhatóan az is sokat ad, hogy a konyhában személyesen Redzepi felügyeli majd a dolgokat.