Hírek

Orbán Szilvia

2022. április 27.

Sokak szerint a világ legjobb étterme a Noma, amelynek extra ételeit, limitált ideig, most néhány szemfüles New York-i is megkóstolhatja.

A World’s 50 Best Restaurants lista élén álló, koppenhágai elitétterem nemrég jelentette be, hogy New Yorkba készül – ugyanakkor a vendéglátóhely ottani rajongóinak kifejezetten élelmesnek kell lenniük, ha asztalt akarnak majd szerezni, ugyanis a Noma popupja mindössze öt napon át, május 16. és 20. között várja majd a vendégeket, esténként alig 50 székkel.



A Noma 2003-ban nyitott, és már öt alkalommal érdemelte ki a világ legjobb étterme címet. A vendéglátóhely elsősorban újraértelmezett skandináv konyhájával szerzett globális ismertséget. A koppenhágai, három Michelin-csillagos étterem népszerűsége ma már akkora, hogy a foglalásokra féléves a várólista. 

A Travel + Leisure információi szerint a nem mindennapi vacsoraélmény kizárólag azoknak az American Express Platinum kártyatulajdonosoknak lesz elérhető, akik feliratkoztak a Global Dining Access programra is. Az asztalfoglaláshoz pedig csakis a Resy nevű foglalási szolgáltatáson keresztül vezet út.

A Noma popupja egy korábbi fémgyár épületében kap majd helyet, Brooklynban, közelebbről annak Dumbo városrészében – de a Noma világhíres séf-tulajdonosa, René Redzepi és csapata azt ígéri, hogy a helyszínre még a környékbeliek sem fognak ráismerni. A The Points Guy úgy tudja, hogy a popup az eredeti Noma hangulatát idézi majd: tele lesz zöld növénnyel, és az enteriőr skandináv minimalista, amolyan modern hygge stílusban készül.



Az élményprogramra Redzepi többfogásos tasting menüvel készül, amelyben természetesen helyet kapnak a séf legismertebb, legikonikusabb ételei, illetve alapanyagai (például vadvízi halak, helyi vadhúsok és mezőkről begyűjtött növények) is.

A séf állítólag most is tartja magát hitvallásához, és a „kiruccanás” ideje alatt ugyanúgy a helyi termelőktől fog vásárolni, mint otthon. Úgy tudni, hogy Redzepi már fel is vette a kapcsolatot több helyi céggel, köztük például a Long Island Cityben működő Regalis Foods-szal, és azt is tervezi, hogy a friss áru egy részét a Union Square Greenmarket standjairól szerzi majd be.

A Noma étlapja általában háromszor változik egy évben: az úgynevezett Ocean Season, vagyis a tengeri finomságokra hangolt ajánlat általában február 1-től június elejéig elérhető, aztán a Summer Season (júniustól szeptember végéig) során leginkább a friss zöldségekre koncentrál a konyha, míg az ősz és a télelő ételei, a Game&Forest Season, leginkább a vadhúsokra és az erdők nyújtotta alapanyagokra helyezik a hangsúlyt.



„A Noma csapata már alig várja, hogy New Yorkba érkezzen, és hogy megoszthassa az ételeit és mesterségének titkait a világ egyik legszenvedélyesebb vacsoraközönségével” – fogalmazott Redzepi. „Ez egy rendkívül ritka alkalom: általában nem szoktuk csak úgy felpakolni, és a világ másik végére utaztatni a Nomát.”

A kivételes vacsoraprogramra nem elég csupán a szemfülesség – nem árt, ha a pénztárcánk is tömve van. A vacsora ára személyenként ugyanis 700 dollárnál (nagyjából 243 ezer forint) indul, igaz, ebben már benne van a borajánlat is, amelyet a Noma vezető sommelier-je, Mads Kleppe párosított az ételekhez.

Bár 700 dollár nem kevés pénz, nem árt tudni, hogy az „eredeti” Noma-élmény sem kerül kevesebbe Dániában: ott a jelenlegi ételajánlat ára pillanatnyilag 421 dollár, ehhez jön még a 262 dolláros bor-, vagy a 145 dolláros dzsúsz ajánlat. …145 dollár egy gyümölcsléért? Nos, nem valami zacskós, bolti italra kell gondolni, inkább olyan merész, természetes kombinációkra, mint amilyen a zöld egres vagy a sáfrányos birs is.



Mivel esténként csupán 50 szék lesz szabad, azok az eltökéltek, akik szeretnék megtapasztalni a Noma-élményt New Yorkban is, jó, ha bekészülnek egy jókora adag kávéval: a regisztráció ugyanis április 27-én, szerdán, pontban éjfélkor indul, a Resyn. Az esemény vonzerejéhez várhatóan az is sokat ad, hogy a konyhában személyesen Redzepi felügyeli majd a dolgokat.

Kapcsolódó cikkek