Hírek

Kitzinger Szonja

2023. szeptember 10.

Magyar Konyha Termelői Díj 2023

A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár nyolcadik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén – 2023 szeptember 10-én – három termelő vehette át.



A szakmai elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, Madary Orsolya, a Magyar Konyha lapigazgatója és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át. A díjban évente három-három olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségének javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”


És íme a díjazottak 2023-ban:


Csengőtej (Csengő Manufaktúra Kft.), Gyüre István és felesége, Dobrádi Zsuzsanna 


Az élet hozta úgy, hogy a pusztazámori Csengőtej tulajdonosai korábbi foglalkozásukat feladva új hivatást kerestek – és elhatározták, olyan minőséget hoznak létre, amelyből a vásárlóik is profitálnak. A Csengő Manufaktúra Kft. évek óta készít tradicionális módon, kézzel tartósítószerek és adalékok nélkül magas minőségű tejtermékeket. Az előállítás során kizárólag, frissen fejt, teljes értékű tejet használnak, amit hőkezeléssel tartósítanak. A tej eredeti zsírtartalmának köszönhetően minden típusú termékük ízében visszaköszön a tejszín balzsamos lágysága, ami egyben egyedi zamatot biztosít. „Fontos hangsúlyozni, hogy a termékeinket tápláléknak tekintjük, a szó legjobb értelmében." – nyilatkozták 2023 telén a Magyar Konyhának.




Szatmárikacsa Kft., Szatmári Zoltán


Kacsapásztorként gondolkodik magáról, nem kereskedőként. 30 éve indította vállalkozását, öt gyermekét is beoltotta a kacsák szeretetére, ma mindannyian vele dolgoznak. Balástyán, a Szatmárikacsánál tavaly novemberben vendégeskedett a Magyar Konyha. Itt derült ki, hogy Szatmári Zoltán a májat tartja a kacsa legértékesebb részének. A szép májért a kacsát 9 hétig nevelteti, egynapos korában integrációba adja, a 9. héten megkezdi a tömést, kíméletes módszerekkel, gumicsővel és nem fémcsővel, mint Franciaországban. Ezután érkezik be a kacsa a vágóhídra, ahol heti 8000 hízott állatot dolgoznak fel. Szatmári Zoltán szerint az 50 deka körüli máj a jó választás a boltban, mert krémes és nincs erős májíze. Azt mondja, a választásnál ügyeljünk arra, hogy a máj ne kemény, inkább tésztás tapintatú legyen, a puhából nem fog sok zsír kisülni. 



Csoroszlya-Farm Kft., Nobilis Ágoston és felesége


"280 hektáron a vértesi natúrparkban felelősségünk, hogy olyan gazdálkodást folytassunk ami nem árt a helyi talajoknak, élővilágnak és látképnek. A szántóföldi bio növénytermesztésben törekszünk a diverz vetésforgó fenntartására, a fajták egyedi megválasztására és a megfelelő talajművelésre. Így kerülnek a különböző kalászos gabonák (őszi búza, rozs, tönköly, zab) a termőterületeink max 50%-ra, kapásnövények (napraforgó, kukorica) a 25%-ra és az aprómagok (facélia, bíborhere, lucerna), illetve a borsó, vetőmagtermesztés céljából további minimum 25%-ra. A biogazdálkodáson túl a saját feldolgozásban még nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a megfelelő fajta megválasztásnak, és a kiemelkedő beltartalmi értékek megőrzésének. Hiszünk az értékmentésben és volt szerencsénk megtapasztalni, hogy a régi fajták és az ősgabonák kiváló eredményeket produkálnak a saját gazdaságunkban is." – írja körül misszióját Nobilis Ágoston, akinek lisztjeit a legjobb kovászos pékségek használják és méltatják. Fülöp Ádám, a Pipacs Pékségtől így fogalmaz: "A Csoroszlya Farmmal évek óta értéklánc-szemlélettel dolgozunk azon, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagból készült kenyér tudjon a vásárlóink kezébe kerülni. Tudatos fajtaválasztás, ökológia gazdálkodás, köves malom, kovászos kenyér, transzparencia: mi ez, ha nem az építőkövei az újhullámos gazda-molnár-pék együttműködésnek?"




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek