Hírek

Orbán Szilvia

2020. július 3.

szarvasgomba , gourmet , tasmania

Egy tasmán farmon ezer dollárt érő szarvasgomba-óriást szagolt ki egy kiképzés alatt álló kutya.

Tim Terry, a Tasmanian Truffles alapítója úgy emlékszik, hogy Ausztrália első fekete szarvasgombáját nagyjából 20 évvel ezelőtt találta meg Közép-Tasmániában található farmja gazdag, puha földjében. Több mint két évtizeddel az első siker – és sok-sok évnyi folyamatos kutatás – után azonban úgy tűnik, hogy még mindig meg lehet őt lepni.

Ez történt vele néhány hete, amikor egy kiképzés alatt álló kutyusnak – név szerint Pipacsnak – sikerült kiszagolnia a farm történetének legnagyobb, pontosan 9102 grammot nyomó fekete szarvasgombáját, írja a FoodAndWine.

Vakszerencse

Terry lánya, Anna épp két kutyájával dolgozott, amikor az egyikük, Poppy kaparászni kezdte a földet.

„Kaparni, majd ásni kezdett, és egyszerűen nem akart leállni – aztán már én is megláttam, mit talált, és hogy mekkora a gomba”

idézte fel a történteket Anna az ABC News-nak. „Csak ásott rendületlenül, én pedig egyre izgatottabbá váltam. Apám is épp a farmon volt, így hát felhívtam, és kértem, hogy ő is nézze meg, mit találtunk – amikor meglátta, szinte sokkot kapott.”


Poppy mostani fogása a Tasmanian Truffles farm egyértelmű csúcstartója, de Anna elismeri, hogy ennél valamivel nagyobbat is találtak már a kontinensnyi ország más vidékén. Ausztrália legnagyobb fekete szarvasgombája másfél kilogrammot nyomott, és 2016-ban, Victoriában ásta ki egy másik nagyon szerencsés és ügyes kutya.

„Igazából vakszerencse volt”

– magyarázza. „A szarvasgomba leginkább laza, jó vízelvezető-képességű talajban érzi jól magát, ahol sok helye van a növekedésre. Ez itt mind együttállt – a gombánk jó nagyra is nőtt.”

Tim Terry becslése szerint a most talált gyönyörű szarvasgomba nagyjából 1500 ausztrál, vagyis kb. 1000 amerikai dollárt (308-319 ezer forint) ér, azonban az éttermi bezárások, illetve más járványügyi komplikációk miatt a farm úgy döntött, hogy nem adja el az értékes ínyencséget.


„Egyetlen étterem nem is tudna felhasználni egy ekkora darabot, ezért mindenképpen fel kellett darabolnom. Valószínűleg szép lassan megesszük az egészet” – nyilatkozta Anna Terry.

Nem csak az ausztrál kutyák ügyesek

Bár eredetileg disznókkal szagoltatták ki a nemes csemegét, a kutyákkal való szarvasgomba-keresés nemcsak Ausztráliában elterjedt: legkedvesebb négylábú barátainkat előszeretettel képzik ilyen feladatokra Európában és az Egyesült Államokban – főként a Pacific Northwest régióban – is.

„Ma már többségében kutyákkal zajlik a ’vadászat’” – magyarázta a CBS News-nak egy kiképző. „Őszintén, ki az, aki szívesen pakolna fel a kocsija hátuljába egy másfél mázsás disznót, ha portyázni indul?”

Az évente megrendezett Oregoni Szarvasgomba Fesztivál egyik kedvelt eseménye egy kétnapos verseny, amely során a legjobb szarvasgomba-vadász ebet keresik, s

a megfigyelések szerint egyes fajták kifejezetten ügyesebbnek bizonyulnak a többinél.


Az American Kennel Club szakértői szerint a világ egy olasz szőrmókot, a lagotto romagnolót tartja a legkiválóbb szarvasgomba-kereső kutyafajtának. Megfelelő kiképzéssel azonban számos fajtából válhat sikeres gombavadász – feltéve persze, hogy valaki olyan helyen él, ahol terem ebből a kitűnő alapanyagból, mert máskülönben, hiába a jó kutya, csak sétálunk egy nagyot.


„A terrierek figyelmét könnyű elterelni, a kopók pedig inkább a nyulakat hajtanák” – magyarázza Lisa Brosnan, a Truffle Underground kutyaiskola kiképzője. „Az agarak általában nem tartják az orrukat a talajon, míg a rövidpofájú fajták kézenfekvő hátránnyal indulnak, igaz, még így is klasszisokkal fejlettebb a szaglásuk, mint nekünk, embereknek. Egy szó mint száz: türelemmel és pozitív megerősítéssel minden kutya képezhető.”


Ez elég bíztató – ezek szerint megfelelő kiképzéssel (és némi jutalomfalattal a zsebünkben) akár még a mi szertelen kölyökkutyánkból is a jövő szarvasgombavadász bajnoka válhat.