Hírek

S. N. Fotók: Heim Alexandra / Balatoni Kör

2021. augusztus 4.

Újrázott A Konyhám, ismét Balatonfenyvesen kapni a legjobb beach foodot. Az év felfedezettje a vegán bundáskenyérrel induló aligai Tarow Bisztró lett.

Minden évben nagy izgalmak közepette zajlik a Balatoni KÖR által meghirdetett az Év Strandétele-választás. A hetedik alkalommal meghirdetett versenyen hét fogás került a döntőbe: a Tiki Beach Bisztró (Zamárdi) édesburgonya lángosa szarvasraguval, a Tarow Bisztró (Aliga) vegán bundáskenyere, a Random Bagel Bar (Örvényes) Mekk Mester Bagele, a Fogas Bisztro (Alsóörs) gyömbéres tökfőzeléke, A Konyhám (Balatonfenyves) Répa-dogja, a Terasz Bistro & Beach Bar (Balatonalmádi) Balatoni bokrétája, valamint a Kedvenc Kávé és Delikát (Tihany) „Balote” névre keresztelt grillezett kukoricája.


Az újságírókból és a Balatoni KÖR tagjaiból álló zsűrit ezúttal Bíró Lajos séf egészítette ki, és segítette szakmai tanácsokkal. Idén sem volt könnyű kiválasztani, hogy melyik az az egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készülő, egyszerű, mégis kreatív, nyárias, gyorsan és büfékben is elkészíthető,

akár elvitelre is alkalmas étel, amely az eredetiségét és az ár/érték arányt tekintve is kiemelkedik a többi közül,

és kedvet csinál más parti vendéglátóhelyeknek, hogy elkészítsék, megújítva ezzel a hazai büfékultúrát. A verseny szoros volt, a nevező helyek mind kitettek magukért, hogy valóban ötletes, színvonalas, helyi alapanyagokat felhasználó, többségében könnyű és strandi körülmények között is elfogyasztható fogásokat kreáljanak.


Idén végül – 2018 után ismét – a balatonfenyvesi A Konyhám nyert: akkor a gofri és a tócsni ötvözéséből létrejött Gofcsival, idén pedig a Répa-doggal győztek (képünkön), ami a következőképpen készül: a nagyméretű sárgarépát rozmaringgal, vajjal és sós karamellel vákuumzacskóban levákuumozzák, és 85 °C-on kb. 1 órán át szuvidálják (ezt lassú sütéssel is meg lehet oldani). Az elkészült répát panírozzák és rusztikus morzsában kirántják. Ezt aztán

kettévágják, majd pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával kínálják.

A fenyvesi strandon 1690 Ft-ért juthatunk hozzá ehhez a könnyű fogáshoz, akár strandolni jöttünk, akár csak étkezni. Megehetjük késsel-villával, de elfogyaszthatjuk a pokrócunkon is. Szikra Gabrielláék a tóparti vendéglátás biztos pontját jelentik, minden évben neveznek a versenyre is, és mindig kitalálnak valami izgalmasat.


A versenyben négy újnak mondható szereplő is részt vett: a fiatalos örvényesi Random Bagel Bar, a frekventált helyen lévő tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát, a megújított koncepcióval jelentkező, rokonszenves Terasz Bistro & Beach Bar Almádiból, valamit a Club Aliga területén található Tarow Bisztró. Közülük a zsűri tetszését leginkább a Tarow nyerte el: ők egy vegán bundáskenyérrel neveztek (képünkön), amit azoknak lehet ajánlani, akik nem ehetnek tojást, illetve tartózkodnak minden állati eredetű élelmiszertől.

A bagettet csicseriborsó-lisztből készült bundában sütik ki egy kevés kurkumával, ami a sárga színt adja,

ezt aztán avokádókrémmel, friss salátával és fekete sóval tálalják. A könnyű, mégis laktató fogás ára 2350 Ft (egy adag két darab bundás bagettből áll), de ezt kizárólag hétvégi reggeli menüben lehet kapni. A Tarowba egyébként a strandtól függetlenül is be lehet menni.

A nagy szeretettel és egy kis csavarral kitalált döntős strandételek mindegyikét érdemes megkóstolni. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra