Hírek

Orbán Szilvia

2021. március 3.

Kalifornia , borrégió , turizmus , koronavírus

Újfajta megoldás született a turizmus újbóli fellendítésére Kalifornia egyik legjobb borrégiójában.

A kaliforniai Santa Maria Valley az állam Central Coast régiójában található, nagyjából háromórányi autóútra Los Angelestől. A terület, amely egyébként remek borairól híres, most komoly nehézségekkel küszködik. Nem elég a tagállamot évente, szinte menetrendszerűen pusztító hatalmas erdőtüzek fenyegetése, és az általa okozott károkkal való folyamatos tusa, a térség természetesen a világjárvány miatt is szenved: a hivatalos adatok szerint csaknem 3,5 millió fertőzöttnél és 44 ezer halálos áldozatnál tartanak. A gazdaság sincs a topon, hiszen a korlátozások a hagyományosan jól teljesítő szektorokat is keményen sújtják, ráadásul az eddig egyik legerősebb húzóágazatnak tartott turizmus is csak vergődik.


A nagyjából százezer lakossal bíró település, Santa Maria, éppen ezt elégelte meg, amikor új tervet eszelt ki:

az idelátogatóknak, akik legalább két éjszakát maradnának náluk, felajánlanak egy 100 dolláros (nagyjából 30 ezer forintos) ajándékkártyát, amit bármire elkölthetnek a városban.

Az összeg a tartózkodás ideje alatt szabadon felhasználható a helyi éttermekben, borászatokban és ételt is felszolgáló sörfőzdékben, csakúgy, mint más látnivalók felkeresése során is, írta meg a TravelAndLeisure

Az odalátogatni szándékozó turistáknak nincs más dolguk, mint a foglaláskor kitölteni egy online nyomtatványt. Amikor pedig esedékes az utazás, érkezéskor a felajánlást rejtő boríték már a szálloda portáján várja őket.

Az elgondolás egészen ötletes, várhatóan sikeres is lesz, így az ajánlat érthető módon limitált – ami konkrétan azt jelenti, hogy csak az új foglalásokra érvényes, azok közül is csak az első 500 jár szerencsével.

A Santa Maria-völgy ugyanis remek kirándulóhely, ahol sokan megtalálhatják a számításukat: közel a tengerpart, de tele van remek borászatokkal is, ráadásul korábban pezsgő kulináris desztinációként is elhíresült. Most a térségben ötvennél több étterem és 34 kóstoltató helyszín csatlakozott az újszerű kezdeményezéshez.


Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások még mindig élnek a térségben, így az odalátogató turisták lehetőségei sem teljes körűek. A városka Santa Barbara és San Luis Obispo megyék határán fekszik, így az USA-ban alkalmazott skála bíbor fokozatába tartozik, ami azt jelenti, hogy a vírus a régióban meglehetősen elterjedt. A maszkviselés minden közterületen kötelező, az éttermek többnyire elvitelre, vagy szabadtéri asztaloknál szolgálnak ki, a csak italokat kínáló bárok és sörfőzdék zárva tartanak, a borászatok is csak a szabadban szervezhetnek programokat.

A város azt kéri az idelátogatóktól, hogy a tervezett utazás előtt ellenőrizzék le, hogy az általuk felkeresni kívánt helyszínek nyitva tartanak-e, és ha igen, pontosan milyen feltételekkel.

Noha a felajánlott költőpénz nagysága nem egetverő, leginkább egy jobb vacsora értékét fedezheti, az alapötlet mindenesetre megfontolásra érdemes – akár itthon is. Segítségével talán újra megindul a vérkeringés, ezzel pedig kissé enyhíthetőek a vendéglátásból élők gondjai, de legalábbis elkezdődhet valami az elmúlt hónapok agóniája után.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek