Hírek

Sümegi Noémi

2020. május 25.

vendéglátóhelyek , vendéglátás , karantén után , programok

Mivel senki nem tudja, mi várható az elkövetkező hónapokban, a vendéglátóhelyek igyekeznek továbbra is figyelni, és érzékenyen reagálni a közönség igényeire.

A lazítást követő napokban, hétvégéken megteltek a vendéglátóhelyek teraszai – az első jóslatok tehát beváltak arra nézve, hogy a bezártság hetei után az emberek kirajzanak, és alig várják, hogy leüljenek egy étterem teraszán a barátaikkal. A folytatás már kérdéses, mert lehet, hogy sokaknak meg kell gondolniuk, mire költik a pénzüket. Annyi azonban már látszik, hogy – szintén az előzetes várakozásoknak megfelelően – az elmaradt külföldi utazások helyett hazai úti célokat választanak a magyarok, és ennek a belföldi vendéglátás lehet a nyertese.


Ezt erősíti meg az a kutatás is, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített a Századvég. Eszerint a magyarok idén nyáron inkább vidékre, mint a tengerhez utaznának: a veszélyhelyzet utáni három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldi utazást, és 15 százalék látogatna külföldre. A közvélemény-kutatás szerint a járvány miatt a lakosság 43 százalékának hiúsult meg az idei évre tervezett belföldi vagy külföldi útja.

Egyharmaduk félelemből mondott le az utazásról, másik harmaduk az úti cél megközelíthetetlensége miatt.

A kimaradt utakat részben pótolni fogják, a megkérdezettek egy része pedig a hazai utakat részesíti majd előnyben.

A kutatás szerint ezek az utak a korábbiakhoz hasonló módon aktív szabadidős tevékenységek lesznek, illetve gyógyfürdő- és wellness-szolgálgatások. A magyarok többsége elsősorban a rövidebb belföldi utazások és szabadidős tevékenységek iránt érdeklődik, az internetes keresések alapján a Dunakanyar, Tokaj és Sárospatak népszerű – a Balaton után. A Balaton nevére ugyanakkor áprilisban 20 százalékkal kevesebben kerestek rá, mint márciusban, vagy éppen 2019-ben ugyanebben az időben.


Ezek a hírek optimizmusra adhatnak okot azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek közelében egyéb szabadidős tevékenység, vízpart teheti teljessé a kikapcsolódást: a Lupa Beach üzemeltetői – akik eddig is Budapest tengerpartjaként aposztrofálták a fehérhomokos, pálmafás tópartot – most egyenesen arra számítanak, hogy akik valódi tengerpartra utaztak volna, hasonló élményt a Lupától várhatnak. Találhatnak itt szórakozást a vízi sportok kedvelői, megnyílt a Lupa Fishing horgászcentrum, és május 22-től a Lupa Beach is. Gerendai Károly, a Lupa élménykomplexum megálmodója szerint most még az is jól jöhet, amit

korábban a szemére vetettek, nevezetesen, hogy túl magasra rakta a Lupával a lécet: aki ilyen minőségre és környezetre vágyik, inkább elutazik külföldre.

Most viszont előléphetnek kedvelt belföldi úticéllá, Gerendai szerint az áraik is versenyképesek az alacsonyabb színvonalú hazai versenytársaik díjszabásával.

A baldachinos ágyakkal tarkított parton azonban hangulatos vízparti éttermek és koktélbárok sorakoznak, amelyeket akkor is élvezhetünk, ha nem akarjuk az egész napot a Lupán tölteni, vagy nincs elég meleg a strandoláshoz. Este hét után már nincs belépő, az éttermek teraszáról pedig élvezni lehet a naplementét, majd a holdfényes vízparti vacsorát, akár munka után is.

A Ráday utcai Costes egy ideig még biztos nem nyit ki, ám a Costes Beach Club megújult menüvel várja vendégeket.


A választék több, mint egyszerű beachfood, de lazább, mint egy fine dingin étterem kínálata. Hűsítő koktélok, könnyű előételek, húsos, halas és vega főételek, valamint gyümölcsös desszertek várják azokat, akik ezt a vízparti vacsorát választják.


A pünkösdi háromnapos hétvége jó alkalom lesz arra, hogy – ha jó idő köszönt ránk – felkeressük a szabadtéri strandokat, kiüljünk egy kellemes étterem teraszára. Erre országszerte sok lehetőség nyílik.