Hírek

Magyar Konyha

2023. január 9.

René Redzepi , Noma , bezár

Bombaként robbant a hír, de azért még van idő megkóstolni a 470 eurós degusztációs menüt.


2024 végén két évtized után bezár a Noma – nyilatkozta a New York Timesnak a koppenhágai Noma étterem séfje, René Redzepi.


Persze ez semmiképp sem beszántást és sóval behintést jelent.

A Noma átalakul laboratóriummá, ahol a jövőben ételekkel, alapanyagokkal kísérleteznek, később pop up éttermek nyitását is tervezik, az első ilyen idén tavasszal Kiotóban nyílik meg. 


"Nem fenntartható a mai világban ez az éttermi forma: a kimerítő munkaórák, a majd 100 alkalmazott, a 470 eurós degusztációs menü" – nyilatkozta a sztárséf. Sokak szerint az sem fenntartható, amit az étterem az ösztöndíjasokkal, a sztázsolókkal csinált: kihasználásuk miatt sok kritika érte a az éttermet, szinte tőlük függött, hogy ingyen munkájukkal fennmarad-e a vendéglátóhely. 


Itt érdemes megjegyezni, hogy 2021-ben a Bloomberg szerint a Noma 230 000 euro veszteséget szenvedett el még úgy is, hogy komoly, 1,5 millió eurós állami támogatást kapott.


Redzepit egyébiránt megviselte az elmúlt pár év: munkastílusa miatt támadták, gyakran kiabált alkalmazottaival, ami miatt terápiára járt, hogy kezelje verbális agresszióját.


A jól ismert éttermi keretek felrúgásával a Noma egyértelműen Ferran Adria nyomában jár, és az El Bulli mintáját követi, ahol az érdeklődés középpontjába a fejlesztések, a konferenciák, kiadványok kerültek.


Kapcsolódó cikkek