Szöveg: Laky Zoltán - Fotók: Sebestyén László
2021. július 21.A vízparton, egy nagyvárosi teraszon vagy akár a kertünkben koktélt kortyolgatni tökéletes lezárása egy fülledt nyári napnak. Metzger László bartender, a Roust Hungary márkanagykövete a cég által forgalmazott neves italokból álmodott meg hat olyan kevert italt, amelyek felfrissítenek, hűsítenek, jókedvre derítenek, és még az érzékelésünket is átalakítják.
Ginger & Mint Margarita
ÖSSZETEVŐK:
- 50 ml José Cuervo tequila
- 30 ml Cointreau
- 25 ml lime-lé
- 3 db kb. 1 cm vastag, friss gyömbérkarika
- 10-12 db mentalevél díszítésként
- csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:
A gyömbért először egy shakerben összetörjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, a jégkockákat, és határozott mozdulatokkal összerázzuk. Díszítésnek egy hosszabb gyömbérdarabot és friss mentacsúcsot használunk.
Rosemary Cosmo
HOZZÁVALÓK:
- 50 ml The Botanist gin
- 15 ml rozmaringos cukorszirup
- 30 ml Cointreau
- 20 ml lime-lé
- 30 ml tőzegáfonyalé
- 1 db rozmaringág díszítésként
ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat shakerben összerázzuk, majd teaszűrőn leszűrve előre behűtött koktéloskehelybe töltjük. Egy szép, hosszú rozmaringággal díszítjük.
Strawberry Julep
ÖSSZETEVŐK:
- 60 ml Metaxa 7*
- 15 ml cukorszirup
- 12 db mentalevél
- 1 db félbevágott eper díszítésként
ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat zúzott jégre töltjük, majd megkeverjük az italt. (Zúzott jég sok boltban kapható, de ha nincs, akkor turmixgéppel jégkockából házilag is készíthetünk.) Félbevágott eperrel díszítjük, de úgy, hogy az eper mindenképpen érjen bele az italba.
Itt készült: Fruska Bisztró
Hendrick’s Gin & Tonic
ÖSSZETEVŐK:
- 40 ml Hendrick’s Gin
- 120 ml prémium tonik (a gin/tonik arány ízlés szerint változtatható)
- 3 db kígyóuborka-karika díszítésként
ELKÉSZÍTÉSE:
Gin-tonik pohárban összekeverjük az összetevőket, majd kígyóuborka-karikákkal díszítjük.
Moonlight Buck
HOZZÁVALÓK:
- 40 ml Hendrick’s Lunar gin
- 100 ml prémium ginger ale (gyömbéres üdítő)
- 15 ml citromlé
- 3 db kígyóuborka-karika és citromhéj díszítésként
ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket egy pohárban elkeverjük – fontos, hogy nem ginger beert, vagyis gyömbérsört, hanem ginger ale-t, klasszikus gyömbéres üdítőitalt használjunk. Miután a díszítést ráhelyeztük, a citrus héjából az olajat tíz centiméterről ráspricceljük a pohárra, ami extra citrusos aromát kölcsönöz az italnak.
Monkey’s Neck
ÖSSZETEVŐK:
- 40 ml Monkey Shoulder whisky
- 120 ml prémium ginger ale (gyömbéres üdítőital)
- 2 gerezd nektarin + narancshéj díszítésként
ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket egy pohárban elkeverjük, nektarinnal és narancshéjjal díszítjük. Mielőtt a díszítést ráhelyeznénk a pohárra, a narancs héját kissé szétfeszítve kis olajat spriccelünk a koktélra – de nem túl közelről, hanem körülbelül tíz centiről, hogy a citrusos aromák ne nyomják el a többi ízt.
A koktélokat METZGER LÁSZLÓ, a Roust Hungary által forgalmazott Hendrick’s, Verano és The Botanist ginek márkanagykövete készítette el a Fruska Bisztró bárjában.