Életmód

Orbán Szilvia

2022. június 7.

Mindenhol jelen van: a ma embere gyakorlatilag úszik benne, bár lehet, hogy nem is tud róla – ez a pálmaolaj, ami után azonban elképesztő természetrombolás marad.

A pálmaolaj életünk számtalan területén jelen van: megtalálható élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenő- és üzemanyagokban (biodízel) is. Bár csak néhány évtizede hódította meg a világot, a nyomában járó természetrombolás máris végzetes méreteket öltött. A világ legnagyobb termelője azonban mégsem emiatt állítja le pálmaolaj exportját – erre hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A pálmaolaj az olajpálma (Elaeis guineensis) gyümölcséből nyert növényi olaj. A nyersolajat a húsos gyümölcs préselésével, míg a pálmamag olajat a növény magjának összetörésével nyerik ki. Az olajpálma eredetileg Afrikában őshonos, onnan került át Délkelet-Ázsiába, első körben még dísznövényként.

A világ legnagyobb pálmaolaj termelő országa jelenleg Indonézia, ahol nagyjából három évtizede kezdték meg a trópusi esőerdők kárára terjeszkedő olajpálma-ültetvények létesítését. Sajnos, a nagyüzemi olajpálma termelés bárhová is teszi be a lábát, elképesztő természeti pusztulást hagy maga után, így Indonézia mostanra az esőerdőket legdurvábban irtó országok ötös toplistájára is feltornázta magát.Nemrég érkezett azonban a hír, hogy Indonézia leállítja a pálmaolaj exportját – ennek elsődleges oka azonban nem a környezettudatosabb gondolkodás előretörése, sokkal inkább az orosz-ukrán háború által okozott problémák (készlethiány, a hazai kereslet ellátásának bizonytalansága) voltak.

A világ pálmaolaj-termelésének 85 százalékát jelenleg Indonézia és Malajzia adja, de még további 42 országban fontos bevételi forrás.

Miért terjedt el ennyire a használata?

A pálmaolaj elképesztően sokoldalú.
  • Szobahőmérsékleten félkemény, így a kenőanyagok kenhetőségét nem befolyásolja.
  • Ellenáll az oxidációnak, így a vele készített élelmiszerek tovább elállnak.
  • Bírja a magas hőmérsékletet, ezért a sült termékeknek ropogós textúrát kölcsönöz.
  • Színtelen és szagtalan, így nem változtat a vele készített ételeken.Más olajokkal összehasonlítva a pálmaolaj ráadásul sokkal gazdaságosabban előállítható. Az olajpálma rendkívül gyorsan nő, csaknem egész évben aratható, a hozama pedig többszöröse a többi olajnövénynek. Előállítási költsége egyrészt emiatt, másrészt pedig a termelés helye miatt ennyire kifizetődő. A pálmaolajat ugyanis nagyrészt a harmadik világ országaiban termesztik, ahol olcsóbb és védtelenebb a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások is gyakran hiányosak.

A pálmaolaj éppen ezért gyakorlatilag mindenben jelen van: az előre csomagolt készételekben, fagyasztott termékekben, pizzában, sült krumpliban éppúgy, mint a csokikban, fánkokban – vagy épp fogkrémekben, rúzsokban, dezodorokban, samponokban, sőt még állati takarmányokban is.

A pálmaolaj ma a világ növényiolaj-kínálatának mintegy 40 százalékát teszi ki, miközben az olajtermelésre használt globális földterület mindössze 6 százalékát igényli.

Összevetésképpen: ha az alternatív növényi olajakból – kókusz, napraforgó, szója – ugyanekkora mennyiséget szeretne termelni a világ, ahhoz 4-10-szer nagyobb földterületre lenne szükség. Ez pedig a szakértők szerint csak a probléma máshová tolását eredményezné: a világ más tájain lépne fel súlyos környezetkárosítás, más állatfajok, élőhelyek sodródnának komoly veszélybe. A WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete ezért mindent összevetve azt gondolja, hogy a bojkott sem ideális megoldás.

Mi a gond vele?

A pálmaolaj-termelés az erdőirtások egyik legjelentősebb kiváltó oka. A világ legszínesebb, leggazdagabb esőerdőit veszélyezteti, és olyan, kihalás szélén álló, vagy azóta már ki is halt fajok élőhelyét pusztítja, mint például az orángután, a borneói törpeelefánt vagy a szumátrai orrszarvú. Az erdőterület elvesztése ráadásul a gazdag, tőzeges talaj átalakulásához, fokozatos terméketlenné válásához, és a klímaváltozást előidéző gázok kibocsátásához is vezet. Mindezeket pedig csak tetézi a munkások kizsákmányolása, illetve a gyerekmunka problémája – olyan komoly kérdések ezek, amelyekkel a szektornak előbb-utóbb muszáj szembesülnie.Ellentmondás-e a fenntartható pálmaolaj?

A világ tehát szép lassan ráébredt, hogy a pálmaolaj termelés – a vitathatatlan gazdasági előnyök mellett – elképesztő károkat okoz, ezért a fogyasztók egyre inkább szeretnének elhatárolódni a terméktől. Az igény végül 2004-ben életre hívta a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalt (RSPO), azonban a minősítés jelenlegi gyakorlata – bár a sztenderdet 2018 novemberében megerősítették – nem támaszt elég szigorú feltételeket, így a „fenntartható pálmaolaj” kifejezés nem igazán értelmezhető, áll a Tudatos Vásárlók Egyesületének sajtóközleményében.

Tény, hogy az RSPO figyelembe vesz olyan egyéb szempontokat is, mint a milliónyi helyi kistermelő mindennapi megélhetése, vagy a pálmaolaj kiváltására esélyes, egyéb olajalternatívák előállítása során felmerülő – szintén nagyon komoly – problémák.

Mindenesetre, a WWF mind a termelő, mind pedig a fogyasztó országok kormányaival együtt dolgozik a megoldáson. A törekvés az, hogy az adott országok törvényei biztosítsák, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő pálmaolaj fenntartható forrásból származzon, gyártása során ne károsítsák az esőerdőket, és ne zsákmányolják ki a munkaerőt.

A vásárlók egy része ma már teljesen elutasítja a pálmaolaj használatát, és kifejezetten a pálmaolajmentes termékeket keresi. Ennek a pozitív trendnek viszont komolyan keresztbe tett az orosz-ukrán háború, hiszen a konfliktus miatt máris apadnak a napraforgóolaj-készletek, és a növényi olajak ára folyamatosan emelkedik. Az élelmiszeripari nagyvállalatok ezért kénytelenek helyettesítő termékek után nézni, és sajnos ez – a szója és a repce mellett – sokszor a pálmaolaj.

Bár sokan vélekednek úgy – köztük a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége is – hogy a napraforgóolaj legkézenfekvőbb alternatívája a repceolaj, hiszen a két olajfajta nagyon hasonlóan viselkedik a receptúrákban, a probléma nem tekinthető megoldottnak, ugyanis a repceolaj is egyre drágább és egyre szűkösebben áll rendelkezésre.

Sajnos ma még tény, hogy pálmaolaj nélkül az árucikkek széles köre tűnne el a polcokról.Vásárlóként mit tehetünk?

Amíg a piacon bekövetkezik a paradigmaváltás, vásárlóként mi is elősegíthetjük a változást:

keressük a helyi, friss, szezonális élelmiszereket, és felejtsük el a félkész, fagyasztott termékeket, vagy a pálmaolajjal dúsított édességeket.

A választásban mostantól a Tudatos Vásárlók applikáció is segíthet, ugyanis a magyar fejlesztésű app új, élelmiszerekre vonatkozó funkcióval bővült. A 2021 óta letölthető alkalmazással eredetileg tisztítószerek összetevőit lehetett ellenőrizni, májusban viszont már több száz élelmiszeripari termék is lecsekkolható – az áruk pálmaolajmentes, fairtrade, vegán és bio minősítést kapnak az applikációban.