Szöveg: Dénes Judit - Fotók: Dorkó Dániel
2021. május 7.vásárcsarnok , piac , termelők , csarnoktúra
Mit csinál az ember szombat reggel Budapesten? Irány egy vásárcsarnok! Ilyenkor a főváros is más üzemmódba kapcsol, felesleges kapkodni. Előbb egy ráérős terepszemle, majd alapos eszmecsere a színes-szagos nyüzsgés fölött. A piac élmény, ki kell élvezni!
„AMIKOR NAGYON ráérek, másfél óra. Mire mindent megnézek, megszaglászok, megbeszélek, eltelik ennyi idő. Be tudok vásárolni fél óra alatt is, csak abban nincs semmi öröm” – Saly Noémi Spájz című könyve bemutatóján mesélt piaci kalandozásairól. Ez tényleg ilyen műfaj: mustrálós, beszélgetős. Egyeseknek tortúra. Parkolni nehézkes. Az se biztos, hogy kapunk, amiért megyünk: nem tart még ott a szezon, vagy pont elvitték előlünk az árut. Van, ami meg egyenesen gyanús: a narancs a termelő asztalán, vagy a sok egyforma tojás. Másoknak persze pont ettől élő és izgalmas. 130 éve nem kellett se öröm, se szeretet, hogy a vásárcsarnok legyen az élelmiszer-beszerzés etalonja. Egyszerűen nem volt, vagyis inkább nem maradt más opció.
Bezár a bazár
1897. február 15., ünnepélyes nap. Avatják a főváros első vásárcsarnokát, vagyis az első ötöt: a Központi Vásárcsarnokot, a Hold utcait, a Rákóczi, a Hunyadi és a Klauzál térit. Fontos volt, hogy az épületek a millennium évére elkészüljenek. S hogy ez sikerült, a városvezetés elégedett. A fogadtatás viszont sokáig ellenséges.
„A főváros nagyra van a vásárcsarnokokkal. A főváros mindennel nagyra van, ami új és drága” – írta még egy évvel később is a Vasárnapi Ujság.
A költség és a rátartiság mellett az igazán fájó pont: hogy a csarnokok forgalmát élénkítsék, a főváros vezetése az összes nyilvános piacot felszámolta. Mind a 44-et. A kofák vagy beköltöztek egy épületbe, vagy nem árusíthattak tovább.
A haszon mellett más, nyomós oka is volt a bezárásnak. Budapest ez idő tájt – a kiegyezés és az első világháború között – fénykorát élte, piacain viszont dermesztő állapotok uralkodtak. Az áru jelöletlenül, minőségi ellenőrzés nélkül került be (és ki). Az élő és a frissen leölt állat, zöldség-gyümölcs, tejtermék egymás mellett. Víz és hűtés-fűtés nélkül, fedetlenül, napsütésnek, esőnek kitéve. Hiába szépült, fejlődött, gazdagodott a város – épül az Országház, a Vigadó, a Nyugati pályaudvar, kisföldalatti, villamos, aszfalt, vízmű és közvilágítás –, központi területeit por, kosz, legyek, vér és terjengő szagok uralták.
Mindeközben hömpölyögve áradt a szerencsepróbálók sokasága a fővárosba a gyarapodás reményében. A város lakossága rövid idő alatt sokszorosára növekedett. A népélelmezés és a közegészségügy kordában tartása drasztikus megoldást kívánt.
+ IGAZ: ÁLŐSTERMELŐK
Okkal gyanakodhatunk, ha egy „őstermelő” asztalán februárban áfonyát, vagy importcikket, csomagolt szárzellert, gránátalmát, citrusféléket látunk. Árulkodó lehet a túl nagy választék is. A szabályzat szerint őstermelő csak saját gazdaságból származó vagy saját gazdaságban feldolgozott terméket árusíthat. Nem garancia az sem, ha idős néni vagy bácsi áll a pult mögött: gyakran ez is a marketing része. A termelők ellenőrzése a Nébih hatásköre, akik a szabályszegőktől akár az igazolványt is bevonhatják. Kérdés, hogy a piac később visszaengedi-e az árusai közé.
- HAMIS: UNIFORMIZÁLT TOJÁS
Ránézésre nem lehet megmondani, hogy melyik a jó tojás: az se baj, ha egyforma a színűk és a méretük, és az se, ha különböző. Ez a tyúk szeszélye. A tojássárgája élénkségét is könnyű manipulálni. Egyedül az íz a döntő, ezért az első vásárlás mindig lutri.
Rend és fegyelem
Hasonló polgárosodási folyamatok játszódtak le Európa nagyvárosaiban, ahol ez idő tájt élénk vásárcsarnok-építési hullám söpört végig. Külföldi tanulmányutak alapján Budapest vezetése a német modell honosítása mellett döntött. Vagyis az áru egy központi helyre érkezzen a fővárosba, ez lesz az ellenőrző és elosztópont is. Ezt a nagybani piac szerepet a Központi Vásárcsarnok látta el (egyben I. számú kerületi csarnokként is üzemelt). Az épületet sínpályával kapcsolták a vasúti forgalomhoz, és alagúthálózat kötötte össze a Duna rakpartjával, kiépített közúthálózata is megkönnyítette az áruszállítást.
Innen vitték tovább az árucikkeket az öt kisebb csarnokba. De a csarnok nem csupán falat és tetőt jelentett. Komoly infrastruktúra – víz, világítás, hűtőkamra –, központi szabályozás és intézményi kultúra járt az épülettel. Nincs több kiabálás, füttyögés, káromkodás, és tilos az áru hangos ajánlgatása.
A rend és fegyelem betartása a csarnokfelügyelők feladata volt, az ő feladatuk volt az áruk és a mérlegek rendszeres ellenőrzése is. Az eladók a szabadságukat féltették, a vásárlók a hangulatot. De nem volt mit tenni. 1903-ban végre Budán is nyílt vásárcsarnok, a VI. számú, a Batthyány téren. S ezzel az első fejezet hosszú időre le is zárult.
A piac – hatósági jogkör nélküli – házmesterei ma is a piacfelügyelők. Feladatuk tudni mindenről, ami a csarnokban és akörül történik: a rend és a takarítás felügyelete, gombavizsgálat és panaszkezelés, rendezvények szervezése, árusok és mérlegek ellenőrzése. Az 1950-es évektől kötelezően viselt egyenruhájuk része volt a fehér köpeny. Ez egyfajta szimbólummá vált, és sok felügyelőn látni még most is, bár az öltözet ma már nem előírás.
![]()
![]()
![]()
Az 1850-es évektől sorra épültek a vásárcsarnokok Európa és az Egyesült Államok nagyvárosaiban. A pionír nemzetek közé tartoztak a franciák, britek, németek (spanyolok és olaszok). Budapest a harmadik hullámban csatlakozott, ekkor építkezett Varsó, Gdańsk, Prága, Riga, Tampere, Ljubljana, Kijev is. A vásárcsarnokrendszer kiépítésében két modell, a brit és a francia vált meghatározóvá, utóbbit alakították tovább a németek. A britek az árucsoport szerinti bontást alkalmazták, a hal, a hús, a zöldség külön-külön csarnokba került. A franciák és a németek terület alapján szortírozták az árut, vegyesen.
A technikai részletekért köszönet Nagy Gergely építésznek.
![]()
A csarnokot 1991–1994 között felújították. A Nagy Gergely, Tokár György, Hidasi Györgyi vezette építészcsapat bravúrosan oldotta meg a nehéz kihívást: az épület 1999-ben középület kategóriában elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti elismerést, a FIABCI Prix d’Excellence díjat. A CNN Travel 2013-as ranglistáján Európa öt legszebb piaca közé választotta.
Terepszemle
Most szinte minden kerületre jut egy csarnok, de a verseny is erősebb: szupermarketek, delikáteszek, újhullámos termelői piacok, kenyérközösségek, házhoz szállítás gyengíti a vásárcsarnokok pozícióit. Megváltoztak az igények és a környezet. Nem csak a vevők esetében, egyre több lehetőség nyílik az árusok előtt is: kérdés, hogy továbbra is megéri-e a vásárcsarnoki bérlemény fenntartása.
Sok a dilemma, a világjárvány is átrajzolta az élelmiszer-beszerzés térképét. Ebben a helyzetben indultunk terepszemlére, hogy megnézzük, mit tartogatnak ma a vásárcsarnokok a fővárosnak:
milyen a választék, a hangulat, milyenek az árak, hogyan alakul a termelő-kereskedő arány, hol árulnak a Magyar Konyha termelői kalauzból ismert gazdálkodók, kik a jó árusok. Valamint: hol lehet jót enni.
![]()
Nagycsarnok (Központi Vásárcsarnok)
IX., Vámház krt. 1–3.
Árszínvonal: alacsony árkategória
ÁRSZÍNVONAL: Egymáshoz viszonyított arányok (tojás Ft/db, répa, burgonya, alma Ft/kg és retek Ft/cs átlagos ára alapján, két egymást követő hétvégén mérve)
MK-kalauz: Triffla gombaszaküzlet, Fuchs Tej
MK TERMELŐI KALAUZ: A Magyar Konyha 2020 decemberében megjelent kiadványa
egybegyűjtötte az ország top 100 termelőjét. Beszerezhető a kiadónál.
A FŐVÁM TÉRI csarnok továbbra is büszkén viseli a Zsolnay tetőcserepeket és az „I. számú” elnevezést. Örök árucikke a paprika- és fokhagymafüzér, a matyó baba és a konzerv libamáj. Pecz Samu gyönyörű épületét a budapesti köztudat „turistacsarnokként” tartja számon, és a járvány sajnos drasztikusan le is csökkentette a forgalmat.
A hajók (folyosók), ahol egykor királyi fenségek vonultak, most üresen konganak: vásárlók még a hétvégi csúcsban is alig lézengenek, sok üzlet be is zárt. Szépen karbantartott belső tere tiszta és átlátható. Élelmiszert két szinten, az alagsorban és a földszinten vásárolhatunk, a bérlők többségében kereskedők.
A rendezettséget a zárt árusítóhelyek biztosítják, az asztalok és ezzel együtt a termelők is kiszorultak.
Gazdag a tőkehúsok és a feldolgozott húsáruk választéka, különlegességekért az alagsori Steakshopot érdemes felkeresni.
A piaci portékák között egyedi színfolt a földszinti Triffla gombaszaküzlet. Friss kínálatát a szezon alakítja, de elegáns csomagolású (szarvas)gombás készítményeket is árul. A fősor középtáján apró üzlethelyiség: kézzel húzott házi rétes, a húzás műveletét követhetjük is az üvegablakon leskelődve.
![]()
A Nagycsarnok híre több uralkodó és politikus érdeklődését is felkeltette: Ferenc József császár (1897 tavasz), a walesi hercegi pár, Diana és Charles (1970), Margaret Thatcher (1984) és a japán császár is meglátogatta.
Lehel Csarnok
XIII., Váci út 9–15.
Árszínvonal: középkategória
MK-kalauz: Fekete Zsóka (mangalicaáru), Színek Kertje (zöldség), Szomor Ökofarm (szürke marha, bivaly, mangalica), Batha-porta (magolajak), Fuchs Tej
ANGYALFÖLD és Újlipótváros határmezsgyéjén járunk. Nagy múltú kofás piaci környék, csarnokot mégis csak 2002-ben kapott. A szokatlan külsejű épületet ifj. Rajk László tervezte. Harsány színei és formái messziről észrevehetők, belül konszolidált vásár fogad. A vegyes összkép és a közeg kettőssége egyedi atmoszférát kölcsönöz a vásárlásnak.
![]()
Kell néhány kör és alkalom, mire a nagy alapterületű, néhol zsúfolt térben kiismerjük magunkat. Utána könnyű megkedvelni. A kereskedői túlsúly miatt hétköznap is van egy sztenderd kínálat, a környező irodaházakból pedig sokan itt intézik a bevásárlást, így a piac egész héten él. Hétvégén több a termelő, őket elvileg a középső, asztalos szakaszon találjuk, bár a gyakorlat nem mindig követi a rendezőelvet. Fekete Zsóka híres mangalicatermékeit a Bulcsú utca felőli bejáratnál találjuk. Péntek az ő vásárnapja, a rutinos vevők kora reggel érkeznek. ![]()
A Színek Kertje csak szezonban bérli a 32-es asztalt: a sokszínű paradicsomok, padlizsánok és bébicukkinik nagyon keresettek.
![]()
A 603-as üzlet Szomor Dezső ökofarmjának mintaboltja, prémium szürke marha, bivaly és mangalica a kínálatban. Nála szerezhetjük be az őrségi Batha-porta hideg sajtolású magolajait is.
A halasoknál szépen tisztított halat kapunk (és még a december 23-i hajnali rohamban is kedvesek).
Érdemes megnézni a friss fűszernövényes asztalt, a dióféléket és aszalványokat árusító Nógrádiakat,
vagy a kétegyháziak pultját is a Tojásvásár tábla alatt.
Fehérvári úti Vásárcsarnok
XI., Kőrösy József utca 7–9.
Árszínvonal: magasabb árkategória
MK-kalauz: Szomor Ökofarm (szürke marha, bivaly, mangalica), Batha-porta (magolajak), Csengőtej Manufaktúra, Fuchs Tej
HÁROMEMELETES, mégis könnyen bejárható: a lényeg másfél szinten összpontosul. Az első emeletet szánták az őstermelőknek, a gyakorlat azért itt is vegyes képet mutat. A süllyesztett szinten a virágosok sora az érdekesség, és itt találjuk a Szomor Ökofarm mintaboltját is.
Az épület komplexumszerű hangulatán sokat javít a fény szabad áramlása, már ha az időjárás is úgy akarja. A többnyire kedélyes, beszédes árusok egymással és a vásárlókkal is szívesen viccelődnek, jó a hangulat. Kisebb a választék, de az áruk általános színvonala minőségi.
![]()
Az eladói közösség egyik ékessége Sári Józsefné Margit, a mindig vidám Margitka, virágos koszorúval a hajában. Nála a tojás különösen kelendő. ![]()
A zöldség-gyümölcs részlegen több, egy-egy árufajtára specializálódott árus: saláta és zöld fűszer, alma, burgonya, gomba. Az oldalsó kis pultok is érdemesek a terepszemlére: tanyasi csirke és tojás Dabasról, gyümölcsjoghurt, vaj, tejföl a Csengőtej Manufaktúrától, tehén- és kecske-tejtermékek a Fuchs Tejtől.
A zöldségesek mögött nagy pultok: hentes és halas. Utóbbinál édesvízi és tengeri fajták, rák és kagyló. Sűrűn lakott környék, így a csarnok hétköznap is forgalmas, hétvégén meg pláne.
![]()
Bosnyák téri Vásárcsarnok
XIV., Csömöri út 9–11.
Árszínvonal: középkategória
ZUGLÓBAN NYER értelmet a „piaci forgatag” kifejezés. A piac rendezetlensége előnyére válik, ettől igazán autentikus az élmény. Élénk, nyüzsgő és tarka, esetenként hangos és szagos. Már az odavezető utat is lángos és sült kolbász illata mutatja. A zsúfolt belső teret óriási üvegtáblák fedik, könnyű elfelejteni, hogy épületben járunk. Hentesek, savanyúsok, kereskedők terepe, egy beugróban háztáji csirke. Ha középtájon egy asztalnál savanyúkáposzta-halmot látunk, jó helyen járunk: a galgahévízi házaspár saját – nem vecsési – savanyúságot, csilipasztát és ütős tormát árul.
A csarnok egy hátsó udvarban folytatódik, itt árul a termelők többsége, de viszonteladók is vannak.
A kivezető folyosón apró pultok, rajtuk különleges gombafajták, bogyók és termések, mikor mi érik.
Az udvar kínálatát apránként lehet befogadni, sok az árus, az asztalok itt tényleg nem egy kézben összpontosulnak.
![]()
Füstölt húsáruért a „Szakállas Vince Péter őstermelő” felirat alatti pultot keresik sokan. Tényleg gyönyörű a sonka, de visznek kolbászt, szalonnát, disznósajtot, hurkát is. Népszerű a mezőberényi Kovács manufaktúra is – Barna Ádám séf tőlük szerzi be a kolbászt. Minőségi kovászos kenyereket árul a ceglédi Bognár sütöde és a Fonyódi pékség.
A székely kocsi pultjában sokféle sajt, a padlizsánkrém, a zsíros tejföl, a brindza és a mazsolás kalács is kedvenc. A hévízgyörki Márta kertészet zöldségei mindig ízletesek. A zöldség-gyümölcs árusok között egyre kevesebb a termelő, és egy-egy félresikerült vásár is becsúszhat. Cserébe a közeg szórakoztató, könnyű jól érezni magunkat.
Fény utcai piac
II., Lövőház utca 12.
Árszínvonal: magasabb árkategória
MK-kalauz: Fuchs Tej, A Sajtosnál Rex ketchup és Paraszt Sajt Farm
TÖBBSZINTŰ, nyitott labirintus. Hogy ne maradjunk le semmi fontosról, széltében-hosszában be kell járni. Ígéretes apró üzletek és asztalok, a választék elég színes, de a sikátorokba is be kell nézni.
A beton- és korlátrengeteg nem tesz jót a hangulatnak. Jó irány viszont az egyre több formabontó elem: kávézók, új árusok, és ide költözött Bíró Lajos hedonista rántott húsos helye is. A Buja Disznó(k) Buda késő délelőttől csinálja a fesztivált. A piac vásárló közege nyitottabb az újdonságra, kell is a vérfrissítés.
![]()
Az új szabályzat szerint az árusítóasztalokat már nemcsak őstermelők, hanem vállalkozók is bérelhetik, érdemes körbejárni, kérdezni, kitapasztalni. Magasabb árakra számítsunk. A járvány miatt sajnos sok kis üzlet bezárt, nincs már szürke marha, és a halas is kevesebb.
Az „alaphelyek” viszont továbbra működnek: a felső emeleti (A) Sajtos és (A) Sonkás, kettővel mellettük az ikonikus Lángosos bódé, a közelben a Fuchs Tej kecskesajtos pultja. Különleges színfolt a zsámboki Bálint kert. Friss kínálatában salátafélék, bébi pak choi, cavolo nero, mángold, zöld fűszernövények, mikor minek van szezonja. Itt nem árt kicsit iparkodni, első emeleti asztaluknál már reggel 8-kor áll a sor. Nagy az élet a csarnok külső oldalában is: kovászos pékség, minőségi kávézó, Alaplé Bár.![]()
A zsámboki ökokertészet egy testvérpár, Bálint Péter és Eszter vállalkozása. „Öt éve indultunk, egyből a Fény utcai piacon kezdtünk árulni, ez a bázisunk.Itt a közönség értékeli a minőséget, keresik a különlegességeket. Örülünk, hogy egyre több a bioárus, nyitnak a kávézók, és Bíró Lajos is jót tesz a versenyképességnek. Érdekes az újhullámos piacok világa is, kapacitás kérdése... majd meglátjuk.”
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS TÁMOGATÓJA A
![]()