Magyar ízek

Zirig Árpád

2021. április 30.

A bor, ami igazából sör: az american barleywine nem mindennapi ital. Erős, ízletes, s ha nem figyelünk, gyorsan a fejünkbe száll.

A békésszentandrásiak komoly lendületet vettek – minap fejet hajtottunk kisszériás IPA-ik előtt, most pedig itt a Houdini, a legújabb tételük, amely minőségben és erősségben is a kínálatuk felső szegmensét célozta meg.

Annak ellenére, hogy a barleywine-t árpabornak fordítanánk némi angol nyelvtudással, semmi köze a borhoz, de erőben és élményben viszont ott van. Idehaza eddig csak néhány főzde próbálkozott ezzel a kategóriával, de talán az átlagos fogyasztók között is jobban ismert Szent András sörfőzde nyithat utat az erősen alkoholos, varázslatosan gyümölcsös fajtának.

A magyar főzde csavart kicsit a barleywine témán, az eddig kóstolt angolszász tételekhez képest nekem gyümölcsösebbnek, frissebbnek hat – úgy érzem, előnyére változott.

Mély vörösesbarna színe gusztusos, kitöltve sokáig szagolgatható, mielőtt belekóstolnánk.

A malátás illat egy kicsit a nyers nádcukor mélységét idézi fel, amit érdekesen húz szét az alkohol és a hosszú érlelés alatt kialakult malátás alap.

Ki volt Harry Houdini?


Az amerikai illuzionista a 1874-ben, a hetedik kerületben, Budapesten született Weisz Erik néven, a mai Csengery utcában – apja Mayer Sámuel Weiss rabbi volt, aki családjával 1878-ban Amerikába emigrált. Fiatalon cipőt pucolt, újságot kézbesített, a bűvészkedést hobbiként kezdte. Mint olyan sokan, a kártya volt az eszköze, de hamar rátalált szabadulóművészetre, ami a világhírt hozta el számára.

Kilenc alkalommal választották meg az Amerikai Bűvészek Társaságának elnökévé és a londoni bűvészek klubjának is az elnöki tisztjét töltötte be. Számos trükkjének titka ma is ismeretlen. 52 évesen hunyt el vakbélgyulladásban 1926-ban.Mazsolást ízt ígértek, ami abszolút meg is van benne, bár a házi gyümölcskocsonyák emlékét is előhozza – ahogy dolgozik, melegedik, lélegzik a pohárban, újabb és újabb rétegek bukkannak elő. Az utóíze is hasonlóan hosszú, egyértelműen a savak felől indul, majd a komlók is bekopogtatnak.

11 százalékos alkoholtartalmával nem a nyakalós nyári sörök közé tartozik, érdemes nyugodtan, megfontoltan inni belőle, pláne, hogy tényleg sok kanyar, apró szépség van az ízében – jobb figyelve kóstolgatni – ha valamiben, ebben tényleg hasonlít a nevében megjelenő borokhoz.

A Houdini címkéjén tízéves minőségmegőrzési időt jelölnek meg – nem véletlen, hisz ezekben a malátacentrikus, erősen alkohol sörökben bőven benne van az érlelés lehetősége. Akiben van annyi önuralom, rejtsen el egy palackkal a pincében, és csapjon a saját kezére, ha nem bír magával és túl hamar akarná meginni.

Houdini - American Barleywine
Főzte: Dutkon János, Kiss Máté
IBU: 68
EBC: 71
Alkohol: 11%
Maláták: maris otter pale ale-, pale ale-, red X-, melanoidin, valamint cara münich
Komlók: warrior, chinook, citraLegújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra