Magyar ízek

Vásárhelyi István

2021. június 18.

Aki látott már James Bond-filmet, az valószínű ismeri a Mike Myers-féle Sir Austin Powers-paródiát is, amiben szerepel az a bizonyos "monyo", a szexepil és a vonzerő különös fantázia szülte keveréke. Erről kapta a nevét a Kálvin téren álló Monyo Tap House söröző, és immár hat és fél éve a Pein Ádám (alias Csupi) és a Németh Anti gerilla sörfőző által alapított sörfőzde. Júniusban a Gyömrői úton megnyitják az új, sörfőzde mellé megálmodott szórakoztatóközpontot és rendezvényhelyszínt, a Monyo Landet.

Három lépcső fölfelé

MK: Hogyan kezdődött?

Pein Ádám (PÁ): Szerettünk volna saját sört az akkor még Monyo Caféba, de ami bérfőzetként készült, nem felelt meg a minősége, gyakran megromlott, nem olyan lett, amit mi elképzeltünk, így találtuk ki Antival, hogy alapítunk egy saját sörfőzdét. A hely a volt Globus Konzervgyár (azelőtt Dreher-üzem), ahol három másik főzdével (Hop Top, Horizont, Mad Scientist) létrejött a Főzdepark.

MK: És milyen változások történtek azóta?

PÁ: Tavaly, januárban a cégben tulajdonrészt szerzett a Liss patrongyártó, és a kinőtt főzdeparki főzde helyett kerestünk egy új helyet, de továbbra is kötődünk Kőbányához.

Még számomra is egy kicsit nagynak tűnik ez az új beruházás, nem egy, hanem legalább három lépcsőt léptünk fölfelé.

Az eddigi évi háromezer hektoliteres termelőkapacitásunk helyett ez a főzde, ha teljesen elkészül, akár évi ötvenezer hektoliteres termelésre is bővíthető lesz.

Az új palackozónk akár óránként hatezer palackot tud tölteni. Vásároltunk egy deaereator gépet is, ami az oxigént kivonja a vízből, és így a sör mellett üdítőt is tudunk majd gyártani. A pultoknál kapható lesz a saját – foszforsav nélkül – készülő kólánk, és az egyik népszerű sörünk, a Sour Rise egyik alapanyagából, egy maracuja-sürítményből készült maracujás, szénsavas üdítő is. Egyelőre a régi helyen főzünk, de körülbelül egy hónap múlva elkészül itt is minden, és hamarosan az új főzdében készülnek a Monyo-sörök.

Mit mond a főzőmester?

Németh Anti sörfőző már nagyon korán bekapcsolódott a hazai söréletbe. Gerilla főzőként több izgalmas sör elkészítése és a balatoni Hedonnál tett rövid kitérő után a Monyoban főzi söreit.

MK: Hogy élted meg ezt a hatalmas változást a sörfőzde életében?


Németh Anti (NA): Ha itt körbenézel, azt gondolnád, hogy ilyen befektetésnél minden a pénzről szól, és a haszon az elsődleges. De a látszat ellenére mi nem lettünk mások, ugyanaz a kraftos (a Monyo hét másik főzdével 2016-ban alapította meg a Kraft Egyesületet, amelyben a lejáratott „kézműves”-nek nevezett, de sokszor gyenge sörök helyett a komoly minőségi szempontok alapján készített „kraft” sörök készítésére szerveződtek) szemlélet vezet minket, mint hat éve. Igyekeztünk a Monyo Landet ennek megfelelően berendezni. Toi-toi helyett angol WC, multis italok helyett saját gyártmányú szénsavas üdítők, illetve a Funky Foresttel közösen brandelt gyümölcslevek kaphatóak a pultban.

MK: És hogy találtátok ki, hogy a sörfőzde mellé egy szórakozóhelyet is kialakítotok? Nem jelent ez óriási plusz munkát?


NA: A tervünk a Monyo Landdel a márkaépítés volt. Aki ide eljön, az lehet, hogy addig nem is hallott a Monyóról, de a program miatt megismeri-megszereti a söreinket és mellé kap egy hozzáadott értéket. Persze mi igazán a sörökhöz értünk, de a Monyo Brewing leányvállalataként megalapítottuk a Monyo Land Kft-t, amelyben egy profi koncert- és rendezvényszervező csapat szervezi a programokat. A vírus után újra kinyílt világban

minden pénteken és szombaton koncerttel várjuk a közönséget, a hét közben meg a megszokott ütemben dolgozik a főzde.

Az új helyen szerencsére mindkettőnek bőségesen elég terület volt, így jól megfér a kettő egymás mellett.

MK: Tavaly januárban a Liss patrongyártó harminc százalékos részesedést szerzett a cégben. Mennyire szólnak bele a munkátokba az új tulajdonostársak?


NA: Nagyon jó a kapcsolatunk, és persze készült egy komoly üzleti terv, amire a befektető rábólintott, de a napi munkába egyáltalán nem szólnak bele. Sőt Zoli (Érdi Zoltán – Liss) folyamatos visszajelzést ad, ha elkészül egy-egy új főzet, de ezek privát vélemények, tanácsok, amivel segíteni próbál, hogy laikusként szerinte a fogyasztóknak mennyire jön majd be az adott sör.

MK: Van a Monyo Landnek saját söre?

NA: Persze. A jól ismert Monyo-sörök, a Flying Rabbit, az American Beauty vagy a Sour Rise mellett gondoltunk arra is, hogy a kraft-söröket nem ismerő látogatók is találjanak maguknak megszokott sörös ízt. Készült egy hagyományos enyhén malátás, kellemesen komlós, klasszikus pilzeni típusú láger, a Party Animal, ami nekik szól. Aztán, ha ezt szerették, reméljük a számukra ismeretlen ízvilágú söreinket is megkóstolják majd.

Buli a város szélén

A Monyo a hazai kisüzemi sörfőzés egyik legismertebb főzdéje. Sörei rengeteg sörözőben, komoly gourmet éttermekben és a szupermarketek polcain is rendre megtalálhatóak. Prischetzky Botond (Boti), a Monyo marketingese fogja össze a Monyo Land és a Monyo Brewing megjelenéseit a közösségi médiában.

MK: Mennyiben változott meg a munkád az új főzde és rendezvényhelyszín létrejöttével?

PB: Természetesen, ahogy a cég megnőtt, nem én posztolok a közösségi médiába minden egyes megjelenést, de minden Monyoval kapcsolatos hír, fotó, infó, kampány az én kezemen is átfut, és én mondom ki a végső szót. Igyekszünk azt a laza, kötetlen, „monyós” hangvételt és kommunikációt megtartani mind a szövegekkel, mind az arculattal, amivel a Monyo eddig is megszólította a közönségét. Itt a helyszínen is ezt próbáljuk folytatni, persze

ezzel a lépéssel már nem csak egy sörös táborhoz, hanem egy sokkal szélesebb réteghez is szólunk.

Szeretnénk a koncertek mellett sörfesztiválokat és más közösségi rendezvényeket tartani, amelyek persze kapcsolódnak a sörhöz.

MK: Nincs egy kicsit távol ez a helyszín a városi forgatagtól?

PB: Azt gondolom, hogy a COVID miatt részben átalakultak a szórakozási szokások, más kultikus szórakozóhelyek is fokozatosan vonulnak ki a városközpontból, ráadásul a Monyo Land a belvárosból metróval, vonattal és egy rövid sétával vagy busszal kényelmesen 35-40 perc alatt elérhető. Kialakítottunk egy kerékpártárolót is, ha valaki biciklivel érkezne. Rendezvénynapokon meg a városközpontból délután a Monyo Landbe illetve a programok végeztével vissza a centrumba saját buszt is indítunk.

MK: Milyen vendéglátás kell egy jó koncerthelyszínhez?

PB: Természetesen kell jó sör. Nem akartunk elszállt árakkal dolgozni, a Monyo Land söre, a Party Animal 690 Ft / 4 deci, ára kraft söröknél igazán barátinak mondható. A környezettudatosság jegyében a Repohár-rendszerű, Monyo-logós műanyag poharakat használjuk, amit haza is lehet vinni, vagy a buli végén tokenért visszaváltunk.

Az ételeket egy külön pultban a Tuning Burger csapata készíti. A hagyományos burger-tépett malachús vonal mellé itt is igyekeztünk koncerthelyszínhez illő fingerfoodokat, és monyós csavarokat belerakni a kínálatba. Van rántott sajtgolyó, minőségi kolbásztál, és egyszerű pörköltszaft, amit kenyérrel lehet mártogatni. A Monyo Land mellett továbbra is részt veszünk más fesztiválokon. Fesztivál truckunk nyolc sörcsappal idén is jelen lesz az ország különböző pontjain.

MK: És milyen lesz a kapcsolat a korábbi Főzdeparkos főzdékkel?

PB: Az életben vannak pillanatok, amikor tovább kell lépni, de továbbra is nagyon fontos számunkra az alkotó közösség, akikkel a Maglódi úton dolgoztunk több, mint öt éven át.

Búcsúzóul készült is egy közös sör, a Főzdepark Farewell, amivel jelképesen is elköszöntünk a régi helytől, de a kapcsolatok nem szakadtak meg,

most a sajtómegnyitóra is rengeteg sörfőző barátunk jött el, hogy együtt ünnepeljen és sörözzön a Monyo-csapattal.