Magyar ízek

Vásárhelyi István

2021. szeptember 25.

Az idén decemberben már hetedik születésnapját ünneplő Monyo Brewing Co. története úgy kezdődik, mint az egyszeri emberé, aki talált egy gombot és kabátot csináltatott hozzá. Pein Ádám, aki a Kálvin téren üzemeltette kávézó-sörözőjét, gondolt egy nagyot és saját sört főzetett le, de sehogy nem volt megelégedve a minőséggel. Így összeállt az addig gerilla sörfőző Németh Antallal és 2014-ben Kőbányán a Globus Konzervgyárnak volt üzemcsarnokában megalapították a Monyo Brewing Co.-t. A nevet Ádám a Szőr Austin Powers James Bond-paródiából kölcsönözte, amely a szexepil és a vonzerő különös keverékére utal.

A kezdeti időben egy 500 literes főzőházzal indították el a vállalkozást és az alapszortiment (APA, IPA, Porter) mellett hamarosan megjelentek a komoly, több évig érlelt stoutok, majd a a NE IPA-k és a savanyított sörök, sőt a Hungarian Terroir-sorozat, melyben magyar borvidékek termelőivel készítettek közös bor-sör házasításokat. A Monyo minőségre való igényességére jellemző, hogy elindítói voltak a Kraft-mozgalomnak, ami a hazai minőségi sörfőzés egyik alapvető kezdeményezése.

A cég életében a 2020-as év hozott óriási változást, amikor a Liss patrongyártó 30%-kal betársult a Monyoba és a túl kicsivé vált régi üzem helyett – maradva azért Kőbányán – egy jóval nagyobb területen rendezték be a Monyoland sörös szórakoztatóközpontot és koncerthelyszínt és egy új, csaknem négyszer akkora gyárcsarnokba költöztették a főzdét.

Az új főzőházban

az éves termelést akár 55 ezer hektoliterre is emelhetik,

az addigi nagynak számító 2000 literes erjesztők helyett 6000 literes tartályokban készülnek az alapsöreik. Az óránként akár 6000 palackot vagy dobozt is megtöltő töltőgépsor komoly gyárakat idéz.
Az üzemben tudnak majd kézműves üdítőt is gyártani, az üzem egyik sarkában partnercégükkel, a Panóval kézműves pékséggel is bővítik hamarosan a portfóliót. A kis kézműves sörfőzde ezzel a lépéssel a legnagyobb magyar vonatkozású kisüzemi sörfőzdék (Csíki, Szent András, Pécsi) mellé zárkózott föl, és akár a garázsműhelyből indult nagy amerikai sörfőzdék, komoly lépést tett a nemzetközi ismertség felé.

Prischetzky Botond a Monyo marketingese elmondta, hogy a kültéri koncerthelyszín mellett hamarosan elkészül a Monyo Tap Room, ahol

24 csapon lehet majd kóstolni a Monyo söröket és a sörkészítés teljes folyamatát is végig lehet nézni a hatalmas üvegablakokon át a sörünket kortyolgatva.

A hétvégén a Monyo új főzdéje hivatalosan is megnyitja a kapuit a nagyközönség előtt is, és október 2-án a Nyitott Főzdék Napján sörtúrákkal és természetesen remek sörökkel és jó hangulattal várják a sörrajongókat.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra