Magyar ízek

MKO

2021. április 23.

Nehéz megmondani, vajon a vendégek vagy a vendéglátók várják-e jobban az éttermek nyitását, de az szinte biztosra vehető, hogy a hétvégén országszerte benépesülnek a teraszok, kerthelyiségek. Szétnéztünk, ki mivel készül a nagy visszatérésre.

Macskajajos nyitány


"Az őszi hütte mintájára egy bulival indulunk, amit jó lenne aztán hetente egyszer-kétszer megismételni" – mesél a Vendéglő a Kisbíróhoz terveiről Bíró Lajos és az ötletgazda, Reményik Áron.

A Macskajaj névre keresztelt menüben kapros cigánykáposzta, kakasból és marhából vegyesen készült cigánypörkölt, szilvás gombóc és halászlé szerepel – utóbbi a vendég előtt készül, paksi-bajai-mohácsi módon, vagyis nem passzírozva, természetesen hozzájuk illő italkínálattal. Az április 24-i nyitás miatt a bulira a szombati mellett vasárnap este is be lehet nevezni – szigorúan fél 10-ig.

A visszatérésre a budai vendéglőben egyszerűbb ételekkel, méreteiben szolid étlappal készülnek, de persze a „kisbírós” klasszikusok mindenképpen megtalálhatóak lesznek.

Bíró Lajos szerint most nagy roham várható a kiéhezett vendégek részéről, de 1-2 hónap múlva már jobban körvonalazódik, hogy milyenek lesznek az idei irányok a hazai vendéglátásban.


Mindenesetre az étterem a télen elindította delikátesz boltját is a Dániel téren. Itt jellemző ételeik (tépett kacsahús, májas pástétom) mellett körözött, sült cékla, sajtok, felvágottak, saját recept alapján készülő szalámi, kolbász, abált szalonna, valamint Wolf András pékárui kaphatóak folyamatosan.

Klasszikusok és saláták


A Remizben is izgatottan várják a nyitás pillanatát, addig viszont takarítanak és alaposan fertőtlenítenek. A vendégek fogadására kidolgozott járványügyi protokollt már két hete gyakorolja a személyzet, és bár már csaknem mindenki megkapta az oltást, továbbra is tartják magukat a szigorú előírásokhoz – mondja Meződi Alice, az étterem vezetője.

A lezárások idején az étterem házhozszállítással olyan ételeket készített, amelyek dobozból kicsomagolva sem veszítenek állagukból. Ezek többségében a magyar konyha klasszikusai voltak, csirkepaprikástól pörköltön át a töltött káposztáig, amelyek továbbra is elérhetőek a kínálatban. Most azonban az étlapra visszakerülnek azok a fogások, amelyek az elmúlt hónapokban a szállítás miatti minőségromlás következtében háttérbe szorultak, vagyis a saláták.

Az egészséges táplálkozás jegyében ezekből igen széles választékot kínálnak a halak és húsok mellé, friss pisztránggal és tanyasi csirkével egyaránt készülnek.


A különleges fogások később jönnek, most a megszokott ízekre koncentrálnak, de nagyon várják az idén kicsit megkéső spárgaszezont és az újkrumplit. Addig is, a Remiztől elvárt fogások mind megtalálhatóak lesznek az étlapon, ami hetente bővül majd a szezonális és a frissen beszerezhető, jó minőségű alapanyagok függvényében.

Zárás alatt nyitás


Már önmagában az is különlegesség, hogy megnyithat az újpesti Patinás Klub Étterem és Kávéház – mondja Bántó Károly tulajdonos. A legendás múltú Külvárosi Kávéház ugyanis három évig zárva tartott, és amikor felkészültek az indulásra, kétszer is közbeszólt a járvány.

Tavaly decemberben léptek az elviteles a piacra, amikorra már nagyon sokan választották ezt menekülési útvonalnak. A vendégeknek volt miből válogatni, és kimazsolázták a legolcsóbbat.  A Patinás viszont megtanulta a leckét, hogy milyen is egy erős versenyhelyzetben működni.  Érdekes volt szembesülniük a vendég-mentalitással: szisztematikusan végignézték a fellelhető kínálatot, aztán ad hoc módon választották a legszimpatikusabb ételt.

Az előzetes érdeklődés alapján bizakodó lehet a tulajdonos, lesz vendég a valóban patinás, az angol pubok világát idéző házban. Már több esküvői foglalásuk van, és a Külváros Kávéház korábbi vendégei közül is sokan érdeklődnek.

Az étlapjuk végleges, de fokozatosan tervezik a nyitást: a teraszon egyelőre nem kínálnak reggelit, csak ebédet és vacsorát.

Az italkínálat a beszállítási nehézségek miatt szűkebb lesz, mint tervezték, mert nem minden, előzetesen tervezett tétel érhető el ma a nagykereskedések kínálatában. Újdonság, hogy Halász Krisztiánnal olyan fiatal séf került a konyhára, aki Széll Tamás mellett dolgozott a Hold utcai piacon és a Stand 25-ben.

Az elviteles időszaknak van szerencsés hozadéka is a Patinás számára: elfogadták a kínálatát, értékelték. Ismertek lettek, és kialakulóban van egy induló vendégkör, holott egy étel-elviteles papírzacskóból éppen a lényeg, az éttermi élmény marad ki.

Létszámlimit, teljes étlap


Szerencsések vagyunk, mert a város egyik legszebb parkjában, az egyik legnagyobb terasszal várhatjuk a nyitást – szögezi le Erdős Ákos, a Larus Étterem és Rendezvényközpont tulajdonosa.

Az elmúlt hónapokban a Larus csapata nem csak az étlapot, de a teljes arculatot is újragondolta, az étterem belső dizájnját pedig az arculathoz igazították. Szeretnének a nagyközönség számára elérhető, színvonalas hangulatot és ételeket kínálni, hiszen ahogy nyitó szlogenjük is hangsúlyozza, van mit bepótolniuk!

A nyitást azonban óvatosan tervezik:

egyelőre a 90 fős teraszra csak 30 fős foglalást vesznek fel. Ennek biztonsági okai vannak, és szeretnék kicsit “bejáratni” magukat, de szerencsére nagyon nagy az érdeklődés.

Az étlapon viszont olyan fogások szerepelnek, mint a paprikás csirke gyoza tejföl habbal, a whiskeys kacsamáj brüleé vadkörte lekvárral vagy a tonkatsu (japán rántott marharostélyos) sült gyökérzöldségekkel körítve.

A korlátozást azonban csak a létszámban húzták meg, teljes étlappal és új menüvel várják a vendégeket. A személyzet nem sokat változott, hiszen a törzsgárdát sikerült megtartaniuk, de sajnos a Larus is veszített néhány kollégát, akik helyére a napokban érkeztek új emberek.

Hőgombák és újdonságok


A Vakvarjú-csoport négy, nagy teraszos helye nyílik meg a hétvégén: a Buda, az Újlipótváros, a Csónakház és a Kopaszi-gáton a Beach.

Bár a pontos dátumot csak most tudtuk meg, régóta készültünk erre, a tavaszi étlap is már hetekkel ezelőtt összeállt – mondta el Semsei Rudolf, az étteremcsalád tulajdonosa. A Kopaszi-gát kivételével az elmúlt hónapokban mindenhol volt házhozszállítás, így a jó idő beköszöntével a konyhák már két hete átálltak a könnyebb, tavaszi ételekre, amiket azóta alaposan be is gyakorolt a stáb.

Az éttermeket is felkészítették: a vendégeket teljes fertőtlenítő takarítás után várják, de mindent megtesznek azért, hogy az óvintézkedések ellenére is barátságos, hangulatos étteremben fogadják az érkezőket.

Mivel a hétvégi időjárás nem lesz túl kellemes, mindenhol hőgombákkal és plédekkel készülnek, az asztalokat szellősebben fogják elhelyezni.


A tavalyi tavasz-nyári étlap ételeinek majdnem felét új, izgalmasabb és természetesen az évszak kedvelt ízeit felvonultató fogások váltották fel. A VakVarjúk évente két alkalommal váltanak étlapot, emellett pedig háromhetente változó chefajánlattal várják a vendégeket, amin előétel, leves mellett három-négy főétel és két desszert szerepel.

Amíg teljesen ki nem nyithatnak, addig a házhoz szállítás is működik, ezt követően újra visszatérnek ahhoz, amihez a legjobban értenek: széles mosollyal és nagy örömmel személyesen, éttermeikben várják a vendégeket.

Ugyanakkor a csoport több belvárosi egysége továbbra is zárva tart, a belvárosi turisták visszatéréséig nem is tervezik ezeket újra megnyitni.

A hétvégén már kóstolható többek közt szürkeharcsa-tepertő sült paprikás zakuszkával, marinált hagymával, gazpacho málnasorbet-val és bazsalikomos hagymatésztával, lazacsteak mentás kölessel, karfiolkuszkusszal és citromkrémmel, de a vegánokra is gondolva most debütálnak a csicseriborsó-tempurában sült zöldségek római köményes zellerpürével, coral curry-szósszal.

Reggelitől nemzetközi konyháig


A csopaki Szomszéd Kertje megnyitása óta tervezünk reggelit, amit most végre meg is tudunk valósítani: eleinte hétvégén, főszezonban viszont már minden nap all day breakfast-et kínálunk, minőségi kézműves termékekkel – mondja Tóth Attila, az étterem tulajdonos-séfje.

A koncepció Attila gyermekkori balatoni emlékeit – a falusi házban gazdagon megterített asztalt és a körülötte nyüzsgő családot – vegyíti a modern, szállodai büféasztalos reggelivel. A kínálatban szerepel többek közt joghurt granolával, mézkülönlegességek, lekvárok, vajak, péksütemények, saját recept szerinti házi parasztmáj és sztifolder, mortadella, füstölt sonka, sajtok. Ezek azonban nem külön asztalt kapnak, hanem – épp ahogy egy tapas-bárban szokás – folyamatosan érkeznek a vendégek elé, miközben

a felszolgálótól kávé és pezsgő kérhető.

Minderre külön vendégteret is létrehoznak, elkülönítve az étterem többi részétől. És szintén az elmúlt hónapok fejlesztése a Falu Deli, a saját termékekkel megpakolt delikátbolt, amelynek webshopja a télen készült el, de mostantól immár fizikai valójában is elérhető.

Az étterem kínálata alapjaiban nem változik. Idén a naponta változó menüben mindig lesz házi étel, comfort food és a Szomszéd Kertje ikonikus fogásai (ceviche, kijevi csirke, resztelt máj, stb.), és a világgasztronómia jellegzetes ételei is megjelennek. Immár saját konyhakertben teremnek a fűszerek és a chili, amiből hamarosan új „signature” ételt kísérleteznek ki, csirkére hangolva.

A tavalyi szezonhoz képest a felszolgáló személyzet nem változott, a konyhán viszont új csapat dolgozik. Csopakra igazolt séfként Kovács Levente a Zóna, a Szabadság Bisztró és a Mokka korábbi executive séfje, Kaszás Gergő és Bagdi Mátyás a Dobrumba egykori szakácsai, és nekik köszönhetően a  főszezonban immár heti hét napon át várják a vendégeket. 

Miskolcról Debrecenbe, Encsen keresztül


Nálunk a legnagyobb újdonság az, hogy várhatóan jövő héten nyílik a Pizza Kávé Világbéke debreceni egysége, de Miskolcon a hétvégén már a teraszon ülhetnek a vendégek  - tudtuk meg Dudás Szabolcstól.
Az encsi Anyukám Mondta nyitása sokkal inkább időjárás-függő, mert kerthelyiség híján az udvaron tudnak megteríteni, ám esőben ez nem kivitelezhető, ezért inkább megvárják a benti fogyasztást is lehetővé tévő rendeletet. Itt a tervek szerint egy szűkebb, a kedvenc fogásokra fókuszáló étlappal indulnak, ami folyamatosan bővül és megjelenik majd a szezonális/napi ételeket kínáló tábla.

Debrecenben a miskolcihoz hasonló választékot találnak majd a vendégek pizzákból, reggeliből, tapasokból, salátákból és mezzékből, de a későbbiekben szeretnének a helyi alapanyagokra és Hortobágy közelségére építve új fogásokat is kínálni. Ugyanakkor

gondolva a városban tanuló külföldi diákok erős bázisára, a nemzetközi konyha is megjelenik majd.

Az itteni nyitás motorjai a miskolci csapat tagjai, akik most szó szerint átköltöztek, helyükre pedig új személyzetet toboroztak.

Az Anyukám Mondta éttermeiben egyébként szerencsére tavaly tavasz óta meg tudták tartani a személyzetet, csak a szülési szabadságra ment kolléganőket kellett pótolni.

Dudás Szabolcs mindenesetre azt javasolja az érdeklődőknek, hogy foglalás előtt nézzék meg az éttermek Facebook-oldalait, ahol folyamatosan tájékoztatást adnak a nyitás idejéről és feltételeiről.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra