Cikkek

Hámán-táska: izgalmas hagyomány, gazdag ízek

Magyar Konyha

2020. március 25.

Ritka, hogy egy fogás egész szakácskönyvet kap: Rosenstein Tímea mégis összeállított ilyet, amelynek központjában a finom, ezerarcú Hámán-táska áll.

A zsidó konyha tipikus fogása, általában édes, de lehet sós is: fogyasztása a vidám purim ünnephez kapcsolódik, amivel az izraeliták a perzsa uralom alól való megmenekülésére emlékeznek. A polgári időszámítás előtt 450. körül történt eseményt az Ószövetségben Eszter könyve meséli el.

A Purim tipikus fogása a háromszög alakú Hámán-táska: nevének eredete nem tisztázott, egyes források szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), míg mások úgy gondolják, hogy Hámán süvegének volt ilyen alakja. Vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy a három sarok a zsidóság három ősatyját, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot szimbolizálja.

Annak ellenére, hogy a név a múlt homályába vész, a Hámán-táska nagyon is aktuális: a csodásan dizájnolt édességeiről ismert Rosenstein Tímea megmutatja, hogy

a kreatívan variálható töltelékek milyen jól illeszkednek nem csak a klasszikus, hanem a modern gasztronómiához is.

A könyv elején az alaptésztát, majd annak színezését tanuljuk meg, de a hagyományos családi vendéglátásban nagyot alkotó Gundel Károly-díjas Rosenstein Tibor menye gondol azokra is, akiknek szervezete a glutént vagy a cukrot nem tolerálja; van raw és vegán alternatíva is. Érdekes, hogy pont a nagy klasszikusnak számító mákos maradt ki, de minket kárpótolt a szemet gyönyörködtető lazacos verzió.

A könyv előnye, hogy a magyar mellett angol nyelven is olvasható minden hozzávaló, és a tömören, jól megfogalmazott technológia is. A ridikülben, konyhapolcon megférő méret ideális és praktikus: aki szeretne elmélyedni a Hámán-táska világában, ezt a könyvet bátran szerezze be.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra