A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Megkóstoltuk az ország tortáját

Magyar Konyha

2019. augusztus 19.

Ha augusztus vége, akkor Magyarország Tortája – ahogy minden évben, idén is megkóstoltuk. Természetesen a cukormentes párját is kikértük, hogy beszámolhassunk róla a Magyar Konyha olvasóinak.

Általános igazság, hogy ott érdemes megvenni, ahol eredetileg készítik. Az utóbbi években bejártuk Salgótarjántól Komáromig az országot, de idén sajnos nem adta ki Dunaföldvár, így Tóth Norbert cukrászata helyett Esztergomba mentünk tesztelni.

A közelmúltban általunk is bemutatott Rózsakert Étterem nem csak a dunai panorámájával kényeztet – igyekeznek a legjobb alapanyagokkal dolgozni. Mivel saját édességműhelyük nincs, a budapesti Sütizz Cukrászdától rendelték meg a tortákat. Juhos József neve garanciát jelent – maximalizmusát mi is megismertük a Culinary Institute of Europe kurzusán.

A málnás édesség fantázianeve Boldogasszony csipkéje. Olvasva a hivatalos leírást feltűnik a gondos kompozíció: roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache,

málna lekvár és málnás mering alkotják a tortát.

A csipke szerepében a citromos, bazsalikomos felvert ganache-t kóstolhatjuk, amelyet málnalekvárral egészítettek ki. A díszítést liofilizált, vagyis fagyasztva szárított málnadarabokkal megszórt meringekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal oldották meg.

Hogy a végeredmény igazán málnás legyen, a gyümölcs az összes rétegben megtalálható – egy egész tortához több mint hatszáz gramm szükséges! Látva az összetevőket és az igényes receptet érdemes csak a jobb cukrászdákban tesztelni – sajnos ahogy mindig,

idén is számíthatunk arra, hogy sok helyen leegyszerűsítik, olcsósítják majd Tóth Norbert kreatív receptjét.

És milyen az íze? Finom – ugyan az érzés, hogy valami csodába harapunk, elmarad, de egy nagyon tisztességes málnatortát kapunk, ahol összhangban vannak a savak az édességgel, a lágy részek a roppanós elemekkel. A mering a gyerekek kedvence lesz, úgyis előre leeszik majd a tetejéről.

A cukormentesek mezőnyének idei győztese a

mindössze 14,9 gramm szénhidrátot tartalmazó Kicsi Gesztenye lett,

amit a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús mestere, Gyuris László készített – nem tartalmaz gabonalisztet sem.

A hivatalos leírás szerint ízében a gesztenye dominál, amit kiegészít az áfonya és a roppanós mogyoró. Tetejét cukormentes tejcsokoládéval borították, a dekorációt áfonyaszemek és a kis csokiívek adják.

Kóstolása közben első élményünk a jó állag volt, a rétegek és a textúrák ügyes párosítása. Sajnos a gesztenyét nem találtuk elég dominánsnak, de ennek ellenére a Kicsi Gesztenye koherens, élményt nyújthat azoknak, akik diétás édességekkel kényeztetnék magukat.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra