A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Pista, ne erősködj!

Magyar Konyha

2018. január 2.

A chili csíp, tényleg, ez nem újdonság. Az elmúlt években túlestünk a pirosított aranyak, meg erősített Pisták túlsózott korszakán, megtudtuk, milyen lehet az igazi fűszerpaprikák ereje, illata és aromája.

Miután számos magyar kistermelő elkészítette a maga halálos változatát, sajnos szép lassan eljutottunk oda, hogy

egyesek már kínai kapszaicinkivonattal trükköznek az izomerő maximalizálása és a termőterület csökkentése érdekben.

Nem véletlen, hogy egyre többen gondolják úgy, ha a jövő nem a brutalitásé, a tiszta őrleményeké, hanem az ízesített, fantáziadús, ételekhez, falatokhoz illő szószoké.

A december 24-én nyilvánosságra hozott World Hot Sauce Awards World Championship eredményei világosan megmutatják: az ország mezőgazdasági hagyományai és a kreatív termelők nemzetközi szinten is képesek diktálni – a világbajnokságon

volt olyan kategória, ahol az első háromba csak magyarok kerültek,

de egyéb kategóriákban is arany- és ezüstérmeket hoztunk el. (A részletes eredményekért ide kattintsanak!)

A nemzetközi szinten egyik legsikeresebb, most is két érmet szerzett, a Magyar Konyhában korábban bemutatott Nagy Gábor, vagyis Gabko négy szószát kóstoltuk meg – a most aranyat érő BBQ szósza még nem, de a tavalyi világbajnok tequilás jalapenója viszont belefért a tesztbe.

Gabko ale mango habanero hot sauce - 1 800 Ft

Még prototípusként jutottunk hozzá a Zip’s sörfőzdével együtt készült tételhez – azóta változott a címke, de a belső ugyanez maradt. Pont annyira csíp, hogy ne kelljen óvatoskodni vele, nem marad kapszaicin nélkül a nyelv, de megölni sem fog senkit.
A mangó istenien passzol a paprikához, édes, elmélyíti az ízeket. A felsőerjesztésű sör nem azonnal bukkan elő, de ha megforgatjuk a szánkban, kiderül, bizony ott van az.

Hihetetlen jó házasság: a kérő miskolci, de a lányos ház Nagymaroson volt.

Sütőtökhöz, bőrös malachoz ideális, de egy sima kacsazsíros pirítóst is az egekbe emel.

Gabko arabica hot sauce - 1 800 Ft

Ha tudtuk volna, hogy ilyen jó a kávé chilivel, már rég tettünk volna a reggeli feketébe is – az biztos, hogy azonnali élmény lenne minden ébredés. Alapja naga jolokia chocolate; a tesztelt négyesből ez a legerősebb.
Sötét szín, mélyről jövő aromák – meglepő módon gyümölcsösebb ételekkel is működik, de bátran tehetünk egy kis kanállal a konfitált kacsacomb mellé. Hosszan tartó élmény: amikor kezd elmenni a kapszaicin ereje, az arabica még dolgozik a szájban.

Gabko chipotle smoky jalapeno - 1 200 Ft

Isten is a BBQ vagy a pulled pork kísérőjének teremtette, de még jobb választás a malacpofa, a főtt-füstölt nyelv vagy akár egy tisztességes körmös bab mellé.

A füstölt paprika, mint valami természetes ízfokozó dolgozik,

nem nyom el semmit, sőt, csípése ellenére kiemeli az arra érdemes ízeket.
A szín csodálatos, ez áll legközelebb a megszokott hazai árnyalathoz. Ideális olyan asztalokhoz, ahol eddig még csak ipari sós-ecetes vackokat használók ülnek – nekik ez olyan lesz, mint a kapudrog.

Gabko jalapeno with tequila hot sauce – 1300 Ft

Fakóbb, zöld a szín, de az íz mindent visz. Nagy Gábor a hagyományos ecetes receptet csípős-ízes jalapenóval képzelte el, amit fokhagymával, lime-mal és tequilával dobott fel. A kombináció korábban világbajnoki aranyat ért.
Főtt marhához, belsőséghez, véres hurkához briliáns – annyira jó illata van, hogy néha csak a kaland kedvéért öröm beleszagolni. Ereje nem brutális, a kapszaicinnel még csak most ismerkedők is bátran tesztelhetik.