Magyar Konyha főzőiskola

PR-cikk

2022. július 18.

A nyár kötelező kelléke a grillezés. Ehhez Barka Áron séf otthon is elkészíthető grillételeket ajánl. Aki mégis jobban szereti profira bízni a dolgot, Budapesten, a Dohány utcai Araz Étterem belső teraszán – a nyüzsgő belváros közepén, mégis távol a zajoktól – élvezheti a parázson sült ételeket. Kéthetente a Grill&Gin partikon korlátlan ételfogyasztás és különleges, ginalapú koktélok várják a vendégeket.

Csirkemell joghurtos-csilis pácban

(4 főre)

Hozzávalók:
800 g csirkemell

Pác
Hozzávalók:
0,5 liter joghurt
1 citrom leve
6 ág kakukkfű
5 gerezd szeletelt fokhagyma
1 db egész csili szeletelve
kisebb csokor finomra vágott petrezselyemzöld
kisebb csokor finomra vágott koriander
fekete bors frissen őrölve
1 evőkanál currypaszta (sárga) vagy -por
só ízlés szerint

Elkészítése:
A páchoz az összes hozzávalót a joghurtba keverjük. A csirkemellet felszeleteljük, és a pácba helyezve két napra a hűtőbe tesszük. Majd nyársra húzzuk és grillen készre sütjük. Köretnek bulgurt vagy salátát kínálunk.

Rozmaringos pisztráng


Hozzávalók:
4 db egész pisztráng
1 db citrom

egész fekete bors
4 szál rozmaring

Elkészítése:
A pisztrángokat megszabadítjuk a pikkelytől, a belső szerveket kiszedjük. Alaposan megmossuk hideg vízzel, a hasi részt sózzuk, borsozzuk, majd egy szál rozmaringot és két szelet citromot teszünk bele. A pisztrángok külső oldalait vékonyan bekenjük olívaolajjal. Grill-lapra helyezve ropogósra sütjük mindkét oldalukat – körülbelül 10 perc alatt készre sülnek. Maldon sóval ízesítve, frissen őrölt borssal fűszerezve tálaljuk.
Köretajánlat: tojásos rizs, saláták.

Ír marhaoldalas  

(4 főre)

Hozzávalók:
1000 g csontos marhaoldalas
5 evőkanál dijoni mustár
1,5 dl olívaolaj
Maldon só
frissen őrölt fekete bors
friss kakukkfű
friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Az oldalast megkenjük mustárral, aprított fokhagymával, fűszerekkel és olívaolajjal, majd 2-3 napig, fóliába tekerve hűtőben pácoljuk. A pácot lehúzzuk a húsról, és mehet is fel a grillre. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, tálaláskor sózzuk.
Köretajánlat: friss saláta és zöldségek, pirított kapros vajas burgonya.

Barka Áron

Az étterem megnyitása (2010) óta a csapat oszlopos tagja a Chaîne des Rôtisseurs nemzetközi gasztronómiai lovagrend bronzmedáljával kitüntetett Barka Áron chef de cuisine.


Angusnyak


Hozzávalók:
800 g angusnyak
2 dl olívaolaj
6 db paradicsom
5 evőkanál méz
1 közepes gyömbér
100 ml Worcester-szósz
egy kis csokor friss oregánó
4 gerezd fokhagyma
fél szál póréhagyma
1 dl ír whisky (picit füstösebb)
Maldon só
frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:
A hagymát olajon lepirítjuk, rátesszük a felaprított paradicsomot, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és lassú tűzön főzzük kb. 40 percig. Leturmixoljuk, hűtjük, majd hozzáadjuk a whiskyt, és ezzel pácoljuk be a nyakat 2-3 napra. A húsról lehúzzuk a pácot, és a grillen mindkét oldalát rövid idő alatt megsütjük.
Köretajánlat: káposztasaláta, pirított fűszeres burgonya.

Malaccsászár lassan füstölve


Hozzávalók:
1000 g malaccsászár vagy bőrös hasalja
fekete bors frissen őrölve és Maldon só a sütéshez

Pác

Hozzávalók:
0,5 dl rizsecet
1 közepes darab gyömbér
0,5 dl szójaszósz
yuzu vagy 2 db zöldcitrom leve
kis csokor friss koriander
1 kk fahéj
2 db egész csillagánizs
100 g nádcukor
1 dl olívaolaj
1 szál újhagyma

Elkészítése:
A beirdalt császárhúst egy éjszakára 4%-os sóoldatba beáztatjuk. Másnap lemossuk és bepácoljuk a többi hozzávalóval. Két napig hagyjuk a pácban, majd letöröljük róla, és lassan füstölni kezdjük (80 fokon), 5 órán keresztül. Tálalás előtt faszenes grillsütőn megsütjük, ekkor szórjuk meg a fekete borssal. Sütés után Maldon sóval ízesítjük.
Köretajánlat: grillezett kukorica, tojásos rizs.