Saly Noémi receptje
2020. március 19.- 1/2 kg fehér bab
- 1 tk só
- 1 tk frissen őrölt bors
- 1 tk porrá tört szárított gomba
- 4-5 ek olívaolaj
ESZKÖZÖK:
Keverőtálak, botmixer vagy krumplitörő, kicsi üvegek.
ELKÉSZÍTÉSE:
A babot este beáztatom, másnap új vízben nagyon puhára főzöm, leöblítem, jó alaposan lecsöpögtetem, és a krumplitörővel pépesítem. Belekeverem a hozzávalókat, kis üvegekbe adagolom, egy sokszorosan összehajtott konyharuhához ütögetem, hogy ne maradjon benne légbuborék, a tetejére töltök még egy kanál olajat, lezárom, és kész. Kell neki legalább egy nap pihentetés. Hideg, sötét kamrában békésen eláll, de egy-két hétnél tovább nem szoktam rakosgatni. Felbontva már a hűtőben kell tartani. Közvetlenül fogyasztás előtt egy tálkában jól átkeverem, facsarok bele egy kis citromlevet, és adok hozzá valami friss füvet: petrezselyemzöldet, kaprot, snidlinget, medvehagymát - mindig csak egyfélét és nem túl sokat, hogy ne nyomja el a gomba ízét. (Fontos apróság: minden eszközt azonnal el kell mosni, ha már leszerepelt, mert a rászáradt babpempő utólagos vakargatása maga a halál.)
CIFRÁZZAM?
Lehet csinálni tarkababból is, abba nem gombát, hanem egy-egy kiskanál szárított bazsalikomot és kakukkfüvet vagy egy nagyobb kanál provence-i fűszerkeveréket teszek, és hozzálöttyintek egy kis házi paradicsomlevet - olyasféle lesz, mint a zakuszka. Másik lehetőség (a kedvencem): bab, só, bors és tökmagolaj. Abba nem kell semmi más, csak majd frissiben egy kis citrom.
FELHASZNÁLÁSA:
Egyszerűen pirítós kenyérre vagy sós kalácsra kenve. Később, amikor már olcsóbb a zöldpaprika, tálaláskor abba lehet tölteni. Jó hozzá egy kis könnyű rozé vagy egy pohár sör.