Receptek

Füstölt pisztráng, uborkatextúrák

Mészáros Ádám receptje

2021. november 16.
  • 1500 g pisztráng
  • 50 g tokhalkaviár
  • 500 g durva tengeri só
  • 500 g kristálycukor
  • 50 g quinoa
  • 100 g citrom
  • 80 g petrezselyem
  • 2000 g kígyóuborka
  • 1500 g kovászos uborka
  • 250 g bébiparaj
  • 50 g fokhagyma
  • 50 g kapor
  • 100 g szőlőmagolaj
  • 200 g tejföl
  • 2 g sarawack bors
  • 2 g xantán
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

A pisztrángokat filézzük és a só-cukor keverékében 1,5 órán keresztül marináljuk a citrommal és a petrezselyemmel együtt.

Leöblítjük, megszárítjuk és 1 órán keresztül füstöljük.


Egy kígyóuborkából tekercseket készítünk.
A maradék kígyóuborkát a kovászos uborkával, a bébiparajjal és az ízesítőkkel együtt leturmixoljuk. Hozzáadjuk a xantánt, hogy legyen teste a mártásnak.

A quinoát sós vízben 11 percig főzzük, majd lecsöpögtetés, szárítás után bő olajban kisütjük. Ez szolgálja majd a roppanós textúrát a tányéron.


A tejfölt lecsöpögtetjük egy etamin (szűrőtextil) segítségével. Ezzel a fölösleges savót eltávolítjuk a tejfölből. Így sokkal szilárdabb textúrát tudunk kölcsönözni és tisztább ízt adhatunk a tejfölnek.

A kaporolajhoz a kaprot leforrázzuk (szigorúan csak a vékony kaporszálakat tépjük le a vastag szárról) dupla mennyiségű szőlőmagolajjal. Ez lesz a kiegészítő eleme a tányérnak.


pisztráng , tokhalkaviár , quinoa , citrom , petrezselyem , kígyóuborka , kovászos uborka , bébiparaj , fokhagyma , kapor , szőlőmagolaj , tejföl , xantán , sarawack bors