Péter Ildikó receptje
2022. február 10.- 600 g burgonya (jó lisztes, keményítős fajta)
- 150 g liszt (75 g kukoricaliszt és 75 g kukoricakeményítő)
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- friss rukkola
- 1 dl tejszín
- 3 ek rukkolás pesto
- parmezánforgácsok
A burgonyát héjában megfőzöm, hagyom picit hűlni, majd lehúzom a héját. Krumplinyomóval áttöröm. Hozzáadom a két felvert tojást. Hozzászitálom a lisztet, összegyúrom.
Ha száraz lenne, mehet hozzá egy kevés tej, ha túl nedves, akkor még egy kis liszt.
Szép gömbölydedre gyúrom, majd lisztezett deszkán kinyújtom 1-1,5 cm vastagra. Rudakat vágok, amit meghengergetek a tenyeremmel, majd ezt 3-4 cm hosszú darabokra vágom. Ezután egyenként a kezembe veszem a kis rudakat, tojásdad alakúra formázom őket, és a villát kicsit belenyomom, hogy csíkos legyen.
Aki siet, a formázást elhagyhatja, akkor rudacska alakúak lesznek a gnocchik. Lisztezett deszkán vagy lisztezett konyharuhán hagyom őket szikkadni.
Jöhet a forrásban lévő víz, beleengedek egy marék tésztát, pár perc alatt feljön a zubogó víz tetejére (ekkor kész), szűrővel kimerítem, tálba szedem, olívaolaj vagy vaj mehet rá, hogy ne ragadjon össze.
Közben felmelegítek 1 dl tejszínt, teszek bele pár kanál rukkolás pestót (házi, saját készítésű, de lehet bolti is), reszelek bele parmezánt, sózom, borsozom, beleteszem a kifőtt gnocchit, átforgatom, és azon melegében tálba szedem.
Jöhet rá sok friss rukkolalevél, meg egy hintés parmezánforgács és olívaolaj.
burgonya , liszt , tojás , rukkola , pesto , parmezánforgácsok