Bicsár Attila receptje
2020. július 21.- 1 db (kb. 400-500 g) kacsamáj, szeletelve
- 1 csomag réteslap
- 2 db cékla
- 4 db zöld alma, hámozva, cikkekre vágva
- 10 dkg nagy szemű tengeri só
- 20 ml balzsamecet
- 10 dkg vaj
- 1 csomag korianderzöld
- 1 dl olívaolaj
- néhány szál reszelt torma
- só, bors
A céklát megmossuk, alaposan szárazra töröljük. Megszórjuk tengeri sóval, kevés olívaolajjal. Egyesével alufóliába csomagoljuk, és 160 °C-os sütőben puhára sütjük. Meghámozzuk, feléből golyókat formázunk (pl. karalábévájóval), melyeket balzsamecettel ízesítünk, a másik felét vékonyan leszeleteljük, majd korongokat vágunk ki belőle.
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk az almát, kevés almalevet vagy vizet. Puhára pároljuk, majd vajjal turmixoljuk. Sózzuk, pár csepp citromlével frissítjük. Ezt az almapürét töltjük két szelet cékla közé, a tetejére pedig frissen reszelt tormaszálakat szórunk.
A májszeletek mindkét oldalát befedjük réteslappal, éles késsel körbevágjuk, hogy pont akkora legyen, mint a máj. Serpenyőben pirosra sütjük mindkét oldalát, majd sütőben készre sütjük. 180 °C-os sütőben kb. 3-5 perc alatt elkészül. Azonnal tálaljuk.
cékla , kacsamáj , réteslap , zöld alma , vaj , balzsamecet , korianderzöld , olívaolaj , reszelt torma