Libor Mária receptje
2020. március 18.- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg öregtészta
- 3 ek tönkölykorpa
- 1,5 tk só
- 3 ek olaj
- 15 dkg aludttej (vagy joghurt)
- 2 dl víz
- 1,5 dkg friss élesztő
Amikor nagyjából összeállt egy gombóccá, kitesszük a deszkára és határozott, erőteljes mozdulatokkal dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk rugalmas és már nem ragad, cipót formázunk belőle és visszatesszük a tálba. Letakarjuk és 30-35 percig kelni hagyjuk a konyhapulton.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 12 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, letakarjuk és még kb. 10 percig pihentetjük. Előbb nagyjából 20 cm átmérőjű körlapot nyújtunk a gombócokból, ezután elkezdjük egy irányba nyújtani, magunktól el és vissza, így ovális formát kapunk. A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk és feltekerjük.
A kifliket meghajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. Egy nagyobb tepsin hat kifli fér el. A tepsiket letakarjuk és a péksüteményeket ismét 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
A megkelt kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval és a forró sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra szedjük hűlni őket.
víz , lesztő , aludttej , olaj , só , tönkölykorpa , öregtészta , tojás , liszt , aludtej , kifli , Limara , Libor Mária