Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. március 4.- kb. 80 dkg (6-8 szem) nagyobb burgonya
- 2 ek olívaolaj
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- kb. 8 dl víz
- 2 db babérlevél
- 2 dl tejföl
A nagyobb krumplikat meghámozzuk, középen, hosszában kettévágjuk, majd karalábévájóval a közepébe széles mélyedést fúrunk. A krumpli felületét sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.
A töltelékhez összekeverjük a darált húst a tojással, a reszelt fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük (adhatunk hozzá egyéb fűszereket is, pl. majoránnát, oregánót).
Tepsibe vagy hőálló edénybe helyezzük, köré öntjük a vizet, úgy, hogy a krumplik pereméig érjen (de ne érjen a töltelékig), beledobjuk a babérlevelet,
Kivesszük a burgonyákat, a visszamaradt levet tejfölözzük, kevés ecettel ízesítjük, majd a töltött krumplik mellé tálaljuk.
burgonya , olívaolaj , tojás , fokhagyma , darált sertéshús , petrezselyem , babérlevél , tejföl