Kerekes Sándor receptje
2021. november 7.Hozzávalók a májhoz:
- 40 dkg nyúlmáj kockákra vágva
- 1 fej finomra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk majoránna
- só, bors
- 5 szál friss kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
- 50 g vaj a sütéshez
Hozzávalók a gyúrt tésztához:
- 4 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 ek olaj
- 1 ek tejföl
Hozzávalók a narancsos almaszószhoz:
- 4 db közepes alma megpucolva, cikkekre vágva, a héja félretéve
- 1 db fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- 15 dkg cukor
- 2 dl víz
- 1 dl tejszín
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, az összekockázott májat, és ezt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, alaposan összekeverjük és kihűtjük. A tölteléket nagy lyukú darálón ledaráljuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva legalább fél órát pihentetjük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, köröket szúrunk belőle. A tésztát lekenjük tojással és kb. 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk a közepébe.
A batyukat gyöngyöző sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, majd vajon megpirítjuk.
nyúlmáj , vöröshagyma , fokhagyma , majoránna , kakukkfű , füstölt szalonna , petrezselyem , vaj , tojás , liszt , tejföl , alma , fahéj , szegfűszeg , keményítő , tejszín